O cetate din România ar putea fi „invadată” de chinezi

Monument istoric atestat la 1269, Cetatea Deva va fi introdusă într-un circuit, după ce a atras atenția touroperatorilor chinezi prezenți la prima ediție a Forumului pentru turism „Romanian Chinese Travel Forum”.

Pe Cetatea Deva, autoritățile locale și-au propus să dezvolte oferta de turism pentru întregul județ Hunedoara, prin integrare mai multor monumente istorice sau stațiuni balneare în circuit.

Touroperatorii chinezi s-au arătat interesați să promoveze cetatea Deva și alte obiective turistice în cadrul unor circuite europene.

Anul trecut, aproape 7.500 de turiști români și străini au vizitat Cetatea Deva în primele două luni ale acestui an, de șase ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cetatea Devei a fot construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetății, un con vulcanic cu altitudinea de 378 de metri.

Se pare că cetatea fusese întemeiată de regele Béla al IV-lea al Ungariei (1235–1270), tatăl lui Ştefan al V-lea. După distrugerile provocate de migratori în 1241, acesta a dispus construirea unui întreg şir de cetăţi regale a căror menire era să împiedice pe viitor eventualele atacuri asemănătoare.

Cetatea Deva. S-ar fi construit peste o fortificație dacică

Din cercetările arheologice efectuate până în acest moment se pare că sub cetatea medievală existentă, se află elementele unei fortificaţii dacice, iar peste aceste rămăşiţe ale cetăţii dacice a fost construit un post militar roman, distrus la rândul său prin ridicarea cetăţii feudale.

Cetatea a îndeplinit de la început un rol dublu: punct fortificat, care veghea valea Mureşului, respectiv reşedinţă feudală. În perioada Regatului Ungar medieval (ante 1541) cetatea a rămas, cu anumite întreruperi, în posesia regalităţii şi servea drept reşedinţă voievodului Transilvaniei.

Începând cu 1453 Iancu de Hunedoara a transformat-o în castel nobiliar, ajungând astfel printre cele mai puternice cetăți ale Transilvaniei.

Cetatea a funcționat în secolul XVI și ca închisoare, aici fiind întemnițați umanistul David Ferencz, fondatorul bisericii unitariene și Moise Secuiul, conducătorul nobilimii transilvănene ostile puterii imperiale.

În preajma anului 1444 regele Vladislav I (1440–1444) a dăruit-o lui Iancu de Hunedoar și se pare că rămâne în posesia Corvineştilor până la începutul secolului al XVI-lea.

Cetatea Deva asediată de Horea, Cloșca și Crișan

În perioada 1711-1784 o linişte aparentă se așterne peste viaţa cetăţii. În timpul răscoalei din 1782 cetatea a fost ocupată vremelnic de țăranii din Dobra, iar în 1786 asediată de țăranii răsculați conduși de Horea, Cloșca și Crișan.

La sfârșitul secolului XVIII cetatea și-a pierdut importanța strategică, fiind lăsată în părăsire, dar și-a recăpătat importanța după 1817, când împăratul Francisc I, trecând prin Deva, a hotărât să o restaureze.

Anul 1874 reprezintă sfârşitul vieţii din Cetate. În 1848 aceasta devine sediul trupelor imperiale, în august 1849 fiind devastată de o puternică explozie la depozitul de muniție. Ca urmare, cetatea Deva a fost abandonată, anul 1874 reprezentând sfârşitul vieţii din Cetatea Deva.

În anul1896 cetatea a fost achiziţionată de Societatea de Istorie, Arheologie şi Ştiinţele Naturii din Comitatul Hunedoara (Hunyad Megyei Történelmi, Régészeti és Természettudományi Társulat).

FOTO: MagRudolfMayer/Wikimedia Commons

Cetatea DEVA from Gabriel Grofu on Vimeo.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole