10 castele remarcabile ale Europei. Constructii spectaculoase pe care trebuie sa le vezi

In jurul lor au fost tesute nenumarate legende, au folosit drept fortarete, capetele incoronate au locuit in ele, iar in prezent, cele mai multe, au devenit muzeele remarcabile ale Europei. Va propunem, astazi, 10 castele spectaculoase pe care trebuie sa le vedeti.

Castelul Chenonceau, Franta

Franta se poate mandri cu multe castele reprezentative, pentru o epoca sau alta, si vizitate de foarte multi turisti precum Chantilly, Challain sau Chambord. Unul dintre cele mai frumoase monumente si cel mai admirat este Castelul Chenonceau, supranumit si ”castelul femeilor”. Printre cele mai faimoase personaje ale istoriei Frantei, care si-au lasat amprenta asupra cladirii se numara: Caterina de Medici, amanta lui Henric al II-lea – Diane de Poitiers, sotia fiului Caterinei de Medici – Louise de Lorraine-Vaudemont sau Madame Dupin- stramos al scriitoarei cunoscute sub pseudonimul George Sand.

Castelul Chenonceau. Sursa foto: Ra-smit/commons.wikimedia.org
Castelul Chenonceau. Sursa foto: Ra-smit/commons.wikimedia.org

Castelul a fost construit pe raul Cher, in apropierea satului Chenonceaux. Prima mentiune istorica a castelului de pe Valea Loirei dateaza din secolul XI. Din anul 1913 castelul a ramas in proprietatea familiei lui Henri Menier, iar astazi se poate vizita doar partial.  Arhitectura castelului, dar si pozitionarea sa fac din Chenonceau cel mai vizitat castel dupa Versailles.

Castelul Corvinilor, Romania

Cetatea medievala din Hunedoara construita in secolul al XV-lea mai este cunoscuta si de Castelul Huniazilor. Cel care a ridicat grandioasa constructie este nimeni altul decat Ioan de Hunedoara. Castelul, construit in stil gotic, a fost amplasat pe o stanca inalta, langa paraul Zlasti. Este unul dintre cele mai bine pastrate monumente arhitecturale ale Romaniei.

Castelul Corvinilor. Sursa foto: viziteaza-romania.com
Castelul Corvinilor. Sursa foto: viziteaza-romania.com

Castelul Corvinilor se intinde pe o suprafata de 7.000 de metri patrati si are 42 de odai. Intrarea in castel este spectaculoasa, accesul se poate face pe un pod de lemn care este sustinut de 4 piloni din piatra. In prezent castelul gazduieste un muzeu unde veti putea admira colectii de arheologie, tehnica militara, etnografie si numismatica.

Castelul Neuschwanstein, Germania

Castelul Neuschwanstein din Germania este vizitat anual de peste 1,3 milioane de turisti. Castelul a fost construit din ordinul lui Ludovic al II-lea al Bavariei pentru a-i aduce un omagiu compozitorului Richard Wagner. Frumusetea castelului in stil romantic-renascentist l-a inspirat si pe celebrul Walt Disney sa deseneze castelul Frumoasei din Padurea Adormita.

Castelul Neuschwanstein, Germania. Sursa foto: holidayguru.ie
Castelul Neuschwanstein, Germania. Sursa foto: holidayguru.ie

Castelul din regiunea Bavariei a Germaniei este considerat cel mai frumos castel din Europa. Constructia magnificului ansamblu a durat peste 20 de ani si s-au folosit 465 de tone de marmura de Salzburg, 1.550 de tone de gresie si 400.000 de caramizi.

Castelul Mont Saint Michel, Franta

De fapt Mont Saint Michel este o stanca din granit care se afla la un kilometru de coasta, in golful Saint-Malo din Marea Manecii. Pe aceasta stanca a fost ridicat castelul-manastire, ce ajunge pana la o inaltime de 165 de metri. Aici se intampla cel mai reprezentativ fenomen de flux si reflux. Atunci cand este flux devine o insula izolata de continent.

Mont St.Michel, Franta. Sursa foto: Diliff/wikipedia.org
Mont St.Michel, Franta. Sursa foto: Diliff/wikipedia.org

In timpul refluxului se transforma in peninsula, iar printr-o fasie de nisip se face legatura cu cei de pe continent. In istoria Frantei Castelul Mont Saint Michel a avut un rol important, fiind singurul loc din tara neocupat de trupele britanice, in timpul ”Razboiului de 100 de ani”. Acest loc impresionant este vizitat anual de 3 milioane de turisti.

