În 1884, la 5 kilometri de orașul Anina, din județul Caraș-Severin de astăzi, la o altitudine de 640 de metri, începe construcția primului lac artificial din România. Lacul Buhui a fost construit pentru ca apa râului cu același nume, unul dintre cele mai lungi cursuri subterane din țara noastră, să fie oprită de un baraj.
După terminarea lucrărilor, barajul a ajuns la o înălțime de 60 de metri, un volum de apă de 500.000 m3. Rolul său era de a alimenta cu apă localitatea minieră Anina.
Lacul Buhoui are o suprafață de 1,62 km2, ajunge până la o adâncime de 27 de metri și este primul lac de acumulare artificial amplasat pe calcare din România. După construcția lui se spune că a devenit unul dintre locurile preferate ale regelui Ferdinand I.
Lacului i se mai spune și „mica Veneței a Banatului” pentru că de-a lungul timpului au venit foarte mulți oameni să vâslească, pentru a se relaxa într-o plimbare cu barca pe apă.
Este asociat cu Veneția nu doar pentru numărul mare de bărci care sunt la sfârșit de săptămână pe lac, ci și datorită atmosferei romantice. Priveliștea este una de poveste datorită pădurii de brad și fag ce înconjoară lacul.
Lângă lac există un canton construit și administrat de Direcția Silvică, unde turiștii se pot odihni sau pot pescui. Există chiar și un loc în care se poate face plajă. Accesul se face pe un drum forestier modernizat de aproximativ 2 kilometri.
În apropiere de lacul Buhui este și peștera cu același nume, care face parte dintr-o arie naturală protejată. Potrivit localnicilor, în pădurea care înconjoară lacul artificial nu prea sunt animale sălbatice, însă puțin mai departe, în zona protejată, sunt urși brun, cerbi, lupi, vulpi, căprioare, mistreți sau pisici sălbatice.
De asemenea, se mai găsește vulturul alb, lăstunul mare și lăstunul de stâncă, ciocănitoarea de stejar sau ciocârilia de pădure. În zonă se poate vizita biserică romano-catolică „Preasfânta Inimă a lui Isus”, construită în 1901, declarată monument istoric. De asemenea, puteți vedea prima cale ferată de pe cuprinsul României, Oravița – Anina, dată în funcțiune în 1863 și denumită Semmeringul Bănățean.
Cât costă o tură cu barca?