Cel mai înalt vârf din Europa Occidentală, vârful Mont Blanc (4810 m) a fost atins de doi alpiniști nevăzători, Alex Benchea și Răzvan Nedu, amândoi având frumoasa vârstă de 21 de ani.
În data de vineri 17 iulie, cei doi și-au început ascensiunea, alături de ghizii montani Cristina Pogăcean și Clement Naelegen, antrenorul lor, Claudiu Miu și de Cătălin Grigoriu, fotograf alpinist. Prima etapă spre care au urcat a fost refugiul Tête Rousse, apoi refugiul Goûter. De aici, echipa a plecat spre vârf, duminică 19 iulie, iar după 8 ore, 5 pentru urcare și 3 pentru coborâre, aceștia au revenit la refugiul Goûter.
Cei doi alpiniști nevăzători sunt modele demne de urmat pentru alți tineri cu dizabilități din România
Răzvan Nedu vede doar 1% din imagini, dar asta nu l-a împiedicat să își îndeplinească visul, acela de a se cățăra. Acesta îl antrenează și pe prietenul său, Alex, care este nevăzător și cu care a fost în expediția în premieră națională în Alpi. Cei doi vor să îi încurajeze și pe ceilalți tineri cu probleme de vedere să își urmărească visele, oricare ar fi ele. În România, 9 din 10 tineri cu probleme de vedere nu ies din casă neînsoțiți.
„Ceea ce am realizat noi nu este doar o victorie a echipei. Dealtfel nu am fost doar 4, ci am fost 6 pentru că ne-au însoțit Claudi (Miu) şi Cătălin (Grigoriu) care au făcut poze acolo sus. Chiar şi aşa însă, e putin spus echipa de 6 pentru ca pentru acest proiect au lucrat o grămadă de oameni și deci această realizare este o realizare a României. Drept dovadă, noi acolo sus, pe cel mai înalt vârf din Alpi, am dus steagul României. Am arătat astfel că se pot face, se pot realiza lucruri, chiar si în perioade mai grele precum cea de pandemie pe care o trăim acum sau chiar dacă ai o dizabilitate.”, a spus Răzvan Nedu într-un interviu acordat rfi.ro.
Visul de a urca Mont Blanc a fost a lui Alex, care este al doilea cățărător nevăzător român, poreclit și „Alpinistul cu ochii albi” și care anul trecut în decembrie a cucerit vârful Kilimanjaro (5895 m) din Tanzania, Africa de Vest.
Întrebat cum a fost experiența recentă, Alex a răspuns plin de entuziasm: „Bucurie, împlinire, un rezultat al muncii întregii noastre echipe. Am fost fericit, bucuros, pentru că am reușit să ajung sus pe Mont Blanc. A fost o ascensiune complexă, am avut si porțiuni de trekking, de cățărat și de mers cu colțarii pe gheață și în zăpadă. Am învățat să folosesc bețele de trekking pe porțiuni expuse și, experiența în sine a fost foarte provocatoare”.
Băieții au dus mândri steagul României până în vârf
Pe lângă bucuria de a duce steagul României în vârf de munte, alpiniștii își doresc mai ales să fie un model și exemplu de urmat pentru cât mai mulți tineri care se luptă cu tot felul de dizabilități.
„Mesajul nostru este că se poate ! Atunci când visezi, dacă muncești pentru visul tău, el se poate realiza. Nu contează dacă ai o dizabilitate sau nu. Prin reușita noastră vrem să arătăm că persoanele cu dizabilități pot face foarte multe lucruri. Vrem să-i încurajăm să iasă din casă ca să lucreze pentru a-si îndeplini visele. Visul lui Alex a fost Mont Blanc și eu m-am bucurat să fiu alături de el. Sunt sigur că alți copii, alte persoane, au alte vise, poate altceva decât Mont Blanc. E important pentru acești oameni să vadă că alții își îndeplinesc visele muncind pentru ele. Mai ales un vis așa mare și așa complicat, și nu mă gândesc doar la ascensiunea propriu-zisă. Dacă acest vis s-a realizat, cu sigurantă pot fi realizate si alte vise. Asa vrem să-încurajăm pe toti acești copii și tineri.”, a mai declarat Răzvan.
Asociația Climb Again, care a susținut acest proiect, este o organizație non-profit, ce își dorește să integreze în societate cât mai mulți tineri cu dizabilități, să îi ajute să trăiască pe cont propriu. În 2018, asociația a deschis primul centru de terapie prin escaladă din Europa. În prezent, asociația afiliată Federației Române de Alpinism și Escaladă, are peste 1750 de beneficiari direcți și aproape 5.000 de beneficiari indirecți.
Regizorul și producătorul Dan Burlac pregătește deja un documentar despre succesul celor doi alpiniști nevăzători, care au reușit să cucerească cel mai înalt vârf din Europa Occidentală.
Surse poze: radioromaniacultural.ro , rfi.ro