La poalele muntilor Hasmasul Mare, in apropierea Cheilor Bicazului, intalnim unul dintre cele mai stranii locuri din tara noastra: Lacul Rosu. Cel mai mare lac montan si baraj natural din Romania pe care trebuie sa il vedeti. I se mai spune si Lacul Ucigas, datorita privelistii padurii scufundate in apele sale si a legendelor tesute in jurul sau.
Lacul Rosu. Taramul vrajit din Tinutul Secuiesc
Transilvania este una dintre cele mai frumoase regiuni pe care sa o includeti in traseul turistic. Lacul Rosu este destinatia cea mai populara, aflandu-se aproape de statiunea Sovata, Cheile Bicazului, Lacul Sfanta Ana sau Muntele de Sare.
Datorita aspectului sau straniu, cu trunchiuri de copaci ramase in apa, lacul din Harghita a dat nastere unei frumoase legende.
Se spune ca demult, tare demult, langa Lacul Rosu a trait o fata cu parul negru ca abanosul si ochii verzi-brumarii. Ca in toate povestile, tanara se indragosteste de un tanar fecior, dar tinerii frumosi trec prin incercari grele.
Tanarul voinic este luat in armata, iar fata se va ruga zi de zi la munti sa il aduca inapoi. In asteptarea lui, intr-o zi va fi rapita de un talhar si fortata sa se marite cu el. Muntii nu au putut rabda plansetele fetei. Astfel, stancile sale s-au pravalit la vale si au inghitit tot ce le-a iesit in cale, inclusiv pe fata. Batranii locurilor duc povestea mai departe si spun cum s-a format Lacul Rosu, numit si Lacul Ucigas.
Cum s-a format cel mai straniu loc din Romania
Dincolo de povesti, legende sau balade, intotdeauna exista si o explicatie stiintifica. Lacul Rosu s-a format in anul 1838 si este rezultatul desprinderii stancilor din Muntele Ghilcos, care au blocat paraurile Licas, Valea Oii si Paraul Rosu. Geologul renumit in Tinutul Secuiesc, Franz Herbich sustine aceasta teorie.
Cum este posibil ca alunecarile versantilor sa fie rezultatul cutremurului din 11 ianuarie a aceluiasi an. Martorii fenomenului natural sunt astazi cioturile de molid din apa. O priveliste spectaculoasa a padurii scufundate ce impresioneaza turistii romani si pe cei straini.
Lacul Rosu, unic in Romania isi are denumirea de la aluviunile aduse ce contin cantitati mari de fier. Lacul transilvanean se afla la o altitudine de 983 de metri si are o adancime de 10 metri, perfecta pentru plimbarile cu barca, pe cea mai stranie apa a Carpatilor.