Ajungem sa vizitam si cele mai importante obiective turistice in Gorj. Impresionanta Valea a Jiului nu este atat de cunoscuta turistilor pe cat este Valea Vaserului sau Valea Oltului. Dar este atat de spectaculoasa incat merita vazuta. Tinutul Gorjului este leaganul lui Brancusi, aici, Parangul se inalta semet, iar pesterile si cheile din zona sunt gata de explorat. Gorjul este si locul uneia dintre cele mai spectaculoase vai de rau, asa ca va invitam sa aflati ce locuri va asteapta in acest judet.
Parcul National Defileul Jiului
Intre Muntii Valcan si Parang, printre apele Jiului, se desfasoara Defileul Jiului, parcurs de sosea si o cale ferata. Defileul incepe la nord de localitatea Bumbesti si continua pana in dreptul localitatii Livezeni, aflata la sud de Petrosani.
Parcul se intinde atat in judetul Gorj cat si in judetul Hunedoara, fiind traversat de DN66, un drum rutier ce leaga Deva de Filiasi. Este cu siguranta unul dintre punctele de atractie ale judetului Gorj. In cele putin peste 11.000 de hectare, cu paduri de fag, carpen, gorun sau frasin veti putea zari ursul brun, vidra de rau, radasca, capra neagra, salamandra, jderul de copac sau rasul. Tot aici sunt incluse si rezervatiile naturale(formatiuni geologice): Sfinxul Lainicilor si Stancile Rafaila.
Obiective turistice in Gorj: Ansamblul monumental Constantin Brancusi – Targu Jiu
Nu pierdeti ocazia, daca va aflati in Gorj, ca sa vizitati ,,Ansamblul monumental ”Constantin Brancusi” din orasul Targu Jiu. Unul dintre cei mai importanti artisti ai secolului XX a dat lumii Poarta Sarutului, Masa Tacerii, Coloana Infinitului si Aleea Scaunelor.
Aceste simboluri ale artei contemporane pot fi admirate in Parcul Central din oras. Sculpturile, omagiu pentru soldatii romani din Primul Razboi Mondial, sunt considerate monumente istorice, si an de an ajung aici mii de curiosi sau pasionati ai artei.
Pestera Muierii
Pestera Muierii, loc de refugiu pe timp de lupta, se afla in comuna Baia de Fier si merita sa faceti un drum, fie doar si pentru a vizita aceasta caverna. Din pestera cu 4 niveluri si 7 kilometri lungime, se poate vizita etajul aflat la 40 de metri. Turistii pot fotografia Domul Mic, Sala Altarului, Amvonul, Stanca Insangerata sau Candelabrul Mare.
Grota este adapostul liliecilor, iar intr-una dintre galerii au fost gasite schelete de ursi, capre salbatice, hiene, mistreti. In sala numita Musteriana specialistii au gasit si obiecte ale unor civilizatii si oseminte, datate cu o vechime de peste 30.000 de ani.
Obiective turistice in Gorj: Transalpina
Cel mai inalt drum din Romania strabate 4 judete, astfel ca asfaltul sau se intinde in Gorj, Sibiu, Alba si Valcea. In judetul Gorj, Transalpina leaga orasul Novaci de orasul Sebes din Alba. Soseaua Transalpina a fost construita de romani, pavata cu piatra de Regele Carol al II-lea dupa 1930 si reabilitata dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Mai este denumit si ,,Drumul Regelui”, deoarece familia regala a parcurs acest coridor la inaugurare. Drumul printre nori si-a pastrat neatinsa frumusetea datorita uitarii. Si acum existand portiuni inca in lucru, iar circulatia desfasurandu-se doar pe timpul zilei.
Statiunea Ranca
La poalele Varfului Papusa, in inima Parangului, a fost construita statiune Ranca. O mica asezare la 1.600 de metri, unde aerul rece imediat te trezeste. Pana in anii ’30, acest loc nici nu exista, insa directorul Bancii Gilortul de la acea vreme, Dumitru Brezulescu, a vazut potentialul turistic al zonei. De atunci, Ranca se dezvolta, exista locuri de cazare, s-au dat in folosinta partii de schi, iar drumul Transalpina faciliteaza accesul. Indiferent de anotimp, statiunea dintre Novaci si Baia de Fier atrage turistii in cautarea linistii de la munte.
Obiective turistice in Gorj: Casa memoriala ”Ecaterina Teodoroiu”
Aceia dintre dumneavoastra care vor sa revada o fila din istoria neamului romanesc o pot face vizitand casa eroinei din Primul Razboi Mondial. In casa taraneasca, destul de mica, pot fi vazute fotografii si obiecte ce au apartinut Ecaterinei Teodoroiu. Fire darza, gorjeanca a fost voluntar in cele mai aprige lupte ale primei conflagratii. A luptat pentru tara si la Marasesti, loc in care si-a dat ultima suflare pe 22 august, in anul 1917. In istoria nationala ramane una dintre figurile feminine care au reusit sa schimbe Romania.
Muntii Parang
Cu Valea Jiului in vest si raurile Oltet si Lotru la est, Muntii Parang sunt cei mai stancosi din grupa muntilor dintre Jiu, Olt si Strei. Drumul printre nori, Transalpina, care urca pana la 2.200 de metri, traverseaza masivul, oferind imagini rar intalnite.
Cel mai inalt varf, Parangul Mare, domina zarile de la 2.519 metri, ca mai apoi sa lase locul Varfului Gemanarea (2.426 m), Stoinita (2.421 m) si Varfului Carja (2.405 m).
Aici, in Muntii Parang drumetii care se incumeta sa parcurga stancile pot intalni in calea lor lacuri glaciare cu ape limpezi: Mandra, Rosiile, Lung Rosiile, Mija, Lacul Verde.
Manastirea Tismana
Printre obiective turistice in Gorj, Manastirea Tismana iese si ea la numaratoare. Cu o vechime de peste 600 de ani (ridicata in 1378), acest lacas de cult este unul dintre cele mai vechi din tara. Istoricii atesta faptul ca aici a existat prima scoala de copisti si caligrafi de carte bisericeasca. Un alt eveniment istoric, intalnirea dintre Mircea cel Batran si Sigismund de Luxemburg, in 1406 a avut loc tot la Tismana. Si tot aici mari domnitorii precum Vlad Tepes si Neagoe Basarab au fost adapostiti intre zidurile groase ale manastirii.
Obiective turistice in Gorj: Cheile Sohodului
Un alt obiectiv turistic il reprezinta Cheile Sohodului, o arie protejata care reuseste sa isi pastreze frumusetea salbatica nealterata. Se afla la limita dintre judetele Gorj si Hunedoara, tocmai in Muntii Retezat-Godeanu. Rezervatia se intinde pe o suprafata de 350 de hectare de calcare cretacice, sapate de apele Sohodului.
Narile, Fusteica, Inelul, Pestera Popii (picturi rupestre), Pestera Garla Vacii sunt niste repere impresionante ale acestei zone. Alpinistii cauta des aceasta zona, aici fiind amenajate 120 de trasee pentru catarare. Cheile Sohodului au fost locul de filmare pentru celebrul film romanesc ,,Margelatul”, care l-a avut in rol principal pe indragitul Florin Piersic.