Conacul Faraoanele reabilitat. Locul in care s-a nascut scriitorul Duiliu Zamfirescu va intra in circuit turistic

Conacul Faraoanele, casa in care cunoscutul scriitor Duiliu Zamfirescu s-a nascut si a gasit inspiratie pentru romanele sale, va fi introdus in circuitul turistic, anunta Mediafax. Proprietatea, un conac boieresc, inconjurat de multa vita de vie ( Podgoria Odobesti) se pare ca este sursa de inspiratie pentru romanul ,,Viata la tara’’. De altfel, zidurile incaperilor au fost martore la evenimente importante din viata scriitorului vrancean. Copilaria sa, opera si oamenii dragi care i-au trecut pragul sunt parte din aceasta casa.

Conacul Faraoanele – o istorie zbuciumata

Refugiul de la tara al scriitorului Duiliu Zamfirescu este astazi o ruina. Conacul din Faraoane, judetul Vrancea are o istorie zbuciumata, a fost nationalizat, a adapostit zilierii de la viile din Podgoria Odobesti, iar dupa revolutie urmasii lui Diuliu Zamfirescu au intrat in posesia sa, dar l-au lasat sa se degradeze.  

„O stare de degradare care ncepe dupa anul 1990, dupa ce IAS-urile, fostele inteprinderi de stat, nu au mai functionat. Pentru ca pana in 1990 a functionat o brigada agricola, cum se spunea la vremea respectiva, de atunci, de la an la an acest imobil s-a degradat. De-a lungul timpului am avut demersuri cu unii mostenitori, dar niciodata nu e prea tarziu. Ma bucur ca n sfâarsit, mostenitorii marelui scriitor si-au manifestat intentia de a vinde si Consiliul Judetean de a achiziţtona acest imobil”, a explicat primarul comunei Vartescoiu, Viorel Mirza.

Conacul Duiliu Zamfirescu va fi pus pe harta turistica a judetului Vrancea

Odata proprietate a Consiliului Judetean Vrancea vor fi facute demersurile necesare ca acest conac de legenda sa fie reabilitat, iar apoi usile sale vor putea primi primii vizitatori.

„Acordul de principiu pentru cumpararea dreptului de proprietate al mostenitorului scriitorului Duiliu Zamfirescu a fost adoptat de plenul Consiliul Judetean Vrancea n sedinta ordinara din data de 28 februarie. Avand in vedere faptul ca imobilulul a apartinut unei personalitati politice i culturale romanesti s-a considerat necesara si oportuna dobandirea dreptului de proprietate a acestuia in vedere transformarii in monumentul istoric a Casei Memoriale Duiliu Zamfirescu. In trecut Consiliul Judetului a avut numeroase incercari de a prelua acest imobil, dar la vremea respectiva proprietarii nu au fost dispusi sa renunte la acesta”, a anuntat Biroul de Presa al CJ Vrancea.

Conacul Faraoanele: locul pitoresc dintre vitele de vie

De la ruina de astazi, conacul boieresc in care s-a nascut, a scris si s-a regasit, departe de agitatia orasului, Duiliu Zamfirescu, va fi transformat in casa memoriala. Turistii vor avea astfel inca un popas de facut in calatoria lor prin Vrancea.

„Directia Judeteana de Cultura Vrancea a iniiat inca din anul 2018 procedura de clasare in regim de urgenta a conacului Duiliu Zamfirescu, ca urmare a faptului c îin acel moment conacul se afla intr-o stare de degradare avansata, stare de degradare in care se afla si in acest moment… Odata cu finalizarea procedurilor de instrainare a imobilului, noi facem si procedurile de clasare ale monumentului”, a spus directorul Direcţtiei Judetene pentru Cultura, Traian Negulescu.

Casa din deal dispune de 16 camere si este asezata intr-un cadrul natural pitoresc, in mijlocul plantatiilor de vita de vie. Butasii de vita de vie sunt adusi din strainatate chiar de scriitor si plantati pe aceste meleaguri natale. De altfel, conacul apare adesea in monografiile lui Duiliu Zamfirescu.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole