Limnos sau Lemnos este cea de-a opta cea mai mare insula a Greciei situata in nordul Marii Egee. Este o insula vulcanica si, prin urmare, zeul focului Hefaistos era venerat in antichitate. Insula verde si luxurianta isi asteapta oaspetii cu povesti din mitologia greaca, 260 de kilometri de plaje, argile vindecatoare si cea mai mare populatie de pasari flamingo din tara. Insula se afla la o distanta de patru ore si jumatate de mers cu feribotul din Kavala, iar pretul unui bilet este de 16 euro. Limnos si-a binecuvantat poporul cu soluri fertile in care cresc maslini, fructe si grau, cresc animale, iar florile de aici dau cea mai dulce miere. Localnicii sunt tare primitori, ospitalitatea fiind considerata ca ceva aproape sacru.

Pentru turiști, Limnos ofera plaje frumoase si multe lucruri de vazut. Insula este o statiune de vara populara pentru greci, insa strainilor inca le-a ramas necunoscuta, poate de aceea si atmosfera autentica.
Cei 477 de kilometri, cat masoara Insula Limnos, nu par atat de multi pentru a explora tinuturile. Insa, este o destinatie linistita, in stransa legatura cu natura. Plajele extinse si peisajele cu roci vulcanice, alterneaza cu dealuri mici si sate traditionale de case din piatra.

Limnos este accesibil si cu avionul, insula beneficiind de aeroport, zborurile fiind operationale de pe Aeroportul Otopeni. Aeroportul international al insulei este conectat in mod regulat si cu Atena sau Salonic.
Podgorii renumite peste hotare
Insula vulcanica are campii fertile, unde vita de vie creste sub razele blande ale soarelui. Aici se coc unii dintre cei mai buni struguri, iar localnicii produc vinuri premiate international, datorita gustului unic si calitatii excelente. Printre acestea, renumitul Muscat de Limnos, o denumire de origine a vinului alb de calitate superioara cu o culoare aurie, aroma bogata si gust plin.

Un alt preprat local renumit este si branza „kalathaki”, un fel de branza alba care este lasata sa se usuce si matureze in cosuri mici de paie. Aceasta are si o versiune delicioasa galbena numita „melichloro” (adica branza moale de culoarea mierii). Mierea si pestele proaspat sunt, de asemenea, unele dintre marile daruri ale naturii pe aceasta insula.
Limnos – Insula lui Hefaistos
Pentru cei pasionati de istorie, insula ofera cadrul perfect pentru a vizita ruine, castele, muzee si de a asculta povestile Olimpului. Potrivit mitologiei, zeita Hera, suparat pe fiul ei Hefaistos, l-a aruncat pe acesta de pe Muntele Olimp. Se spune ca locul in care a aterizat este Limnos, unde a fost ingrijit de localncii, iar ca drept rasplata a facut din insula un loc special. Hefaistos fiind zeul patron al insulei.

Sapaturile arheologice au gasit dovezi ale asezarilor foarte timpurii pe Limnos. Exista teorii conform carora unul dintre primele popoare a fost etruscii.
Limnos a facut parte din imperiul persan in secolul al V-lea i.H., iar cand Grecia si-a invins vramasul, s-a alaturat Ligii Atheniene. Apoi au urmat aceeasi linie de conducatori ca si in restul Egeei: macedonenii, romanii, imperiul bizantin, venetienii si turcii. Insula a suferit, de asemenea, mai multe atacuri, insula fiind eliberata in anul 1912.

Capitala insulei este Mýrina, un oras frumos pentru aleile sale pavate traditionale, vechile vile din piatra, promenada de langa mare si, nu in ultimul rand, pentru castelul sau bizantin. Castelul impresionant, care are vedere spre oras si mare, se afla pe o peninsula stancoasa si abrupta.
Un tur de insula
Turul in jurul insulei este la fel o experienta ca alegerea doar a unora dintre frumusetile sale. Cu toate acestea, o vizita la Limnos nu este completa fara o oprire la cele doua lacuri – Aliki si Chortarolimni, care constituie habitate umede, locuri de refugiu si de reproducere pentru specii rare de pasari. Cu putin noroc veti putea vedea egrete, starci si flamingo. Aici aflandu-se cea mai mare populatie de astfel de pasari cu 5000 de exemplare.

La aproximativ 4 kilometri de capitala Mýrina se afla izvoarele termale, recunoscute din antichitate pentru proprietatile lor vindecatoare. Tot aici veti putea beneficia de tratamente cu faimoasa argila ,,Limnia Gi”. Potrivit legendelor, Hefaistos s-ar fi vindecat cu ajutorul apelor termale. In zilele noastre izvoarele din Therma au devenit oaze spa, inconjurate de multa verdeata.
Un alt loc ideal de inclus in calatoriile voastre prin insula sunt cascadele uluitoare din apropierea satului Káspakas. Apa cade de la o inaltime de 15 metri si se aduna pe pamant in mici iazuri. De asemenea, Satul Kontiás, unul dintre cele mai mari si cele mai frumoase, merita vazut. A fost construit pe un deal cu pini si este decorat cu case din piatra, are o moara eoliana si o biserica cu clopotnita din piatra.
260 de kilometri de nisip
Tarmul elen se bucura de unele dintre cele mai frumoase intinderi de nisip ale Europei, si chiar din lume. Doar in Limnos veti gasi 260 de kilometri de plaje minunate cu nisip, care variaza de la zone linistite, indepartate, potrivite romanticilor, la cele aglomerate si bine organizate.

Iubitorii sporturilor nautice se vor declara multumiti de plajele Thanos, Gomati si Keros. In partea de nord a insulei, intr-un golf minunat, plaja din Gomati incanta turistii cu cele mai inalte dune de nisip. Este un peisaj unic, unde intalniti putina vegetatie, dar cu zboruri de pasari flamingo.

Puteti cauta propriul loc linistit dintre plajele Fanaraki, Riha Nera, Romeikos Gialos si Kaminia. Plajele frumoase de nisip nu sunt greu de gasit. Incercati si plajele Avlona si Plati. In satul Kondias se afla plaja de la Evgati, iar sesiunile de inot sunt tare placute in Kotsinas. Plaja Varoskopos, aproape de satul Kaminia, este atractiva, in timp ce la sud-est de Moudros se afla plaja din Fanaraki cu plaja din Agios Gianis.