Calatoriti prin Transilvania si va veti bucura sufletul, aflam astazi care sunt cele mai frumoase atractii turistice in Alba. Acest judet ofera calatorului prilejul de a vedea locurile stramosilor, asa cum este Cetatea Alba Carolina, forme de relief ciudate precum Rapa Rosie, obiceiuri pastrate de sute de ani, asa cum este Targul de Fete de pe Muntele Gaina, cea mai inalta sosea din Romania si sate unice, precum Rimetea.
Cetatea Alba Carolina
O vacanta in Romania trebuie sa includa Alba-Iulia, si asta nu doar pentru ca acest oras a ,,vazut” Unirea, ci pentru ca in acest loc gasiti franturi de istorie. Cetatea Alba Carolina este unul dintre motivele care sa va aduca aici, fiind un simbol al Ardealului. O cetate de bastioane de tip Vauban, in forma de stea, construita prin secolul al XVIII-lea.
Alba Carolina este, fara indoiala, astazi unul dintre cele mai vizitate atractii. cei intereati pot parcurge mai multe trasee interactive. Dintre acestea Traseul Portilor, Traseul celor Trei Fortificatii, Traseul Neamului Romanesc, Traseul Sudic, Traseul Estic sau Traseul Nordic. Orasul Alba-Iulia ofera mult mai multe surprize vizitatorilor ei, doar trebuie sa aveti rabdare sa le aflati.
Dealul cu Melci
Dealul cu Melci este un alt loc impresionant din judetul Alba pe care trebuie sa il bifati pe harta. Aproape de Vanatarele Ponorului, Dealul cu Melci reprezinta un punct de atractie pentru oamenii de stiinta. Pe o suprafata de aproape 4 hectare si jumatate, peste 30 de specii de melci pot fi observate. Oriunde ati pasi, puteti observa resturi in forma de melci cu o vechime de peste 65 de miloane de ani. Raritatea acestui loc i-a determinat pe specialisti sa declare Dealul cu Melci, rezervatie paleontologica. Unde se afla? In apropiere de Cascada Vidra, la poalele Vaii Slatina si detsul de aproape de satul Avram Iancu.
Muntele Gaina
Situat in Muntii Apuseni, Masivul Gaina ramane cunoscut in folclorul romanesc, dar si peste granite, drept locul in care motii se aduna an de an, in luna iulie la Targul de fete. Potrivit traditiei, Muntele Dragostei, as acum mai este numit, aduna tot satul in joc si voie buna, in apropierea zilei de Sfantul Ilie. Odinioara, pe Muntele Gaina se adunau fetele nemaritate pentru a fi petite de tinerii feciori. Muntele Gaina, unul dintre cele mai populare zone ale judetului Alba. Sursa foto: de toate pentru toti/Youtube.com
Legenda spune ca prin acest loc isi avea cuibul o gaina care facea oua de aur. In preajma sarbatorii de Sfantul Ilie, cand motii obisnuiau sa se adune laolalta, gaina cobora din cuibul sau nestiut pana la Crucea Iancului. Odata ajunsa in acest loc, inaripata se transforma intr-o zana nespus de frumoasa. Se spune ca tinerii care se cununau pe acest munte primeau in dar cate un ou de aur, care sa le poarte noroc si sa le binecuvanteze uniunea.
Satul Rimetea
Transilvania este una dintre regiunile cu cele mai frumoase sate, iar Rimetea este unul dintre ele. Asezarea de la poalele Masivului Pietrei Secuiului este un loc unic. Aici soarele rasare de doua ori, iar asta se intampla 5 luni pe an, din mai pana in septembrie. In acest cadru natural de vis, casutele albe cu obloane verzi intregesc atmosfera rurala. Datorita oamenilor gospodari care au reusit sa pastreze arhitectura, traditiile si gospodariile specifice zonei, in anul 1999, comuna a fost distinta cu premiul ,,Europa Nostra”. Din anul 2012, Rimetea este inscris pe lista celor mai frumoase sate din Romania.
Cheile Rametului
Nu exista calatorie prin judetul Alba fara o oprire pret de cateva ceasuri in Cheile Rametului din Muntii Trascaului. Cautatorii de aventura si cresterea nivelului de adrenalina au la dispozitie 150 de hectare de chei sapate de apele repezi de munte. Cei care se incumeta sa traverseze zona au la indemana cabluri de otel si bride suspendate. Atentie mare, traseul este indicat a se parcurge pe timpul verii, in unele locuri apa poate ajunge si la 2 metri adancime.
In apropiere de chei, puteti vizita si Manastirea Ramet, unul dintre cele mai vechi lacase de cult din Transilvania, fiind construit inainte de 1377.
Vanatarele Ponorolui
Un peisaj impunator, asta veti gasi la Vanatarele Ponorului, dar si o cascada cu ape repezi, ce masoara 100 de metri, si a carei apa se scurge pe stancile vinetii. Avenul Vanatarea, cu peretii sai abrupti, produs in urma prabusirilor ofera un peisaj dramatic calatorului care trebuie sa fie cu bagare de seama pentru a parcurge cei 150 de metri lungime. Ca sa ajunga la Pestera Vanatarele Ponorului, drumetii pornesc din satul Salciua de Jos, trec prin padure deasa, apoi catre un platou montan cu privelisti rare.
Rapa Rosie
Cine nu a vazut Rapa Rosie nu stie ce pierde! Alternanta argilelor rosii cu gresiile cenusii, erodate in timp de ape, formeaza un loc despre care se stiu atat de putine lucruri. ,,Ridurile”acestea rosii pot fi vazute la 3 kilometri de Sebes si se spune ca ele pot fi vazute chiar din satelit. Unicitatea rezervatiei geologice este dat si de peisajul floral si micile vietati care si-au gasit adapost in acest sol argilos.
Unul dintre cele mai captivante locuri din Alba, nu este ocolit de legende. Una dintre acestea spune povestea hotilor care si-au ascuns aici comorile. Si nu doar legendele fac interesanta aceasta rapa, ci si descoperirea fabuloasa a unui schelet de dinozaur carnivor numit Velociraptor.
Ghetarul de la Scarisoara
Indrazniti sa descoperiti Romania! Ghetarul de la Scarisoara, al doilea din lume ca marime si primul din tara, este unul dintre obiectivele turistice de referinta ale judetului Alba. Cu o vechime de peste 4000 de ani, ghetarul care nu se topeste niciodata invita la aventura in adancuri. Accesul se face printr-un aven de aproape 50 de metri adancime, unde frigul pune stapanire, pentru a pastra intacti cei 100.000 de metri cubi de gheata. Nu doar turistii romani sunt curiosi de acest loc, ci si strainii care iubesc puritatea pastrata in tinuturile romanesti. Iar Parcul Natural Apuseni este unul dintre cele mai frumoase cadre naturale din tara.
Transalpina
Acesta este unul dintre drumurile care au devenit o atractie pentru turistii din toate colturile atrii, dar si pentru strainii care viziteaza Romania. Transalpina este cunoscut ca ,,Drumul Regelui”, si pe cat de spectaculos este, pe atat de periculos poate fi. Cea mai inalta sosea din tara strabate Parangul de la nord la sud si strabate 4 judete: Alba, Gorj, Sibiu si Valcea. 2154 de metri este altitudinea maxima pe care o atinge in Pasul Urdele.
Constructorii acestui drum, potrivit istoriei locului, sunt legiunile romane, Transalpina fiind cunoscuta de coridorul IV strategic roman. Inaugurarea, in anul 1938, a acestui drum strategic, economic si militar, de catre Regele Carol al II-lea i-a adus numele de ,,Drumul Regelui”.
Valea Frumoasei
Pe langa cea mai inalta sosea a Romaniei, calatorului i se dezvaluie Valea Frumoasei din Sebes, unde iubitorii de natura pot petrece cateva zile mirifice. Aerul curat, pasunile verzi si apa rece de izvor din Lacul Oasa sunt atractiile zonei, iar Muntii Sebesului, inca necuceriti, isi asteapta trecatori. DN 67 este varianta pe care soferii o aleg ca sa ajunga in acest ,,colt de Rai” si pe care o parcurg de-a lungul Barajului magnific Oasa.