În comuna Poienile de Sub Munte din județul Maramureș, zeci de oameni au ieșit în stradă pentru a bloca o mașină ce transporta lemne ilegal. Transportul avea 30 de metri cubi de masă lemnoasă.
Transportul oprit de localnici nu avea niciun document legal
Trei echipaje ale Secției de Poliție Rurală Leordina a oprit mașina, iar după verificări, polițiștii au confirmat faptul că nu exista niciun document pentru lemnul transportat, inclusiv dovada provenienței acestuia.
Polițiștii au luat legătura cu cei de la Ocolul Silvic Poienile de Sub Munte pentru a prelua întreaga cantitate de masă lemnoasă transportată ilegal, informează baiamare24.ro. În continuare se fac cercetări cu privire la proveniența lemnului de fag, urmând a se lua măsurile legale în funcție de ce se va constata.
Ștefan Oancea, primarul comunei Poienile de Sub Munte a declarat că „Nu se aplică legea pentru că Parcul Natural Munții Maramuresului nu are paza necesară în condiții optime”, scrie digi24.ro.
Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Maramureș, Mihai Leșan a declarat că „Acum se vor face cercetari. Direcția Silvică va cerceta să se vadă de unde provine și se va afla ulterior.”
Se pare că se fac mai multe cercetări cu privire la infracțiunile de tăiere ilegală
Purtătorul de cuvânt al IPJ, Maramureș, Florina Meteș a declarat că „Au fost efectuate verificari cu privire la documentele justificative. Întreaga cantitate de material lemnos de aproximativ 10.000 de lei a fost ridicata și predată. În cauză a fost întocmit dosar penal și sub coordonarea procurorului se desfășoară cercetări sub aspectul infracțiunilor de tăiere ilegală, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals. Vor fi dispuse măsuri legale.”
Activiștii de mediu din România au făcut publice tăierile ilegale din Nordul țării, spunând că este, poate, cea mai mare tăiere de păduri din întreaga Europă.
Fondatorul organizației de mediu Agent Green, Gabriel Păun a spus „Când vorbim despre Poienii de sub Munte, vorbim despre cele mai vaste tăieri la rast din România și poate chiar din Europa. Este minunat că oamenii au ieșit la drum și au blocat un transport ilegal cu lemne. Ei sunt cei mai îndreptătiți și în măsură să pună autoritățile la treabă. Însă probleme acolo nu sunt de ieri de alaltăieri.”
Oamenii de aici au mers mai departe și au adus primarul pentru a vedea dezastrul care s-a făcut în ultimii ani. Sute de copaci marcați pentru a fi doborâți. Chiar dacă legea interzice foarte clar tăierile pădurilor din ariile protejate, în Parcul Natural Munții Maramureșului aproape că nu mai există păduri și nici nu sunt plantate altele în locul celor puse la pământ.
„- Nu există lege, noi suntem îngropați aici.
– Se fură ca în codru.
– Vii cu geanta de bani, de euro, se rezolvă treaba. Milioane de metri cubi au furat agenții și noi, vai de capul nostru, plus copiii noștri. Cu ce o să trăiască? Cu aerul?”, a declarat unul din localnicii Poienii de Sub Munte, informeaza digi24.ro.
Și în alte localități, cetățenii au oprit mașinile care fură pădurile țării
Același lucru se întâmplă și în alte localități din țară, unde localnicii s-au săturat să fie furați pe față, mai ales acum, pe perioada pandemiei când cei mai mulți nu mai ies. Astfel, două camioane au fost oprite la ieșirea din pădurile Măguri Răcătău de 150 de localnici. “Camioanele astea au fost încărcate azi-noapte, pe furiş, în pădure şi urmau să plece. Cel mai probabil direct în Ungaria. Camioanele sunt ale unui pădurar care l-a denunţat pe directorul de la Direcţia Silvică Cluj, Traian Mariş”, a spus unul dintre localnici, informează ancheteonline.ro.
Și în județul Suceava au fost oprite mașini care transportau ilegal lemn. Poliția Rurală Gălănești a oprit două transporturi care în total aveau 6,20 metri cubi de masă lemnoasă pe DN 2E din comuna Vicovu de Jos. În urma inventarierii de către specialiștii silvici, conducătorii mașinilor transportau lemn ilegal, informează suceava-smartpress.ro. Conmducătorii au fost sancționați contravențional și li s-a confiscat masa lemnoasă pe care o transportau de către Ocolul Silvic Putna.