Peste 60% dintre românii din mediul urban, între 18 și 60 de ani, au mers în vacanță în vara aceasta, potrivit unui studiu realizat de EXACT Cercetarea și Consultanță. Dintre aceştia, 68% şi-au petrecut vacanţă în ţară, 20% în afară ţării, în timp ce 12% dintre ei au fost norocoşii care şi-au luat concediu de două ori, petrecându-l atât în ţară cât şi în străinătate.
Dacă ne uităm la profilul celor care au fost în vacanţă în vara acestui an, cei mai mulţi provin din Transilvania (24%) şi Bucureşti (22%), apoi din Muntenia (18%) şi Moldova (15%). Regiunea reprezentată cel mai puţin este Dobrogea (5%) şi Banatul (3,6%). De asemenea, cei mai mulţi locuiesc în oraşe mari (peste 200.000 de locuitori), oraşe între 50-100.000 de locuitori şi Bucureşti.
Potrivit sondajului, venitul este un indicator foarte important atunci când vine vorba de plecat în vacanță. Aproape trei sferturi din cei care au călătorit în concediu au un venit total în familie de peste 3.000 de lei.
„Deşi vara, marea este alegerea cea mai potrivită pentru vacanţe (64% menţionând că au ales litoralul pentru vacanţă), şi muntele a fost o opţiune destul de des aleasă de către românii care şi-au petrecut vacanţă în ţară: 55% menţionând că au fost la munte. Avem, de asemenea, peste un sfert din români care au ales ambele variante, fiind fericiţii câştigători ai beneficiilor pe care le aduc cele două ambiente.
Tendinţa această o întâlnim mai mult la tineri 18-34 ani şi la persoanele cu venituri de peste 4200 lei. Avem şi 8% care au ales altceva: staţiuni balneare, vizite în diverse zone ale ţării, cum ar fi Bucovina, Maramureş”, a declarat Andreea Zanfir, Project Manager, Exact Cercetare şi Consultanţă, într-un comunicat remis Ideipentruvacanta.ro.
Cercetarea mai arată și că 20% dintre românii au ales să îşi petreacă vacanţa în străinătate. Destinaţia care a atras cei mai mulţi români a fost Grecia (33%), la distanță considerabilă a fost Bulgaria – 19% și Italia – 14%. Alte ţări care au înregistrat procente sub 10% au fost: Spania (8%), Franţa (6.3%) şi Turcia (6.2%).
Există, de asemenea, afinităţi pentru o ţară sau altă în funcţie de vârstă: pentru tineri, 18-34 ani, Turcia a fost mai puţin atrăgătoare decât pentru alte vârste.
„Interesant de menţionat este afinitatea românilor pentru anumite ţări, în funcţie de venit: dacă pentru Grecia au optat cei mai mulţi români, indiferent de nivelul de venit, în cazul altor ţări vedem anumite tendinţe: Spania a fost o destinaţie care a atras români cu venituri mari, de peste 4200 lei pe gospodărie, Bulgaria a atras români cu venituri medii în timp ce Italia a atras românii cu venituri mici (sub 1800 lei pe gospodărie).
Pare surprinzător însă o posibilă explicaţie este alegerea acestei destinaţii deoarece au rude, prieteni care muncesc acolo şi care le pot asigura cazarea. Vom testa această ipoteza în studiile viitoare”, afirmă Andreea Zanfir, Project Manager, Exact Cercetare şi Consultanţă.
De asemenea, 6% dintre români au ales să-și petreacă vacanța vizitând orașe din Europa. Printre ţările alese sunt Ungaria, Austria, Germania, Marea Britanie, Cehia, Olanda, Danemarca sau Suedia.
FOTO: Theophilos Papadopoulos/Flickr (creative commons)