Salina Cacica. Sculpturi de sare la 14 grade in frumoasa Bucovina

Nu avem noi o vara torida ca sa ne racorim la cele 14 grade din Salina Cacica, dar ramane un obiectiv turistic interesant de vazut la sfarsit de saptamana. Noi spunem ca merita mult mai mult de 2 zile, fiind situata in frumoasa regiune Bucovina, care asteapta calatorul cu nenumarate comori.

Salina Cacica. Sculpturi de sare la 14 grade in frumoasa Bucovina
Intrarea in mina Cacica. Sursa foto: haipelanoi.ro

Salina se afla in satul Cacica, in judetul Suceava, la poalele Obcinei Mari, iar localnicii cunosc mestesugul sarii din tata in fiu. Existenta acestei asezari rurale este mentionata intr-un act emis de voievodul Alexandru cel Bun. Exploatarea sarii de la Cacica nu are o traditie indelungata, desfasurandu-se pe aproximativ 200 de ani. Stiati ca localitatea a fost numita ,,Mica Austrie”?

Sub Imperiul Austriac, in anul 1791, mina de la Cacica va fi deschisa pentru exploatare. Galeriile masive sunt unicat, ele fiind sapate integral manual, fara ajutorul utilajelor. 8200 sunt la numar, si azi, dupa sute de ani, ele isi pastreaza forma initiala.

Pana in anul 1966, salina a produs pe an 8.000 de tone de sare, ulterior, datorita modernizarii, salina producea 70.000 de tone pe an.

Salina Cacica, sarea Bucovinei

Oare datorita sarii din munti, preparatele bucovinene sunt atat de gustoase? Nu stim asta, dar duceti-va sa va convingeti cu proprii ochi de o asa minunatie. Aer rarefiat, apa sarata la tot pasul, un muzeu al minei si o capela va asteapta in subteran.

Salina Cacica. Sculpturi de sare la 14 grade in frumoasa Bucovina
Scarile de acces in subteran. Sursa foto: proalimente.com

Inca de la primii pasi veti face cunostinta cu sarea cristalizata. Treptele de lemn, au strans pe suprafata lor, timp de 200 de ani, acest mineral pretios. Asa se ajunge in subteranul racoros si plin de sare. Pregatiti-va pentru o portie zdravana de aerosoli salini care va vor inunda plamanii. Asa cum este si Salina Turda, Praid sau Slanic Prahova si celelalte, Salina Cacica este o adevarata capodopera sculptata in muntii de sare.

Sculpturi de sare asemanatoare cu cele din salina Wielczka

Dalta ocnasilor a lasat urme adanci in masivul de sare, construind trepte de sare, bolte si galerii, care ajung pana la o adancime de peste 40 de metri. Maiestria executiei vechilor ocnasi se vede in constructia bisericii, aflate la 27 de metri adancime, si in sala de bal, sculptata la o adancime de 37 de metri.

Salina Cacica. Sculpturi de sare la 14 grade in frumoasa Bucovina
Salina Cacica. Sculpturi de sare la 14 grade in frumoasa Bucovina. Sursa foto: pensiuneatarafagilor.ro

In fiecare an, pe 4 decembrie, de Sfanta Varvara, protectoarea minierilor, pe altarul sarat se oficiaza o slujba ortodoxa, romano-catolica si greco-catolica.

Salina Cacica. Sculpturi de sare la 14 grade in frumoasa Bucovina
Salina Cacica. Sculpturi de sare la 14 grade in frumoasa Bucovina. Sursa foto: hanulsolca.ro

Turistii care pasesc in Salina Cacica vor regasi aspecte similare cu salina Wielczka din Cracovia. Si nici nu e de mirare, doar priviti fotografia salii de bal!

Mai departe, traseul va va purta catre lacul artificial, cu o adancime de 2 metri si ai carui pereti de sare sunt luminati de becuri electrice.

Sala de dans. Sursa foto: carmenanarotaru.wordpress.com

Aveti de vazut si Grota Piticilor si sala de dans, numita ,,sala ing.Agripa Popescu”, lucrate integral manual, cu dalta si barosul. Nu uitati sa va luati o jacheta, in subteran, intre peretii de sare, termometrul nu indica mai mult de 14 grade Celsius.

Salina Cacica. Sculpturi de sare la 14 grade in frumoasa Bucovina
Sursa foto: cabanadavid.ro

Salina Cacica merita vizitata, iar pe harta turstica puteti include manastirile din Bucovina, cetatea de Scaun a Sucevei sau Vatra Dornei.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole