Cheile Sohodolului. Ce poti vizita in acest loc special din Oltenia

In Oltenia exista un loc special pe care vi-l recomandam sa-l vizitati, numit Cheile Sohodolului. Cheile sunt amplasate in comuna Runcu, judetul Gorj si au fost declarate arie protejata. In aceasta zona s-au filmat scene din seria cunoscuta de filme ”Margelatul”, realizata in perioada 1980-1987.

Cheile Sohodolului. Ce poti vizita in acest loc special din Olteania
Cheile Sohodolului: Oltenia. Sursa foto: ghiduri-turistice.info

Cheile Sohodolului

Nu mai este niciun secret ca Romania este o tara frumoasa care se bucura de peisaje superbe. Pe meleagurile noastre se nasc paduri bogate, ape repezi, munti inalti, iar satul coloreaza sub mantia sa aceste pamanturi. Cautand atent am descoperit in Muntii Valcan un peisaj carstic impresionant. Acesta se numeste Cheile Sohodolului si fac parte din masivele Retezet-Godeanu si se intind pe distanta a 12 kilometri, intre Runcu si Poiana Contului.

Cheile Sohodolului. Ce poti vizita in acest loc special din Olteania
Cheile Sohodolului. Sursa foto: hailabord.ro

Apele paraului Sohodol au sapat aici, in calcare cretacice, si au format Cheile, carora le-au dat diverse forme de canioane, avene, pesteri, abrupturi, doline sau lapiezuri.

Aria protejata adaposteste peste 300 de specii de plante, pe o suprafata relativ mica, de doar 150-200 de metri patrati, inclusivi castani seculari. Datorita conditiilor geomorfologice si pedoclimatice plantele s-au dezvoltat in voie. Aceasta zona face parte din cele mai importante rezervatii floristice din Romania. Atentie sporita sa aveti atunci cand explorati imprejurimile, este foarte posibil sa va intalniti si cu vipera cu corn. In caz de accidentari sau daca va rataciti, in aceasta zona nu prea aveti semnal la reteaua de telefonie si ar fi bine sa va luati masuri de precautie dinainte.

Cheile Sohodolului. Ce poti vizita in acest loc special din Olteania
Cheile Sohodolului: Valea Sohodolului. Sursa foto: igj.ro

Daca vreti sa ajungeti la chei cu masina puteti merge pe DN67D, ce leaga Targu Jiu de Baia de Arama. De-a lungul cheilor, accesul se poate face si cu bicicleta sau intr-o plimbare pe jos. Atentie! Taxa de intrare pentru a intra in chei cu masina este de 10 lei.

Ce poti vizita in acest loc special din Oltenia

Cheile Sohorodului, din Carpatii Meridionali, atrage anual foarte multi turisti, atat din tara cat si din strainatate. Inelul de piatra, Pestera Popii, Narile, Fusteica, Pestera Garla Vacii sunt atractiile cele mai importante ale acestei zone. Cea mai impresionanta si vizitata este Pestera Popii. Un punct important pe harta turistica, asta datorita picturilor gasite aici, ce reprezinta siluete antropomorfe, colorate in negru.

Cheile Sohodolului. Ce poti vizita in acest loc special din Olteania
Cheile Sohodolului: Inelul de piatra din chei. Sursa foto: gorjeanul.ro
Cheile Sohodolului. Ce poti vizita in acest loc special din Olteania
Cheile Sohodolului: Pestera Popii. Sursa foto: expressdebanat.ro

Si Pestera Narii este un obiect turistic apreciat, unde intalnim un fenomen destul de rar. Aceasta pestera este formata din doua galerii, ce masoara aproximativ 70 de metri fiecare.

Pentru studenti, specialisti sau pasionatii de speologie, cheile ofera destule suprize, pesteri impresionante si avene verticale. Acestea se afla in Valea Sohodolului-Balta.

Cheile Sohodolului. Ce poti vizita in acest loc special din Olteania
Cheile Sohodolului. Sursa foto: blog.hotelguru.ro

Cheile Sohodolului sunt un obiectiv apreciat si in randul alpinistilor, aici existand mai multe trasee special amenajate pentru cei care practica acest sport.

Mentionam ca in cheile din Oltenia, anual, in perioada 21-23 septembrie se desfasoara Festivalul de Escalada ”Sohodol Climb”.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole