Desigur, o vacanta cu gust pentru ca altfel nu ar fi completa. Unde altundeva ne-am putea opri daca nu in Spania cea insorita, efervescenta, de unde ritmurile de flamenco se aud din fiecare bar. Ne-am propus ca astazi sa va ducem intr-o calatorie culinara. Iata 10 delicii carora cu greu le puteti rezista:
Tortilla
Micul dejun este unul dintre cele copioase pe taram spaniol. Diversitate este cuvantul de ordine, dar cel mai apreciat preparat este tortilla sau omleta consistenta cu ceapa caramelizata si cartofi. Daca ajungeti in Barcelona, incercati unul dintre restaurantele de pe artera celebra a orasului, La Rambla!
Jamón
Jamón Serrano sau Jamón Ibérico este cel mai bun mod de a servi o bucata subtire de carne de porc. Iar spaniolii sunt maestrii la preparat pulpa de porc fiarta, zvantat, afumata sau lasata se se usuce si cateva luni la aer. Gustul dulceag-sarat si textura carnii sunt specifice jambonului spnaiol. Nu exista piata care sa nu vanda acest produs sau restaurant care sa nu isi serveasca clientii cu unul dintre produsele locale cele mai de pret.
Vacanta cu gust: Tapas
Spaniolii stiu sa isi traiasca viata si asta se vede din numeroasele baruri deschide in marile orase. La ceas de seara localurile sunt arhipline de localnici si turisti dornici de distractie si aventuri culinare. Tapas descrie cel mai bine aceasta stare, niste gustari ce sunt servite la un pahar de vin, de regula seara. Feliute mici de paine, in compania carora stau felii de jamon, pasta de masline, mix de rosii, creveti, branzeturi. Gama este diversa si doar o vizita a Madridului, Sevillei sau oricarui oras din Spania poate fi o adevarata bucurie a papilelor gustative.
Churros
Le gasiti peste tot in Spania, mirosul lor vanilat inunda stradutele si ii ademeneste pe turisti. Churros nu sunt altceva decat niste gogosi miniaturale, arata precum biscuitii spritati si sunt servite cu zahar pudra sau cu ciocolata. Un deliciu pe care nu trebuie sa il ratati daca va plac dulciurile. Un alt desert apreciat de spanioli este crema catalana sau un fel de creme brulee, doar ca servita cu scortisoara.
Gazpacho
Supa Gazpacho este o specialitate traditionala din zona Andaluziei. Aceasta are in compozitie rosii dulci, ardei, ceapa, chiar si castravete, toate date prin blender. Aceasta supa crema se consuma rece, alaturi de jamon sau crutoane aromate. Cei care ajung in luna august in Malaga, daca calatoresc si catre micul oras Alfarnatejo pot gusta supa andaluziana in cadrul festivalului anual de gazpacho.
Paella
Niciun pranz sau cina fara paella. Mixul de orez cu legume, carne, peste sau fructe de mare este nelipsit de pe mesele spaniolilor. Originara din Valencia, paella este preparatul national al Spaniei. Cei care au curaj culinar pot incerca si paella cu cerneala de caracatita, cu tipar sau rata.
Chorizo
O alta delicatesa este chorizo, un preparat la fel de intalnit in Spania cum sunt si carnatii afumati romanesti. Varianta spaniola este un carnat din carne de porc cu paprika iute si uscat. Il puteti savura crud sau gatit in diversele lor preparate culinare.
Cabralles
Fermele din Asturia sunt renumite in lume pentru un alt preparat national al Spaniei, branza fermentata in salina timp de 2 luni, denumita Cabralles. Are o aroma piternica si usor acida si la fel ca alte branzeturi faimoase si Cabralles are mucegai si esortimentul este protejat de legislatia europeana.
Vacanta cu gust: Rabo de toro
Nu plecati din Spania pana nu incercati coada de taur. Da, da, nu este o gluma – rabo de toro este una dintre mancarurile traditionale, destul de des preparata de mamele sau bunicile spaniole. O tocana delicoasa cu legume si vin rosu.
Pisto
Vegetarienii pot incerca si ei pisto – tocana de legume spaniola servita cu un ou ochi deasupra si un sos savuros.