Comoara sarata a Romaniei. 10 saline naturale cu efect terapeutic

Comoara sarata a Romaniei intriga deopotriva turistii si specialistii in speleoterapie (cura cu aer sarat). Tratamentul in saline este recunoscut pentru efectele sale vindecatoare asupra persoanelor care sufera de probleme respiratorii, au nevoie de o cura de mineralizare sau pentru raceli usoare. Temperatura constanta din subteran, de maxim 16 grade, si umiditatea ridicata, de peste 70%, fac din salina locul in care cei alergici pun stop crizelor. 

Salina Turda

Transilvania sta pe o comoara, impresionantele zacaminte de sare, au creat Salina Turda. Primele exploatari de sare dateaza inca de pe vremea ocupatiei romane. In zilele noastre, salina din Turda este unul dintre obiectivele turistice ale lumii. Nu, nu gresim cand spunem acest lucru! Salina transilvaneana este vizitata anual de mii de turisti, printre care si straini. Asta se intampla si datorita lucrarilor de modernizare din ultimii ani, care au inclus-o pe harta turistica a regiunii.

Salina Turda. Locul unic in lume din inima Transilvaniei
Salina Turda. Locul unic in lume din inima Transilvaniei. Sursa foto: businessinsider.com

In urma modernizarilor, salina a devenit unul dintre obiectivele turistice ale lumii. Un adevarat muzeu in care puteti afla cum se extragea sarea si un adevarat parc tematic in care sa va distrati ore in sir. Salina Turda este compusa din patru mine: Rudolf, Terezia, Ghizela si Iosif. Aici, sarea are o puritate de 99%, iar rezervele sunt de aproximativ 39.000 milioane de tone. Salina poate fi vizitata in fiecare zi in intervalul orar 9 – 18.

Comoara sarata a Romaniei: Salina Praid

In ,,Tinutul Sarii”, in Ardeal, Salina Praid este un monument dedicat sarii si mineritului din Romania. De altfel, turistii pot participa la numeroase evenimente culturale ce se desfasoara in interiorul salinei. Mina de sare de la Praid este alcatuita din: Mina Gheorghe Doja, Mina Iosif (deschisa in 1762), Mina Paralela (1864), Mina Orizonturile Inferioare.

Comoara sarata a Romaniei. 10 saline naturale cu efect terapeutic
Comoara sarata a Romaniei. 10 saline naturale cu efect terapeutic: Salina Praid. Sursa foto: calatoruldigital.ro

Costul unui bilet este de 25 de lei pentru adulti si 15 lei pentru copii. Daca doriti sa aveti ca amintire imagini din salina puteti tine camera aproape, fotografiile nu au taxa. Formatiunea salifera este spectaculoasa, fiind vizitata de peste 3000 de persoane in fiecare zi. Este una dintre cele mai adanci rezerve de sare gema din tara. Are o adancime de 2,8 kilometri si o suprafata de 9400 de metri patrati.

Ocnele Mari

Un oras subteran, construit din pereti de sare se afla si in Valcea, la Ocnele Mari. Curele de aerosoli salini se pot face dupa un drum cu microbuzele care transporta turistii in muntele de sare al Olteniei. Punctul turistic, la care ajungeti in doar 10 minute, are o diferenta fata de nivelul marii de 225 de metri. Aveti de explorat si o suprafata de 10.000 de metri patrati. Parcul turistic al salinei este si unul dintre cele mai populare din Romania. Acesta include o multime de atractii: un muzeu, terenuri de sport, o biserica, locuri de joaca si un restaurant.

Comoara sarata a Romaniei. 10 saline naturale cu efect terapeutic
Salina Ocnele Mari. Sursa foto: alceaturistica.ro

Comoara sarata a Romaniei: Salina Cacica

Salina Cacica este un alt loc subteran ce se bucura de aerul sarat si o temperatura constanta de 14 grade Celsius. Poate asa ne explicam bucatele gustoase preparate in Bucovina, datorita acestui mineral de calitate. Spatiile generoase, sapate cu dalta si ciocanul, integral manual, dar si vechimea fac din Salina Cacica un loc ce merita vizitat. Desigur, efectul terapeutic, la o adancime de 44 de metri, este si el inclus in costul biletului. Includeti pe traseu Grota Piticilor si Sala de Bal, nu o sa va para rau!

Salina Cacica. Sculpturi de sare la 14 grade in frumoasa Bucovina
Salina Cacica. Sculpturi de sare la 14 grade in frumoasa Bucovina: Lacul sarat. Sursa foto: popasuldomnesc.ro

Salina Slanic Prahova

Stiati ca Salina Slanic Prahova este cea mai mare din Europa ca dimensiuni, volumul de sare excavat fiind de 2,9 milioane de metri cubi. Asta nu este tot, detine titlul de salina cu cel mai pur aer de pe planeta, fara poluare si radiatii. Fiind si destul de aproape de Bucuresti, la aproximativ 100 de kilometri, poate fi destinatia ideala pentru un weekend in care nu vreti sa va indepartati prea mult de casa. Pregatiti-va hainele groase, veti avea de explorat 14 camere trapeizoidale gigantice sau puteti petrece cateva ore la baza de tratament, pe pista de carting sau in locul de joaca pentru copii.

Comoara sarata a Romaniei. 10 saline naturale cu efect terapeutic
Comoara sarata a Romaniei. 10 saline naturale cu efect terapeutic: Salina Slanic Prahova. Sursa foto: statiunea-slanic.ro

Comoara sarata a Romaniei: Salina Targu Ocna

Situata in judetul Bacau, salina Targu Ocna este a treia cea mai mare salina si una dintre cele mai vechi din tara noastra. Prima atestare documentare apare intr-un document din anul 1380. Un punct de atractie pentru vizitatori este Mina Trotus, care are cea mai mare baza de tratament, situata la o adancime de 240 de metri. In interiorul salinei a fost construit lacasul de cult cu hramul Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor. Productia salinei atinge si 120.000 de tone de sare gema pe an.

Comoara sarata a Romaniei. 10 saline naturale cu efect terapeutic
Salina Targu Ocna. Sursa foto: edusoft.ro

Ocna Sibiului

Salina Sibiului, la o distanta de aproape 15 kilometri de Sibiu, este locul ideal in care sa petreceti o vacanta relaxanta. Complexul Balnear Ocna Sibiului dispune de o baza de tratament si de agrement, iar cele 14 lacuri cu apa sarata si 4 cu apa dulce va asigura racoarea in zilele toride de vara. Lacul Fara Fund este poate printre cele mai cunoscute, aici, legenda spune, ca vulturii isi invata puii sa zboare. Lacul Avram Iancu este si el special, cu o adancime de 132,5 metri, a devenit cel mai adanc lac antropogen din Romania.

Comoara sarata a Romaniei. 10 saline naturale cu efect terapeutic
Lacurile sarate de la Ocna Sibiului. Sursa foto: stiridesibiu.ro

Comoara sarata a Romaniei: Ocna Sugatag

Povestea sarii incepe odata cu atestarea orasului Ocna Sugatag, in anul 1355. Maramuresenii se aprovizionau de la ocnele de sare inca din cele mai vechi timpuri. Insa, incepand cu anul 1950, ocnele regale au fost inchise din cauza infiltratiilor de apa dulce, ceea ce a dus la formarea lacurilor sarate din prezent.

Ocna Mures

In judetul Alba aflam despre Ocna Mures, o fosta unitate miniera, care, in afara de exploatarea zacamintelor de sare gema, de aici s-au extras si minerale nemetalifere. Salina Mures apare si pe Harta Iosefina, prima harta topografica a Transilvaniei. De-a lungul anilor, apele Muresului au pus in pericol vietile minerilor. S-a schimbat cursul raului, s-au creat diguri, dar fara succes. Din cauza costurilor foarte mari s-a decis umplerea vechilor mine cu apa. Astfel, in fostele mine: Iosif, Francisc, Ferdinand, Regina Maria si Principele Nicolae s-au sistat exploatarilor de sare.

Comoara sarata a Romaniei. 10 saline naturale cu efect terapeutic
Ocna Mures. Sursa foto: Wikipedia.org

Comoara sarata a Romaniei: Ocna Dej

In schimb, povestea sarii de la Ocna Dej, incepe odata cu Castrul roman de la Gherla. In timpuri stravechi, romanii au stiut unde sa caute acest mineral pretios, odinioara, ca aurul. Cei care sunt curiosi de cum arata salina, o pot vizita doar cu programare in prealabil, iar programul de vizita dureaza 2 ore. De ce se intampla acest lucru? Fiindca mina de sare este inca activa, de aici extragandu-se in continuare o sare de o calitate foarte buna.

Comoara sarata a Romaniei. 10 saline naturale cu efect terapeutic
Salina Ocna Dej. Sursa foto: Dej24.ro

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole