Prin Pasul Tihuta. Atractii turistice in una dintre cele mai dificile trecatori din muntii Europei

Prin Pasul Tihuta, acel loc de intalnire dintre doua regiuni faimoase ale Romaniei, Moldova si Transilvania! Ce il mai face renumit? Pasul Bargaului, o alta denumire sub care este cunoscut, este una dintre cele mai dificile trecatori din muntii Europei.

Pasul Tihuta. Atractii turistice in una dintre cele mai dificile trecatori din muntii Europei
Mioare prin Pasul Tihuta. Sursa foto: ecoaequilibrium.blogspot.ro/Calin Gabor

Prin Pasul Tihuta – una dintre cele mai dificile trecatori din muntii Europei

In urma cu sute de ani un englez, in cautarea legendelor sangeroase, a pornit pe urmele lui Dracula. A cautat povesti de mult apuse, cautand in folclorul european talcul care ii lipsea. Asa a ajuns sa afle despre semetii Carpati si povestile sale care l-au ajutat sa creioneze personajul Dracula. Si iata cum romanul cu acelasi nume al lui Abraham Stoker a transformat Pasul Tihuta intr-un loc renumit, cautat de turisti.

Prin Pasul Tihuta. Atractii turistice in una dintre cele mai dificile trecatori din muntii Europei
Sursa foto: tour.ro

Cu legende sau fara, Pasul Tihuta ramane una dintre cele mai dificile trecatori din muntii Europei. Pasul Bargau, asa cum mai este cunoscut, se afla la granita dintre Transilvania si Moldova, fiind calea de acces intre cele doua regiuni. Trecatoare din Muntii Bargaului este traversata de drumurile europene 58 si 576-DN17 si este amplasata la 1.227 de metri altitudine.descopera romania

Mare atentie soferi daca va incumetati sa calatoriti prin Pasul Tihuta! Pe timp de iarna accesul este dificil, trecatoarea fiind un adevarat labirint alb de 82 de kilometri. Aceasta sosea, care traverseaza pasul, a fost construita de Armata Austro-Ungara, intre 1812-1817 si era folosit ca ruta comerciala.descopera romania

Atractii turistice

Nu o sa va para rau daca veti alege Pasul Tihuta-Pasul Bargau ca destinatie de vacanta. Situata la o asa inaltime, oxigenul atinge cote maxime, veti fi inconjurat de munti si pasuni, iar pentru diversitate, din verdele predominant sau neaua proaspata, se vor zari cele cateva case din zona.

Prin Pasul Tihuta: Lacul Colibita

Daca ati ajuns in trecatoarea Carpatilor nu uitati sa faceti o oprire pe malul Lacului Colibita. Ce-i drept este un lac artificial de acumulare situat in Bistrita-Nasaud, dar peisajul regiunii merita cateva clipe de ragaz. Apa de aici alimenteaza localitatile din zona, este folosita in industrie sau la irigatii. Colibita se intinde pe o suprafata de 270 de hectare si are un volum de 65 de milioane de metri cubi de apa. Puteti si innopta aici, la una dintre pensiunile din statiunea Colibita.

Pasul Tihuta. Atractii turistice in una dintre cele mai dificile trecatori din muntii Europei
Prin Pasul Tihuta: Lacul Colibita. Sursa foto: Dan Retegan/ Wikipedia.org

Statiunea Piatra Fantanele

Un alt punct de atractie in Pasul Tihuta este statiunea Piatra Fantanele situata la 1.201 metri altitudine. Aici se afla celebrul hotel Dracula denumit dupa romanul lui Stoker, care atrage curiosi an de an, in cautarea legendelor cu voievodul-vampir. De altfel, iarna aveti la dispozitie mici partii de schi si sanius, iar Manastirea Piatra Fantanele este un reper al zonei.

Prin Pasul Tihuta. Atractii turistice in una dintre cele mai dificile trecatori din muntii Europei
Manastirea Piatra Fantanele. Sursa foto: Dan Retegan/ Wikipedia.org

Drumetii in Muntii Calimani si Muntii Bargaului

Muntii Calimani sunt printre cei mai tineri munti din Carpati, formati in urma cu 85 de milioane de ani. Cel mai inalt punct din muntele vulcanic este Varful Pietrosul Calimanilor, cu o altitudine de 2100 de metri. Muntii Bargaului, de origine vulcanica, au si ei cel mai inalt punct, la o altitudine de 1.611 metri in Heniul Mare.

Prin Pasul Tihuta. Atractii turistice in una dintre cele mai dificile trecatori din muntii Europei
Muntii Calimani. Sursa foto: Florin Gabriel/ blog.hotelguru.ro

Trasee montane in Pasul Tihuta

Traseul marcat cu o cruce rosie va duce catre Piatra Fantanele-Poiana Toader-Valea Izvorul Lung-Satul Mita, langa lacul de acumulare Colibita.

Un alt traseu de explorat este marcat cu un punct rosu, de aceasta data si duce catre Varful Piatra Fantanele-Varfu Obcioara-Varful Zimbru.

De incercat si traseul marcat cu banda rosie: Piatra Fantanele-Pasul Tihuta-Varful Magura Calului, la 1230 de metri-Dealul Frau-Pasul Gradinita. Izvorul lui Borcut se afla pe traseul marcat cu punct albastru si va puteti aventura catre potecile care duc catre Calimani, Muntii Rodnei si Bargaului.

Peisajul este unul autentic romanesc in Pasul Bargaului si este unul dintre locurile potrivite pentru un weekend sau, de ce nu, o vacanta de relaxare si voie buna.

 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole