Cascada Pișoaia, una dintre cele mai spectaculoase din țară, a înghețat și oferă o priveliște de vis. Zeci de turiști, localnici, dar și alpiniști, vin în fiecare zi să o admire.
Cascada din comuna Vidra, din Alba, cunoscută și sub numele de Cascada Miresii, pentru că îngheață iarna și seamănă cu un voal al unei rochii de nuntă, face parte dintr-o rezervația a Munților Apuseni, care se întinde pe o suprafață de 2,5 hectare.
Cascada din Munții Apuseni a atras și alpiniști celebri. Vlad Căpușan, care a urcat anul trecut, în premieră mondială, pe vârful Saldim, din Himalaya, înalt de peste 6.300 de metri, a escaladat Cascada Miresei înghețată.
Alpinistul spune că este una dintre cele mai frumoase cascade pentru cățărare pe gheață pentru că e dificilă, plină de țurțuri și „când te cațeri pe o clonetă de 18 metri de gheață, simți că trăiești cu adevărat”.
Cascada Pișoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, „apărată” de o pădure de fag și câțiva arbori de rășinoase.
Căderea de apă este de aproximativ 18 metri. Există fire ale apei pe o distanță de aproximativ 25 de metri. Potrivit specialiștilor, apele din zonă sunt bogate în calcar, care dau naștere la diferite formațiuni spectaculoase.
Ca să ajungeți la Cascada Miresei, urmați DN75, din Arieșeni spre Câmpeni, până la Barajul Mihoiești. De aici e un drum asfaltat până în comuna Avram Iancu. După 20 de kilometri ajungeți în comuna Vidra, satul Nemești.
Dacă vă uitați cu atenție, pe marginea drumului veți găsi panouri informative care vă direcționează spre cascada Pișoaia. Traversați Arieșul mic, iar după 500 de metri ajungeți la cascadă.
La doar 500 de metri de cascadă mai puteți vizita și aria protejată Dealul cu melci. Aici sunt cochilii de melci pitrificate. De asemenea, mai puteți vizita în apropiere Casa Memorială Avram Iancu. Tot în apropiere este și celebrul Munte Găina. Pensiuni găsiți în Arieșeni, Albac, Câmpeni sau în comuna Vidra.
FOTO: ziare.com