Castelul Windsor, Anglia

Castelul Windsor este cel mai vechi castel din lume inca locuit. Constructia dateaza dinainte de secolul al XI-lea si apartine familiei regale britanice. Acest castel este resedinta preferata a Reginei Elisabeta a II-a, ea petrecand aici aproape fiecare weekend. Pe sub aceasta imensa constructie, emblema a Anglie, curge raul Tamisa care face legatura cu Londra.

Castelul Windsor. Sursa foto: descoperalocuri.ro
Castelul Windsor. Sursa foto: descoperalocuri.ro

Potrivit istoricilor, castelul si partile sale componente, garnizoana, fortareata au fost construite in timpul lui Wilhelm Cuceritorul, iar de-a lungul anilor mai multi monarhi si-au pus amprenta asupra acestei cladiri.

Castelul Predjama, Slovenia

Cel mai frumos castel al Sloveniei a fost construit in stanca. Aceasta cladire in stil renascentist a folosit ca fortareata a micului sat Predjama. De-a lungul anilor cladirea a trecut prin numeroase modificari, aduse de razboaie ori dezastre naturale. In prezent, castelul, ce dateaza din secolul al XI-lea, este un muzeu ce trebuie vizitat.

Castelul Predjama, Slovenia. Sursa foto: calatoriidewekeend.ro
Castelul Predjama, Slovenia. Sursa foto: calatoriidewekeend.ro

Legenda spune ca un cavaler pe nume Lueger s-a ascuns aici si a rezistat 1 an de zile, avand in permanenta provizii. Prin tunelul din pestera acesta putea ajunge in satul cel mai apropiat Vipava, de unde isi procura cele necesare. Din pacate, cavalerul a fost ucis in cele din urma de catre romani.

Castelul Hochosterwitz, Austria

Castelul medieval Hochosterwitz a fost construit la o inaltime de 664 de metri. Atunci cand afara este senin, constructia spelndida se poate vedea si de la 30 de kilometri distanta. Hochosterwitz a fost ridicat din ordinul Regelui Luis al Germaniei si al Franciei de Est, in anul 860. Traseul va va purta in epoca medievala, pana la castel veti trece pe sub 14 porti, care pe vremuri erau obstacole pentru dusmani. Se spune ca acest castel nu a fost locuit niciodata, menit doar sa atraga invadatorii, dar in prezent este vizitat de 3 milioane de turisti.

Castelul Hochosterwitz, Austria. Sursa foto: esticurios.ro
Castelul Hochosterwitz, Austria. Sursa foto: esticurios.ro

Castelul Orebro, Suedia

Printre cele mai impresionante obiective turistice din Suedia se afla si Castelul Orebro. Acesta a fost construit in urma cu 700 de ani peste raul Svartan si a folosit ca adapost dinastiei regale Vasa. Forma pe care o are astazi se datoreaza lucrarilor ulterioare, ultima reconstructie avand loc in anul 1900. Localnicii spun ca este ”orasul din mijlocul Suediei”, castelul adapostiind prefectura locala, un muzeu si cateodata elevii scolii Karolinska Skolan invata aici.

Castelul Orebro, Suedia. Sursa foto: David Castor/wikipedia.org
Castelul Orebro, Suedia. Sursa foto: David Castor/wikipedia.org

Castillio de Coca, Spania

Castillio de Coca a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, intre raurile Voltoya si Eresma in regiunea Segovia. Constructia acestui castel emblematic pentru Spania a fost inceputa in anul 1451, de catre Don Alonso de Fonseca, episcop de Ávila si arhiepiscop de Sevilla, care a obtinut permisiunea regelui Juan al II-lea. Castelul in stil Mudejar, un melanj dintre stilurile gotic si arab, a fost terminat de fratele acestuia Fernando de Fonseca. Astazi, monumentul atrage foarte multi vizitatori.

Castillo de Coca, Spania. Sursa foto: Jose Javier Martin Espartosa/flickr.com
Castillo de Coca, Spania. Sursa foto: Jose Javier Martin Espartosa/flickr.com

Castelul Chillion, Elvetia

Castelul Chillion este un loc impresionant inconjurat de Alpi si valurile Lacului Geneva. Castelul a fost construit in secolul al XIII-lea in Veytaux, la numai 3 kilometri de Montreaux. De-a lungul istoriei, aceasta cladire a fost pe rand avanpost roman, inchisoare si depozit de munitie. Se spune ca acest castel elvetian a inspirat la crearea celebrului castel din desenul animat ”Mica Sirena”.

Castelul Chillon, Elvetia. Sursa foto: sun-surfer.com
Castelul Chillon, Elvetia. Sursa foto: sun-surfer.com

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole