Compania aeriană Blue Air a anunțat de anul trecut că va introduce mai multe zboruri interne care vor lega litoralul cu marile orașe din țară. Începând din aprilie vor fi câte două zboruri săptămânale dus-întors Constanța – Timișoara, Constanța – Cluj și câte un zbor Constanța – Iași și Constanța – Oradea.
Tot în ceea ce privește zborurile, litoralul românesc va mai avea parte de o premieră. Din acest sezon vor fi zboruri charter din Bruxelles, Paris și Beirut către Constanța, iar numărul zborurilor charter din Tel Aviv ca crește până la patru curse săptămânae.
Potrivit reprezentanților Asociației Litoral-Delta Dunării, numărul turiștilor străini la vară va ajunge la aproape 10.000.
Cei mai mulți vor veni la Mamaia, însă a doua pe lista în topul preferințelor, speră Asociația Litoral-Delta Dunării, ar putea fi Vama Veche. De altfel, pentru prima dată, stațiunea tinerilor și distracției de pe litoralul românesc va avea parte de promovare.
Parte de promovare în străinătate va avea parte Vama Veche la Târgul de Turism al Belgiei, care va avea loc între 2 și 5 februarie.
Pentru a acoperi costurile de promovare, toți agenții economici din Vama Veche vor plăti o taxă de promovare.
Reprezentanții Asociației Litoral-Delta Dunării spun că taxa va fi de aproximativ 3.000 de lei pe an, cam „cât trei sticle wisky”, pentru un club de noapte. Cu ajutorul acestei taxe, Vama Veche va fi promovată la târgurile de turism prin intermediul unor clipuri publicitare, broșuri și infotripuri.
Vama Veche aparține de comuna Limanu. Înainte de modernizarea șoselei, plaja era freceventată doar de studenți și elevi, care căutau liniștea pe litoral. Pentru că era zonă de frontieră, pe plaja din Vama Veche nu erau lăsați turiștii în vremea comunismului. Abia după Revoluție, cătunul de pescari a început să fie vizitat mai des.
Localitatea a fost întemeiată în anul 1811 de găgăuzi. Imediat s-au alăturat pescarilor, grădinarilor și oierilor locali și tătari basarabeni, greci, ruși scopți răscolnici, care au fugit din Imperiul Rus, români din Dobrogea sau bulgari care aveau bordeie și colibe în zonă.
Până în 1913, localitatea a purtat denumirea turcă Ilanlâc, iar după anexarea Cadrilaterului a fost redenumită Vama Veche.
FOTO: kikiricky/Wikimedia Commons