Nimic nu poate fi mai neplăcut decât să mergi în vacanța la care ai visat de atâtea luni și să fii jefuit.
Știu, sună puțin exagerat, însă se întâmplă, mai ales în orașele cu mulți turiști.
De ce?
E foarte simplu. Turiștii nefiind „de-ai casei”, reprezintă o oportunitate pentru diverse persoane, de la hoți de buzunare la persoane care fac tot felul de escrocherii.
Scopul acestui articol nu este să te facă să mergi în vacanță și să stai într-o continuă stare de stres sau să fii mereu în gardă pentru a prinde hoți de buzunare în flagrant.
Dimpotrivă, după ce vei termina de citit acest articol, vei putea merge relaxat sau relaxată în excursie pentru că vei ști principalele pericole care te pot pândi în locuri cu foarte mulți turiști.
Să nu mai pierdem vremea și să-i dăm drumul!
1. Asigură obiectele de valoare
Probabil îți spui: „Normal că o să am grijă de obiectele de valoare”.
Așa că, uite câteva sfaturi simple.
La hotel sau la locul în care ești cazat, întreabă dacă există vreo cutie de valori sau vreun loc sigur în care să îți poți păstra obiectele de valoare.
Cu toate acestea, nu poți să călătorești doar cu portofelul și telefonul în buzunar. Probabil ai și o cameră destul de scumpă și alte obiecte importante.
Atunci când folosești un mijloc de transport, încearcă să îți folosești rucsacul pe post de perna. Astfel nimeni nu se poate atinge de el fără să îți dai seama.
De asemenea, îți sugerez să investești într-un rucsac special de călătorie care este compus dintr-un material care nu poate fi tăiat cu ușurință și fermoarele nu se pot deschide foarte ușor.
E mai bine să dai acum cu câteva sute de lei în plus pe un rucsac, decât să rămâi fără o cameră foto de câteva mii de lei.
2. Ia-ți o asigurare
Se spune că niciodată nu ai nevoie de o asigurare până când nu ai nevoie de ea. Atunci îți spui că mai bine investeai ceva bănuți ca să previi nenorocirea.
Cu ce te ajută o asigurare de călătorie?
Ei bine, cu multe. Poți beneficia de servicii medicale gratuite.
Sau, dacă ți se fură ceva, acele obiecte îți vor fi înlocuite (în limita asigurării încheiate).
3. Cere sfaturi de la localnici
În general localnicii știu ce zone sunt de evitat. Și de cele mai multe ori, aceștia sunt foarte amabili pentru că… cui nu îi place să ajute, nu-i așa?
O altă sursă de informare pot fi taximetriștii. Însă în cazul acesta e puțină loterie. Depinde de taximetrist. Unii îți pot spune tot, de la istoria orașului la locuri specifice pe care să le eviți, pe când alții nu sunt foarte vorbăreți.
A treia sursă de informare (de data asta una bună) sunt hotelurile și hostelurile. La fel ca localnicii, acestea știu cam ce se întâmplă prin zonă și preferă să își ferească clienții de eventuale neplăceri.
4. Împărtășește-ți itinerarul cu prietenii sau familia
Trimite un email familiei sau prietenilor cu itinerarul tău. În acest fel, ei pot să mai verifice din când în când că ești în siguranță, iar dacă nu aud de tine pentru câteva zile, măcar știu unde ar fi trebuit să fie ultima ta locație.
Spre exemplu dacă decizi să faci un tur în Europa, și dorești să faci un sejur în Turcia, unul în Grecia și altul în Cipru, anunță-ți apropiații sau familia de fiecare dată când urmează să mergi în alt oraș.
5. Nu da străinilor prea multe informații
Când ești într-o țară străină, o mică minciună nu strică.
De multe ori, oameni rău intenționați doresc să afle hotelul la care stai, itinerarul tău și dacă ai mai fost sau nu în acel loc.
Așa că încearcă să dai răspunsuri vagi, evazive sau chiar să nu dai numele corect al hotelului la care ești cazat.
6. Ai grijă la ținută și accesorii
Hainele și accesoriile „greșite” pun automat pe tine eticheta de turist.
Bineînțeles, în general localnicii observă imediat un turist.
Însă încearcă să nu porți ceas de aur și cămăși de câteva sute de dolari pentru că hoții văd asta de când ai coborât din avion.
7. Notează-ți numerele de urgență din țara pe care o vizitezi
Dacă se întâmplă ceva, s-ar putea să nu ai timp sau posibilitatea să cauți atunci după numerele poliției locale, ale ambulanței sau ale celei mai apropiate ambasade.
Cel mai simplu este să îți salvezi undeva toate aceste informații. O aplicație precum Evernote ar trebui să fie suficientă.
Astfel, dacă se întâmplă ceva, poți reacționa imediat într-un mod calculat. Plus că asta îți va da un sentiment în plus de siguranță pentru că ești pregătit/ă în caz de urgență.
În loc de concluzii
Există foarte multe sfaturi care să te ajute să fii în siguranță pe parcursul unei călătorii.
Însă majoritatea au la bază câteva lucruri foarte simple:
- Nu ieși în evidență
- Nu da foarte multe informații despre tine, situația ta financiară sau itinerar
- Pregătește-te pentru eventuale situații de urgență.