Litoralul din Bulgaria va avea avea probleme grave anul viitor

Unda de șoc după falimentul celei mai vechi companii de turism și una dintre cele mai mari din lume, tour-operatorul britanic Thomas Cook, va ajunge și în turismul din Bulgaria. Predicția le aparține chiar oficialilor bulgari.

Ministrul bulgar al Turismului, Nikola Angelkova, a spus că Thomas Cook îi aducea Bulgariei, în fiecare an, între 350.000 și 450.000 de turiști. E o cifră importantă, având în vedere că anul trecut, Bulgaria a fost vizitată de un total de 9,2 milioane de turiști străini.

Directorul Institutului pentru analize și evaluări în turism din Bulgaria, Roumen Draganov, este chiar mai pesimist și spune că acest faliment este un eveniment major și va avea consecințe grave asupra industriei turismului din Bulgaria. De exemplu, tour-operatorul britanic, prin avioanele sale, este responsabil pentru mai mult de jumătate din zborurile spre și dinspre aeroporturile Varna și Burgas.

Draganov a vorbit și de alte două consecințe negative care își vor face efectele în următoare perioadă. În primul rând, Thomas Cook are datorii către hotelurile din Bulgaria, pentru că plățile pentru sejuri sunt făcute la 60 de zile după ședere, ceea ce înseamnă că e vorba de perioada vârfului de sezon, lunile iulie și august. În al doilea rând, vacanțele de la sfârșit de sezon vor fi anulate, la fel și contractele pentru sezonul 2020.

În acest moment sun 2.500 de turiști ai Thomas Cook blocați în Bulgaria, potrivit Ambasadei Marii Britanii la Sofia. Ministrul Turismului a spus că urmează o reuniune cu toți colaboratorii Thomas Cook, Agenția de pentru protecția consumatorilor și cu Ambasada Marii Britanii pentru a căuta soluții.

Între timp, Autoritatea aeronautică civilă din Marea Britanie a trimis deja un formular special care urmează să fie distribuit către aproximativ 6.000 de hoteluri din Bulgaria care au lucrat cu Thomas Cook și ar putea primi despăgubiri pentru plățile datorate.

Thomas Cook avea o cifră de afaceri de peste 11 miliarde de euro pe an. De câțiva ani, compania era afectată de o concurență puternică și ar fi fost afectată de incertitudinea economică, în special din cauza Brexitului.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole