Obiective turistice in Salonic. Ce frumuseti ascunde al doilea oras al Greciei

Toate drumurile duc…nu la Roma, de aceasta data ne oprim in Grecia, leaganul civilizatiei. Daca pasii va poarta catre taramurile elene, nu ocoliti Salonic. Capitala Macedoniei si cel de-al doilea oras ca marime al Greciei. Este un loc aerisit, cu atmosfera de vacanta prelungita, cu vedere la Marea Egee si nume de printesa.

Va invitam sa aflati ce frumuseti ascunde Thessaloniki:

Palatul lui Galerius

Salonicul este un muzeu in aer liber. Nenumaratele monumente, muzee si biserici fac din acest oras, de la Marea Egee, un loc popular. Printre obiectivele turistice vizitate de turisti se numara si: Palatul lui Galerius. Din ceea ce a fost odata maretul palat, in zilele noastre puteti admira cateva ziduri si Octagonul, partea cea mai bine conservata.

Palatul lui Galerius. Sursa foto: drumurilemele.blogspot.ro
Palatul lui Galerius. Sursa foto: drumurilemele.blogspot.ro

Arcul lui Galerius

Daca v-ati luat ragazul de o clipa pentru a vedea ruinele palatului, nu ratati si Arcul lui Galerius. Poarta triumfala a fost ridicata in anul 304 d.Hr., in amintirea victoriei imparatului contra persilor. Istoricii atesta faptul ca imparatul Galerius ar fi fost dac si nu roman. De altfel, in legendele si cantecele populare romanesti intalnim numele ”Ler, Ler Imparat”. Nume care provine, se pare, de la Ga-ler-ius.

Arcul lui Galerius, Salonic: Sursa foto: thessaloniki.taxi
Arcul lui Galerius, Salonic: Sursa foto: thessaloniki.taxi

Arcul de triumf sta si el marturie acestor ipoteze. Basoreliefurile ilustreaza figuri de daci si scene de razboi, precum si scene asemanatoare din viata dacilor de la Dunare.

Basorelief Arcul lui Galerius. Sursa foto: cunoastelumea.ro
Basorelief Arcul lui Galerius. Sursa foto: cunoastelumea.ro

Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de mir

De vizitat in Salonic, Biserica Sfantului Dimitrie, ocrotitorul spiritual al orasului. Biserica a fost ridicata in secolul V, dar aceasta a fost afectata de foc si a fost reconstruita intre anii 1926-1948. Biserica este renumita pentru panourile de mozaic care il reprezinta pe Sfantul Dimitrie alaturi de copii. La subsolul cladirii se afla criptele si se presupune ca intr-una dintre camerele de aici ar fi fost tinut prizonier Sfantul Dimitrie.

Biserica Sf.Dimitrie. Sursa foto: doxologia.ro
Biserica Sf.Dimitrie. Sursa foto: doxologia.ro

Turnul Alb

Simbolul orasului Salonic nu mai este el foarte alb, peretii s-au decolorat de vreme si ploi, dar inca reprezinta atractia numarul 1 pentru turisti. Turnul a fost construit pentru a apara orasul, iar fiecare camera din turn era folosita pentru a tine prizonierii. Puteti ajunge relativ usor la Turnul Alb, fiindca este amplasat pe faleza si este foarte usor de gasit. In prezent, turnul gazduieste in camerele sale intunecoase cate o expozitie de arta.

Turnul Alb Salonic. Sursa foto: Lefkos Pyrgos/panoramio
Turnul Alb Salonic. Sursa foto: Lefkos Pyrgos/panoramio

Muzeul instrumentelor muzicale vechi

Un astfel de muzeu veti intalni si in Atena, dar nu la fel de bogat si cu piese atat de frumoase. Colectia muzeului cuprinde 200 de instrumente muzicale, reproduceri ale obiectelor vechi care s-au folosit in perioada anilor 280 i.Hr.-secolul XX. Cei de la Universitatea Aristotel din Salonic au incercat sa redea cat mai fidel detaliile instrumentelor originale. Daca ajungeti la acest muzeu veti putea vedea ce instrumente muzicale grecesti, bizantine si postbizantine se foloseau in trecut.

Muzeul instrumentelor muzicale vechi, Salonic. Sursa foto: infotour.ro
Muzeul instrumentelor muzicale vechi, Salonic. Sursa foto: infotour.ro

In cadrul muzeului functioneaza si o librarie in care puteti citi despre istoria muzicii, dar si o cafenea unde va puteti odihni dupa atatea obiective turistice vizitate.

Rotonda – Biserica Sfantul Gheorghe

Rotonda este o constructie masiva a Salonicului care a fost utilizata ca biserica, catedrala si moschee, de-a lungul anilor. Cladirea a fost ridicata initial pentru a fi mausoleul imparatului Galerius, dar acesta nu a mai fost inmormantat aici. Restaurarile din anul 1999 au redeschis usile monumentului pentru public. Cladirea cu ziduri groase si cu forma circulara gazduieste, in prezent, evenimentele culturale ale orasului.

Rotonda, Salonic. Sursa foto: cunaostelumea.ro
Rotonda, Salonic. Sursa foto: cunaostelumea.ro

Piata Aristotel

Plimbarile prin Salonic pot fi doar prilej de incantare. Muzee, ruine, valurile marii, plajele insorite si pietele din oras atrag turisti curiosi an de an. Piata Aristotel este una dintre pietele cele mai ordonate, incadrata de cladiri inalte, drepte, cu palcuri de verdeata si binecunoscutele taverne. Piata este si centrul cultural, aici avand loc cele mai multe dintre evenimentele organizate in Salonic. Pentru ca nu departe de aceasta piata s-a nascut Aristotel, numele pietei a fost dat dupa filosoful grec.

Piata Aristotel. Sursa foto: tuktuk.ro
Piata Aristotel. Sursa foto: tuktuk.ro

Fie ca reflectati asupra civilizatiilor antice, fie ca va lasati purtati pe strazile orasului sau va relaxati intr-una dintre cafenelele de aici, timpul petrecut in calatorii va bucura sufletul pentru un an intreg.

 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole