Top 5 stațiuni de ski din Europa. Află unde să îți petreci vacanța de iarnă

0
249
Top-5-statiuni-de-ski-in-Europa

Stațiunile de iarnă din Alpii și Dolomiții Europei sunt legendare, nu numai pentru pârtiile lor de schi superbe, ci și pentru satele alpine parcă din pozele de cărți poștale și orașele staționare cu celebrități de la bazele lor.

În multe stațiuni de schi din Europa, nu este nevoie pentru a repeta aceeași cursă de două ori în timpul unei vacanțe. Altitudinile mari – mai mult de jumătate din vârfuri doar în Dolomiții italieni depășesc 3.000 de metri, iar Alpii se ridică la altitudini și mai mari – oferă condiții de zăpadă fiabile, deci există un sezon lung în care puteți profita de bucuria de a skia din plin. O pistă de schi poate dura câteva ore, începând de la munte și coborând chiar în inima satului de dedesubt.

Din fericire, acești munți nu sunt doar pentru schiorii experți, deși cei mai mulți sunt plini de provocări pentru cei mai buni dintre ei: teren în afara pistei, coridoare înguste, abrupte și împânzite de copaci. Majoritatea stațiunilor au teren ușor și intermediar, iar multe au pante și ascensoare dedicate doar pentru cursanți și începători.

Fiecare stațiune are caracterul și stilul său, ca să nu mai vorbim de priveliști incomparabile ale vârfurilor înzăpezite. Așa că alegeți după propriile gusturi personale pentru o vacanță la schi de neuitat – nu veți fi dezamăgiți de schi în niciuna dintre aceste stațiuni remarcabile din Franța, Elveția, Austria, Italia și Germania.

În întreaga Europă Alpină, sunt în curs schimbări semnificative ca răspuns la problemele de sănătate publică. Fiecare țară are propria abordare: Austria are reguli naționale în vigoare pentru toate stațiunile; Italia are reguli naționale care se aplică după cum este necesar pentru anumite regiuni; Elveția are doar cele mai elementare norme naționale, lăsând restul în sarcina cantonelor sale separate. În Franța, organizația care reprezintă stațiunile și regiunile de schi a stabilit reguli standard.

Multe măsuri sunt aceleași: măști necesare în toate zonele interioare și pe teleschiuri închise, activități de après-ski restricționate, competiții și festivaluri anulate sau restrânse, capacitate redusă în cabane și pe teleschiuri.

Poate că cea mai mare provocare pentru schiorii din Europa este schimbarea statutului de călătorie peste granițele naționale. Pe măsură ce situația se schimbă, se vor schimba liniile directoare, astfel încât cel mai bun sfat este să verificați frecvent site-ul web al stațiunii înainte de a face planuri.

Courchevel, Franța

Courchevel este cea mai mare și mai renumită dintre mai multe stațiuni de schi interconectate cunoscute sub numele de Les Trois Vallées (Cele Trei Văi), care formează cel mai mare domeniu de schi din Europa. În plus față de cei 150 de kilometri de pârtii alpine pe care le puteți parcurge prin cele 60 de teleschiuri ale stațiunii Courchevel, acestea se leagă de accesul la un total de 600 de kilometri de piste de schi interconectate, plus patru ghețari. Întreaga zonă este răspândită pe 10 vârfuri, cu altitudini peste 2.500 de metri.

Adăugați la aceste statistici superlative faptul că stațiunile conțin o zăpadă anuală de patru metri și dispun de îngrijire de ultimă generație pentru a-și menține pârtiile în stare excelentă.

Deși Courchevel este un favorit al experților pentru terenul său superb în afara pârtiilor, fiecare dintre cele cinci sate separate din Courchevel are câteun teren bun pentru începători și intermediari; aproximativ o pătrime din pârtia Courchevel este pentru începători și o treime pentru intermediari.

Courchevel este deosebit de potrivit pentru familii: telescaunele gratuite servesc zonele pentru începători, iar vestele magnetice de siguranță pentru copii sunt furnizate pe ascensoare. Nu uitați de căști și ochelari protecție pentru copii și începători, este important să le găsiți p cele potrivite. În plus față de schiul său superlativ, Courchevel este renumit pentru cazările sale de lux și pentru mese rafinate la mai multe restaurante cu stele Michelin.

Zermatt, Elveția

Cu cea mai mare cădere verticală din Elveția și teren schiabil la altitudini de până la 3.900 de metri, cea mai înaltă zonă de sporturi de iarnă din Alpi are mult mai mult decât o față frumoasă. Dar având în fundal reperul iconic al Matterhornului, Zermatt și versanții munților din spatele acestuia se află în topul listelor de dorințe ale celor mai mulți schiori. Nu numai că Matterhorn oferă orașului cel mai pitoresc cadru din Europa, profilul său distinctiv este vizibil din o mare parte din sistemul de trasee de 350 de kilometri conectat la Zermatt.

Zermatt este cunoscut pentru traseele sale lungi, dintre care unele se termină chiar în sat – puteți schia literalmente acasă. Matterhorn Glacier Ride, care s-a deschis în sezonul 2019, este cel mai înalt cablu 3S din lume și transportă 2.000 de schiori pe oră până la ghețar. La o altitudine de 3.883 de metri, ghețarul face posibil schiul pe tot parcursul anului. Telegondola Kumme de 10 persoane către zona Unterrothorn începe să funcționeze în decembrie 2020, prima telegondolă din Elveția care poate funcționa fără personal.

Pentru a face această imensă rețea de trasee mai sigură și mai accesibilă, schiorii pot descărca o aplicație gratuită, care utilizează GPS și se ajustează pentru abilități, condiții meteorologice și zăpadă, precum și operațiuni de ridicare pentru a ghida schiorii în siguranță între locații.

Pentru schiorii mai puțin experimentați, Wolli’s Park, aflat în vârful funicularului Sunnegga, oferă un teren mai blând, cu aceleași vederi zdrobitoare. Fața sudică a Matterhornului se află în Italia, iar schiorii cu experiență pot schia în ambele țări într-o singură zi, schiind peste pasul Theodul și coborând în sistemul de trasee italiene.

Cortina D’Ampezzo, Italia

Înalte în Dolomiții italieni, cele cinci vârfuri ale Cinque Torri oferă orașului elegant Cortina D’Ampezzo un cadru frumos, precum și un teren de schi superb. După ce Jocurile Olimpice de iarnă au avut loc aici în 1956, oamenii frumoși au urmat, făcând din Cortina, timp de mulți ani, stațiunea de iarnă preferată a multor iubitori de ski. Deși are acum o clientelă mult mai largă, încă mai are magazinele elegante și locurile de divertisment elegante la care v-ați aștepta de la o stațiune de schi europeană de top.

Dar schiul este încă marea atracție. Pentru toate abrupturile sale de nivel olimpic și câmpurile de zăpadă la înălțime mare, aproximativ jumătate din terenul schiabil este intermediar și există o mulțime de zăpadă și pentru începători. Împreună cu schiul alpin, Cortina oferă kilometri de trasee pitorești de schi fond, o pistă de bob care este iluminată noaptea și patinoarul olimpic pentru patinatori.

Cortina este departe de a fi singură în Dolomiți, unde o mulțime de stațiuni împart un singur Dolomiti Superski Pass care oferă acces la teleschiuri și trasee ale tuturor părtiilor. Aceasta include stațiuni mai mici și mai intime, cum ar fi Val Gardena, unul dintre multele orașe de schi din văile adiacente dintre vârfurile cunoscute sub numele de Gruppo del Sella. Traseele și teleschiurile leagă aproape 400 de kilometri de schi interconectat, inclusiv ghețarul Marmolada. Întreaga zonă a fost numită Patrimoniu Mondial UNESCO.

Deși multe competiții internaționale de schi care se desfășoară în mod normal în Europa au fost anulate în acest sezon, Campionatele Mondiale FIS de la Cortina d’Ampezzo sunt programate în perioada 7-21 februarie 2021.

Zugspitze, Germania

Înălțându-se la 2.962 metri, Zugspitze este cel mai înalt munte din Germania, iar popularitatea sa printre schiori este sporită de frumosul oraș bavarez Garmisch-Partenkirchen de la poalele sale. De la vârful său, care poate fi accesat acum de o nouă telecabină, se extinde o panoramă de 360 ​​de grade care ajunge până la 250 de kilometri și include vârfuri montane din patru țări.

Din vârful teleschiurilor, puteți schia ghețarul, la 2.700 de metri deasupra nivelului mării – atât de înalt încât este adesea deasupra norilor care acoperă cerul văii.

Toate nivelurile de schiori vor găsi o mulțime de opțiuni în cei 40 de kilometri de trasee din zona de schi Garmisch-Classic, legate între trei munți: Hausberg, Kreuzeck și Alpspitze. Pentru provocări extreme, există renumitul Kandahar Downhill și alte cursuri care au fost folosite la Jocurile Olimpice de iarnă din 1936 și de atunci pentru Campionatele Internaționale de schi alpin. Cu siguranță, pentru o tură serioasă într-o astfel de stațiune, aveți nevoie de costume ski de cea mai bună calitate.

O moștenire olimpică populară este Stadionul de gheață folosit pentru jocurile de iarnă din 1936, acum deschis pentru patinajul public. Puteți lua lecții aici la toate nivelurile, inclusiv patinajul de viteză și dansul pe gheață. Zona din jurul Garmisch-Partenkirchen este conectată în rețea cu trasee de schi fond și cu zăpadă și este înconjurată de vederi alpine spectaculoase.

Kitzbühel, Austria

Orașele de schi nu pot fi mai frumoase sau mai romantice decât satul cu ziduri Kitzbühel din Alpii austriaci, nu departe de Innsbruck și Salzburg. Deși clădirile sale colorate, cu fresce, găzduiesc hoteluri de lux și magazine scumpe, precum cele din Cortina sau St. Moritz, Kitzbühel întâmpină, de asemenea, familiile și călătorii cu buget redus, cu mici hanuri administrate de familie.

Există, de asemenea, câte ceva pentru toți schiorii în cei 170 de kilometri de pârtie schiabilă ai lui Kitzbühel și pe pârtia SkiWelt alăturată, unde încă 280 de kilometri sunt deserviți de 90 de teleschiuri.

Cea mai provocatoare dintre toate cursele de coborâre se desfășoară aici anual, renumitul Hahnenkamm, pe terenuri abrupte cu 85% pe verticală. Zona mică Bichlalm este special concepută pentru călăreți și freestileri. Kitzbühel și SkiWelt sunt conectate cu autobuzul și ambele fac parte din Kitzbühel Alps AllStarCard, care include nouă zone de schi diferite în Austria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here