Faceti cunostinta cu Burj Khalifa – cea mai inalta cladire din lume

Nu exista nici o dezvoltare mai mare in inginerie, care sa intruchipeze mai bine lumea moderne decat zgarie-norii. Nascuti intr-un conflux de nevoi estetice, economice si structurale, zgarie-norii sunt accesoriul dominant al fiecarui oras important din lume.
Arhitectura a fost intotdeauna o scena competitiva. Orasele si guvernele doresc cladiri mai impresionante decat ale celorlalte orase, iar acest lucru este evident prin zgarie-norii tot mai colosali ce se inalta maiestos in orasele cunoscute din intreaga lume. Desi valoarea artistica este intotdeauna apreciata, inaltimea pare sa fie standardul cel mai „insistent”, pe care un zgarie nor trebuie sa il aibe.
Recordul pentru cea mai inalta cladire din lume a fost depasit de multe ori pe parcursul ultimului secol, insa detinatorul recordului actual il detine Burj Khalifa, cladirea ce se ridica imperios din nisipurile Dubaiului.
Burj Khalifa se afla la o inaltime uimitoare de 829. 8 m, cu 200 de m mai inalt decat a doua cea mai inalta structura din lume, iar locul sau simbolic in lumea moderna, este, probabil, la fel de demn de remarcat, precum inzestrarile sale structurale.

Burj Khalifa este un simbol al stilului arhitectural numit neo-futurism, prin care se evidentiaza realizarile tehnologice ale umanitatii prin incorporarea unor teme tehnologice in arta, inclusiv arhitectura.
Avand aspectul unei sabii de cristal infipte in pamant, Burj Khalifa pare dintr-o lume fantastica. Incepand de la baza, turnul are forma de spirala spre interior, culminand cu o turla subtire. Acest design isi are radacinile in arta islamica.

Turnul este o minune a ingineriei. Pentru a sprijini greutatea cladirii pana la astfel de inaltimi mari, inginerii au dezvoltat un concept cunoscut sub numele de „baza de sustinere”, care sa permita stabilitate turnului. Aceasta baza consta in nucleu puternic din beton, cu 3 aripi intinse spre exterior. Fiecare aripa este sustinuta de celelalte doua, oferind astfel stabilitate. Privit de sus, acest design se aseamana cu o floare cu 3 petale. Natura alungita a celor 3 aripi permite luminii sa penetreze zonele interioare, ceea ce face interiorul mai confortabil.
In afara de a fi una dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din lume, Burj Khalifa ofera o serie de concepte pentru a atrage vizitatorii bogati. Primele 15 etaje ale hotelului, sunt un hotel Armani, unde oaspetii se pot bucura de fantana de 275 de metri – „Fantana arteziana” – care pompeaza apa la 150 de m in aer.
Mai sus turnul este alcatuit din apartamente, birouri corporative si chiar observatoare.

Burf ofera, de asemenea, cel mai mare club de noapte si cel mai mare restaurant din lume. Turistii fara teama de inaltime (sau cu incredere puternica in tehnologie), vor gasi Burj Khalifa una dintre cele mai interesante experiente de vacanta.

 

Descopera Burj Khalifa – cea mai inalta cladire din lume

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole