Taxa turistică. Cât trebuie să plătești în orașele Europei

La sfârșitul anului trecut a început o adevărată dezbatere cu privire la taxa turistică pe care o plătesc cei care vin să viziteze Bucureștiul. Primăria a propus o majorare a acestei taxe și să ajungă la 2% in venitul de cazare pe zi.

Potrivit unei estimări, sumele colectate ar fi de aproximativ 3 milioane de euro. Și alte orașe din România au o taxă turistică. De exemplu, la Oradea se plătește 3%, în Timișoara și Sinaia câte 2%, iar în Alba Iulia e 4,70 de lei pe zi pentru fiecare turist.

Aproape în toate orașele mari ale Europei fiecare vizitator plătește taxa turistică. Și în alte locuri sunt taxe de turism. De exemplu, în Dubai, a fost introdusă începând cu 2014 și este plătită de toți turiștii care se cazează în hoteluri, apartamente, pensiuni sau case de vacanță. Cuantumul variază între 1,4 euro și 4 euro pe noapte, în funcție de tipul unității de cazare și se adaugă și o taxă de până la 27,7 euro pe săptămână.

Iată care sunt valorile taxelor turistice în Europa:

Taxa turistică în Lisabona. În superbul oraș al Portugaliei se plătește o taxă pentru fiecare turist, pe zi, în valoare de 2 euro. De obicei, mai ales dacă alegeți să vă cazați prin Airbnb, taxa nu este inclusă în preț și trebuie să o plătiți separat.

Taxa turistică în Roma. A fost introdusă încă din 2011 și s-a dublat între timp. Se plătește în funcție de numărul de stele pe care le are hotelul în care stați: hotel de 1 sau 2 stele – 3 euro pe noapte de turist, 3 stele – 4 euro, 4 stele – 6 euro, 5 stele – 7 euro, apartamente – 3,5 euro.

Taxa turistică Barcelona. Persoanele care au împlinit 17 ani și vizitează Barcelona trebuie să plătească o taxă. Această variază în funcție de tipul de cazare. Cei care închiriază un apartament prin AirBnb trebuie să plătească o taxă de 2,25 de euro pe zi, în timp ce la un hotel de 4 stele se plătește 1,1 euro.

Taxa turistică Milano. La un hotel de 5 stele se plătește o taxă de 5 euro, la unul de 4 stele – 4 euro, iar la unul de 3 stele – 3 euro pe zi.

Taxa turistică Viena. În Austria s-a decis să se plătească, în plus, o noapte de cazare, pe lângă taxa deja existentă. Pentru o noapte la Viena, în funcție de numărul de stele al hotelului, se plătește o taxă turistică cuprinsă între 0,36 și 3,2 euro. Copiii sub 15 ani sunt scutiți de taxă.

Taxa turistică Veneția. Se plătește 5 euro pe zi la un hotel de 5 stele, 4,5 euro la un hotel de 4 stele și 3,5 euro la 3 stele. Au gratuitate doar copiii care au sub 10 ani. Însă trebuie să fiți atenți, începând din 2020 este anunțată o creștere de 10 euro a taxei în anumite perioade. În funcție de sezon, creșterea variază între 3 și 10 euro.

Taxa turistică Amsterdam. Este orașul din Europa cu cele mai mari taxe turistice. Și cu toate acestea, începând din 2020 autoritățile locale vor cere și mai mulți bani. Mai exact, dacă până la sfârșitul lui 2019 se plătea 7% din prețul camerei, la acești bani se mai adaugă încă 3 euro pentru fiecare zi de cazare.

Taxa turistică în Berlin. Începând cu 1 ianuarie 2014, autoritățile din Berlin au decis să existe o taxă de 5% din nota achitată la hotel. Sunt scutiți de această taxă doar cei care vin în Berlin în interes de serviciu.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole