Traim intr-o lume extrem de agitata, care, din pacate, nu mai are timp sa se informeze corect. Alimentatia este unul dintre subiectele care dezvolta numeroase polemici, insa nu intodeauna si argumentate stiintific. Va prezentam in acest articol cele mai frecvente mituri legate de alimentatie.
1. Sarea de mare contine mai putin sodiu
In magazine putem gasi o varietate mare de sare, de la cea obisnuita pana la sortimentele aduse din diverse colturi ale lumii. Nu exista un anumit tip de sare care sa fie net superioara alteia, prin urmare ambalajele care vand „sare naturala” sunt doar mesaje de marketing.
2. Painea neagra este intotdeauna mai buna decat cea alba
O paine inchisa la culoare nu ne spune cu certitudine daca este facuta integral din cereale. Poate fi realizata de exemplu si din coloranti. O paine mai buna pentru organism este cea care are ca prim ingredient graul, ovazul, secara, orzul sau hrisca.
De asemenea, este bine sa evitam faina rafinata, deoarece painea din ea are un continut foarte mic de nutrienti. Pentru a a afla mai bine ce regim vi se potriveste si ce alimente ar trebui sa consumati mai des puteti apela si la ajutorul unui nutritionist din Bucuresti.
3. Mituri despre alimentatie: Daca mananci mai putin vei slabi
O alimentatie mai mica din punct de vedere al cantitatii nu este intodeauna un garant al procesului de slabire. Bineinteles, putem constata ca slabim daca manacam mai putin, insa ne putem supune organismul la probleme de sanatate ulteriore. Cel mai important este sa mancam alimente sanatoase.
4. Putem consuma energizante dupa ce facem sport
Este important sa intelegem ca bauturile energizante ne ofera calorii in dieta. Cel mai indicat ar fi sa consumam apa pentru a ne potoli setea.
5. Sucul facut 100% din fructe este cel mai bun
La categoria mituri despre alimentatia avem multe subiecte legate de sucuri. Un suc din fructe este cu adevarat mai sanatos decat majoritatea sucurilor naturale pe care le gasim in comert. Si aici insa nu trebuie sa uitam ca sucul fructelor va contine o cantitate mult mai mare de zahar. Ideal ar fi sa mancam fructele, nu doar sa facem suc din ele (acesta avand de asemenea mai multe calorii).
6. Nu e bine sa mancam dupa o anumita ora
Adevarul este ca nu exista o interdictie cu privire la ora pana cand putem manca. Ar trebui insa sa tinem cont de un alt lucru, si anume sa nu mancam inainte cu 3-4 ore de a merge la somn.
7. Ouale maro sunt mai hranitoare decat cele albe
Exista mituri legate si de nivelul de nutrienti pe care ii gasim intr-un ou raportat la altul. Cert este ca nu exista o corelatie dovedita stiintific. Culoarea cojii unui ou este influentata de culoarea penelor pasarii de la care provine acel ou. Cu siguranta exista si mai multe mituri despre alimentatie, insa, nu uitati, informarea corecta este la fel de importanta ca si mancarea sanatoasa.