Cele mai frumoase sate din Oltenia

Oltenia este una dintre cele mai ofertante regiuni ale țării din punct de vedere al obiectivelor turistice. Aici puteți vizita biserici vechi, case cu arhitectură brâncovenească, muzee sătești unice și puteți admira operele meșteșugarilor care lucrează cu lutul sau cu lemnul. În acest articol vă prezentăm unele dintre cele mai frumoase sate din Oltenia.

Așteptăm și recomandările voastre, iar topul cu cele mai frumoase sate din Oltenia rămâne deschis.

Hobița, Gorj. Este unul dintre cele mai frumoase sate din Oltenia pe care orice român trebuie să-l viziteze. Vorbim de satul natal al celebrului sculptor Constantin Brâncuși.

Tot aici se poate vizita casa memorială Brâncuși sau biserica de lemn din Peștișani.

Aproape că nu există nicio casă în Hobița care să nu aibă un ornament din lemn sculptat. De altfel, localnicii sunt recunoscuți pentru acest meșteșug.
Hobița - Casa Memorială Constantin Brâncuși (Romanian Cottage)

Romanii de Jos, Horezu (Vâlcea). Este unul dintre satele care aparține de orașul Horezu, despre care se spune că e capitala culturală a Olteniei. Romanii de Jos este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase sate din Oltenia. Aici puteți vedea, pe lângă adevăratele capodopere realizate de olarii care au moștenit acest meșteșug de la o generație la alta, și Mănăstirea Horezu, ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu. Declarată monument istoric, mănăstirea a fost construită între anii 1690 și 1693.
Manastirea Hurezi

Măldărești, Vâlcea. Este o localitate care face parte din lista cu cele mai frumoase sate din Oltenia. Este la doar 4 kilometri de Horezu. Aici se află mai mult case boierești fortificate denumite cule. Tipul acesta de arhitectură este tipic Balcanilor, însă la noi în țară s-au construit doar în Oltenia și în vestul Munteniei. Cea mai veche culă este din secolul al XVI-lea.
Cula

Polovragi, Gorj. Este unul dintre cele mai frumoase sate din Oltenia, iar în jurul său este o priveliște de vis, aflându-se pe Cheile Oltețului, arie naturală protejată. În Polovragi se află și peștera cu același nume, în care sunt formațiuni spectaculoase. Tot aici mai poate fi vizitată și o mănăstirea în stil bizantin, veche de mai bine de 500 de ani. De asemenea, în Polovragi se găsesc și ruinele unei cetăți dacice.Polovragi
polovragi_6
Izbiceni, Olt. Este și acesta unul dintre cele mai frumoase sate din Oltenia. Autoritățile locale au construit un muzeu în aer liber în care puteți vizita o biserică din secolul al XVI-lea, un bordei îngropat în pământ și o gospodărie țărănească din secolul al XVIII-lea. De asemenea, gurmanzii și cei care vor să resimtă gustul adevărat al legumelor trebuie să știe că Izbiceni este recunoscut pentru grădinarii săi. Așadar, aici veți găsi hectare întregi cu solarii. De asemenea, în apropiere, la Corabia, poate fi vizitată și cetatea Sucidava.

FOTO: Piotr Krawiec/Flickr (creative commons)

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole