Scaunul de mașină este obligatoriu din punct de vedere legal atunci când mergi cu copilul tău la drum.
În acest articol, încercăm să îți arătăm care sunt toate prevederile legale privind transportarea copiilor în mașină. Consultă acest articol înainte să cauți oferte scaun auto copii pe internet.
Legislația din România privind transportul minorilor în mașină
Conform studiilor și statisticilor făcute de diferiți producători de scaune auto, numărul rănirilor sau al deceselor copiilor implicați în accidente auto s-a diminuat semnificativ de când sistemele de siguranță pentru copii sunt obligatorii.
În România, legislația rutieră prevede următoarele:
Copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportați doar în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță (scaun auto bebe special, omologat, împreuna cu centurile acestuia), excepție făcând transportul public și taxiurile.
Copiii trebuie așezați în mașină în funcție de înălțime. Astfel, potrivit noii legi, copiii de până la 1,35 m nu mai pot fi transportați decât în scaune speciale, pe bancheta din spate sau pe scaunul din față, doar dacă este dezactivat airbagul frontal corespunzător locului, iar în acest caz, scaunul trebuie orientat invers față de direcția de mers.
Copiii mai înalți de 1,35 m pot călători numai pe bancheta din spate, cu centura de siguranță pusă. Pe scaunul din față au voie doar copiii mai mari de 12 ani, dar care să fie mai înalți de 1,50 m.
Potrivit noii legislații, copiii între 3 și 12 ani nu mai au voie să stea în niciun caz pe scaunul din față, iar centura de siguranță a devenit obligatorie pentru toți pasagerii.
Există o excepție, și anume cei mici pot fi transportați fără scaun și fără centură auto doar dacă sunt scutiți de medic pe motiv medical grav (dovada acestei scutiri trebuie să fie pusă la dispoziția polițistului, la cerere); în această situație, copiii trebuie transportați doar pe scaunele din spate și, dacă au mai puțin de 3 ani, trebuie să fie supravegheați de o altă persoană în afară de șofer.
Scaunele auto trebuie să fie omologate, conform legii, prin urmare verificați daca modelul dorit de dumneavoastră are eticheta portocalie, care include toate informațiile referitoare la grupa de greutate pentru care e omologat, standardul ECE.R44/04, numărul de lot al produsului și codul țării în care s-a făcut omologarea.
Centura de siguranță trebuie utilizată pe toate locurile echipate cu sistem de siguranță (inclusiv pe locurile din spate).
„Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul” – ART 97, alin 1
Copiii până la 3 ani pot fi transportați fără scaun auto în mijloacele de transport în comun, fără necesitatea unui sistem de siguranță, și în taxi, dar, obligatoriu însoțiți și supravegheați de un alt adult în afară de șofer.
Sunt de menționat și aceste detalii, pe care trebuie să le căutați pe un scaun pentru copil:
- Are eticheta „E” pe scaun, conform standardelor UE- Regulamentul ECE44.04 (sau 44.03) sau a noului regulament I-size, R129.
- Este potrivit pentru greutatea și dimensiunea copilului tău.
- Este montat corect conform cu instrucțiunile producătorului.
Ce spune legea despre poziționarea scaunului
Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, cum ar fi manual, prospect sau publicaţia electronică cu instrucţiuni care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.
Tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului se instalează pe acest loc doar în situaţia în care conducătorul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului, chiar şi în cazul autovehiculului prevăzut cu un mecanism care detectează în mod automat prezenţa dispozitivului instalat şi blochează declanşarea airbagului frontal corespunzător locului, sau dacă autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunzător locului.