Pe 22 aprilie, ziua Planetei Pământ au fost adunate deșeuri impresionante din râul Someș, mii de PET-uri, deșeuri menajere si chiar carcase ale unor aparate electrocasnice.
Organizatorii cer cetățenilor să fie mai atenți cu mediul înconjurător
Acțiunea de igienizare a fost efectuată de către angajații Sistemului de Gospodărie a Apelor Cluj. În urma acțiunii, organizatorii au adresa un apel locuitorilor zonei de a acorda mai multă importanță mediului înconjurător. Astfel, aceștia consideră că eforturile instituțiilor de a păstra mediul cât mai curat sunt zădărnicite de lipsa de educație pentru mediul înconjurător a cetățenilor.
„Revenim la apelul adresat cetățenilor de a manifesta atenție mediului în care trăim, astăzi, de Ziua Planetei Pământ, prilej pentru a reflecta asupra efectelor acțiunilor fiecăruia dintre noi.
Deșeurile aruncate pretutindeni în mediul înconjurător denotă probleme de ordin comportamental ale semenilor noștri, iar eforturile instituționale sunt zădărnicite de această atitudine.
În această perioadă, am transmis autorităților publice locale, unde am descoperit zone critice de deșeuri în cadrul controalelor anterioare, să realizeze igienizări„, potrivit Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, scrie cluju.ro.
Acțiunea de ecologizare a pornit de la niște poze puse pe o rețea de socializare, în urma cărora autoritățile s-au auto-sesizat
Acțiunea a pornit de la niște fotografii postate pe rețelele de socializare cu deșeurile de pe Someșul Mic din jurul localității Florești în seara zilei de 29 martie 2020. Astfel, inspectorii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa au mers în data de 31 martie în teren pentru a verifica zona și au constatat prezența unor depozite de deșeuri.
Zona unde au semnalate deșeurile este Barajul Florești II, administrat de Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Cluj. Aceștia au constata că deșeurile se aflau la circa 200 de metri de baraj și constau în deșeuri provenite de la materiale de construcții, mobilier vechi și chiar deșeuri menajere, scrie stiridecluj.ro. Primăria Florești a fost înșiințată să salubrizeze toată zona până pe 1 mai 2020.
”Totodată, este necesar ca primăria comunei Florești să aibă în vedere montarea unor camere de luat vederi în zonele sensibile din punct de vedere al depozitării necontrolate de deşeuri.
De asemenea, considerăm că ar trebui să fie adoptată o Hotărâre de Consiliu Local, prin care să fie instituită obligarea celor care solicită autorizaţii de construire, pe lângă dovada încheierii unui contract cu operatorul de salubritate, să facă dovada plății efective a serviciilor de colectare a deşeurilor rezultate din construcţii. Având în vedere că în comuna Floreşti, problematica depozitării deşeurilor din construcţii este acută şi nerezolvată, este necesar ca primăria să identifice un teren sau un spaţiu unde locuitorii să poată depozita aceste deşeuri în mod legal, în acest fel acestea nu vor mai ajunge pe malurile şi în albiile cursurilor de apă”, au transmis cei de la ABA Someș-Tisa, scrie stiridecluj.ro.
Toate sesizările și petițiile vor primi răspuns, chiar și întârziat, anunță ABA Someș-Tisa
Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a declarat, de asemenea, că va răspunde cu rapiditate oricăror sesizări, chiar și în această perioadă de stare de urgență. Au precizat că deplasările pe teren se fac de echipe formate din maximum două persoane, dotate cu echipament de protecție. Aceste echipe se vor deplasa doar în cazul unor urgențe sau în situații de importanță majoră.
Este bine de știut că măsurile prevăzute în decretul de instituire a stării de urgență este precizat că termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor și petițiilor se dublează. Cu toate acestea, inspectorii ABA Someș-Tisa vor face tot ce este posibil ca aceste termene să nu fie prelungite foarte mult.
Sursa poza: cluju.ro