Stiati ca cele mai lungi chei din Romania sunt Cheile Nerei? Situate in judetul Caras-Severin, intre comunele Sasca Montana si Sopotu Nou, cheile au fost declarate Parc National Cheile Nerei-Beusnita. Daca ajungeti aici veti fi uimiti de aceste chei inguste, lungi, care se intind pe 22 de kilometri si suprind privitorul cu un peisaj salbatic. Traseul incepe din Sopotu Nou, prin rocile calcaroase, cascade, canioane si pesteri, ce dureaza in jur de 10 ore.
Ce puteti vedea de-a lungul raului Nera, drum ce tine pana la cele mai lungi chei din Romania:
La Tunele
Orice traseu ati alege pentru marea aventura prin Cheile Nerei, veti parcurge si drumul numit La Tunele. Sunt pozitionate imediat la intrarea in parcul national si formeaza o succesiune de tunele, mai mari sau mai mici. Intre ele, spatiul gol permite luminii sa patrunda si lasa locul peisajelor minunate din chei.
Cheile Nerei: Lacul Dracului
Lacul Dracului este cel mai mare lac carstic din judet si din tara, intinzandu-se pe o suprafata de 700 de metri patrati. Cu o adancime de 9 metri, se pune ca lacul nu ar avea fund si ca sub el se afla mai multe tunele. Se mai zice ca cei care s-au incumetat sa se scalde in apele turcoaz ademenitoare, nu s-au mai intors.
Legenda spune ca in acest loc Diavolul ademeneste omul. Localnicii spun povestea unui cioban care se afla in Cheile Nerei, cu animalele la pascut, si care s-a intalnit cu Satana. Acesta il ademeneste pe cioban si il roaga sa ii friga un peste fara ca acesta sa se indoaie, iar ciobanul ii cere aratarii sa faca si el la fel, dar cu un cap de tap.
Taranul trece provocarea, insa Diavolul nu reuseste sa tapul lui sa nu isi arate dintii. Acesta, enervat ca a fost pacalit, se arunca in lac. De atunci acest lac este cunoscut sub acest nume.
Ochiul Beiului
O alta apa ademenitoare si in jurul careia se tes legende este Ochiul Beiului. Lacul care nu ingheata niciodata pe timp de iarna, datorita izvorului termal care il alimenteaza. Pasarile migratoare poposesc in Cheile Nerei, la Ochiul Beiului pentru odihna. Putin mai mic decat Lacul Dracului, Ochiul Beiului are 284 de metri patrati si 3,6 metri adancime.
Tot in aceasta zona mai puteti admira cele 3 cascade ale raului Beusnita, rezervatia naturala si ruinele cetatii Ilidia, cea mai veche din Banat. Si aici, legendele despre ielele care se scalda in ochi, in ziua de Sanziene, spuse de sateni, fac deliciul turistilor curiosi.
Cheile Nerei: Cascada Bigar
In anul 2013, Cascada Bigar a fost desemnata de publicatia online The World Geography una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume. Stiati ca aceasta cascada din Caras-Severin este situata chiar pe Paralela 45, ce imparte in jumatate emisfera nordica a Pamantului? La 12 kilometri distanta de orasul Bozovici, cascada Bigar curge linistita de pe o stanca, imbracata in muschi si licheni care seamana cu o ciuperca.
Si aceasta apa a reusit sa nasca legenda printesei gheturilor care isi are palatul in Cascada Bigar, unde oamenii ii pot vedea chipul.
Cascada La Vaioaga
Pe potecile ce tin prin Cheile Nerei veti afla si Cascada La Vaioaga, o alta cadere de apa spectaculoasa din Banat. Odata ajunsi in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita veti tine poteca forestiera, ce duce catre o Pastravarie, in aproximativ 2 kilometri veti vedea panoul cu numele cascadei. Vaioaga este zgomotoasa, in linistea padurii veti auzi tropotele de apa si trilurile pasarilor, un moment prielnic pentru a va reincarca cu energia naturii.
Cheile Nerei: Cascada Beusnita
O alta atractie a Cheilor Nerei, de neratat, este Cascada Beusnita. Traseul spre cascada este unul anevoios, dar cu grija si efort sustinut veti avea parte de o priveliste spectaculoasa. Solul moale a permis apei, de-a lungul milenilor, sa modeleze ochiuri de apa, cascade sau baraje. Cascada s-a format pe raul Beu si include mai multe cascade, cea mai mare de 15 metri inaltime. Si in jurul aceste apei, satenii nascocesc povesti cu pastorita indragostita de fiul Beiului, apele spumegate ale cascadei insemnand chiar voalul miresei.