Obiective turistice in Iasi si imprejurimi. Ce aveti de vizitat in inima Moldovei

Continuam calatoriile in frumoasa noastra tara si ne oprim la obiective turistice in Iasi si imprejurimi. Asa ca, umblam pe urmele pasilor lui Stefan cel Mare, ne plimbam prin locurile dragi ale lui Eminescu, aflam de bojdeuca lui Creanga si facem degustari din cel mai bun vin romanesc. Care sunt locurile pe care sa le vizitati in capitala culturala si religioasa a Moldovei aflati din randurile de mai jos:

Bojdeuca lui Ion Creanga

Cartierul Ticau din Iasi spune ,,Amintiri din copilarie”, in casa in care unul dintre cei mai mari povestitori romani, Ion Creanga, a locuit timp de 17 ani. Usa casei sale a fost intotdeauna deschisa tuturor, iar bunul sau prieten Mihai Eminescu il vizita adesea.  Asadar, peretii celor doua camarute au ascultat multe povesti si daca vreti sa le aflati, vizitati muzeul pe strada Simion Barnutie, numarul 4.

Destinatii de vacanta pentru familii. 6 locuri ideale si pentru cei mici
Destinatii de vacanta pentru familii. 6 locuri ideale si pentru cei mici: Bojdeuca lui Creanga. Sursa foto: iassium.ro

Obiective turistice in Iasi si imprejurimi: Podgoriile Cotnari

Ca vinul moldovenesc, fie alb, vin rose sau rosu nu este niciunul. Subiect despre care am detaliat mai pe larg in articolul despre Chisinau pe care il gasiti AICI. Podgoriile Cotnari produc unul dintre cele mai apreciate vinuri albe romanesti.

Pamantul roditor, clima prielnica si dragostea localnicilor pentru ingrijirea vitei de vie au facut din Podisul Moldovei o regiune viticola cu traditie. Insusi Dimitrie Cantemir a numit dealurile molcome ale Cotnariului, incalzite de soarele bland, ”Podgoriile sfinte”. Asadar, descoperiti un vechi mestesug, aflati povestea ”vinului domnesc” si multe legende ale locului chiar in mijlocul podgoriei! Deatlii despre pachetele turistice puteti afla de pe site-ul oficial.

Obiective turistice in Iasi si imprejurimi. Ce aveti de vizitat in inima Moldovei
Obiective turistice in Iasi si imprejurimi. Ce aveti de vizitat in inima Moldovei: Sursa foto: cotnari-infocentru.ro

Parcul Copou

Parcul Copou este veteranul parcurilor din Iasi, care, in timp, a devenit unul dintre simbolurile orasului. Si nici nu ar putea fi altfel, pe aleile acestea s-au plimbat Eminescu, domnitorii Moldovei Mavrocordat, Grigore si Matei Ghica.

Obiective turistice in Iasi si imprejurimi. Ce aveti de vizitat in inima Moldovei
Parcul Copou. Sursa foto: Wikipedia.org

Trebuie sa faceti o plimbare pe ”ulita aristocratica”, asa cum era stiut acest loc in trecut, care isi incepe povestea in secolul al XVIII-lea, datorita domnitorului Matei Ghica. Ulterior, a devenit gradina publica, iar lucrarile de amenajare au trecut in sarcina lui Mihail Sturdza. ,,Teiul lui Eminescu”, bustul Veronicai Micle sau cel al lui Creanga, precum si Gradina Botanica ,,Anastasie Fatu”, cea mai veche din Romania sunt cateva dintre atractiile parcului.

Obiective turistice in Iasi si imprejurimi: Situl arheologic Cucuteni

Daca ajungeti prin judetul Iasi nu ocoliti satul Cucuteni din comuna cu acelasi nume. In aceste locuri au fost descoperite  importante vestigii care apartin Culturii Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizatii din Europa. Pornind intr-o calatorie in trecut, in perioada 5.200-3.200 i.e.n, aflam ca aceast cultura era raspandita pe teritoriul Moldovei, in Basarabia, in nord-estul Munteniei si in sud-estul Transilvaniei. Asa se explica marile descoperiri, obiecte de ceramica pictata, cu negru, alb sau rosu si pe care au fost trecute numeroase simboluri. Intre Iasi si Cucuteni sunt 59 de kilometri.

Obiective turistice in Iasi si imprejurimi. Ce aveti de vizitat in inima Moldovei
Muzeul sitului arheologic Cucuteni. Sursa foto: zilesinopti.ro

Biblioteca ”Gheorghe Asachi”

Nu aveti cum sa nu va pierdeti in fata acestei constructii spectaculoase! Biblioteca ,,Gheorghe Asachi” a fost declarata una dintre cele mai frumoase din lume. Reusind sa se alature unor alte capodopere arhitecturale precum  Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Congresului Statelor Unite de la WashingtonBiblioteca Regala Portugheza de la Rio de Janeiro, Biblioteca Nationala din Praga, Biblioteca Nationala a Frantei.

Cladirea a fost inceputa in 1948, iar de extinderea sa s-a ocupat I.G. Pompilian( in 1929), care a reusit sa pastreze acelasi stil eclectic. Biblioteca face parte din Universitatea cu acelasi nume si  gazduieste documente vechi, un fond impresionant de carti, reviste, file tehnice sau microformate.

Obiective turistice in Iasi si imprejurimi. Ce aveti de vizitat in inima Moldovei
Biblioteca ,,Gheorghe Asachi”. Sursa foto: tuiasi.ro

Imaginati-va doar cum ar fi sa studiati pentru un proiect in bancile acestei biblioteci sau, pur si simplu, sa cititi una dintre cartile rare.

Obiective turistice in Iasi si imprejurimi: Castelul Sturdza din Miclauseni

Unul dintre castele ce merita vizita dumneavoastra este Castelul Sturdza de la Miclauseni. Pamanturile pe care a fost construit conacul a apartinut mai inati domnitorului Alexandru cel Bun, apoi vornicului Miclaus, vistiernicului Simion Stroici si descendentii acestuia. Mosia a intrat in posesia familiei Sturdza in anul 1697. Intre anii 1880-1904, Gheorghe Sturdza a ridicat frumoasa constructie, ce pastreaza simbolurile blazonului familiei, pentru sotia sa, Maria Ghica. In jurul castelului a fost amenajat pe suprafata a 42 de hectare si un parc englezesc.

8 castele spectaculoase in Romania. Constructii ce rivalizeaza cu cele din Europa
8 castele spectaculoase in Romania. Constructii ce rivalizeaza cu cele din Europa: Castelul Sturdza. Sursa foto: carlanaru.ro

In prezent, o parte din castel a fost restaurata, insa piesele de mobilier si biblioteca impresionanta de peste 60.000 de volume au fost distruse in timpul razboiului si in anii ce au urmat. Multa vreme fiica Mariei si a lui Gheorghe Sturdza, Ecaterina, casatorita Cantacuzino s-a ocupat de acest conac, donandu-l la moartea sa Episcopiei Romanului. Daca vreti sa vizitati incaperile trebuie sa stiti ca ele sunt aproape goale, insa locul are o energie aparte. Regizorul Sergiu Nocolaescu a fost impresionat de povestea acesteifilmand aici cateva scena din filmul ,,Orient Express”.

Muzeul Teatrului

Casa Russet, din secolul al XVIII-lea, care a fost martora alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei ( 1859) a fost transformata in Muzeul Teatrului. Ina ceasta casa a vazut lumina zilei pentru prima oara poetul Vasile Alecsandri, cel care avea sa joace un rol deosebit in infiintarea teatrului moldovenesc.

Obiective turistice in Iasi si imprejurimi. Ce aveti de vizitat in inima Moldovei
Muzeul Teatrului. Commons.wikimedia.org

Asa ca, pe starda care azi poarta numele poetului, la numarul 5 puteti sa admirati costumele purtate de mari actori, afise vechi, programe teatrale, fotografii, piese de mobilier, corespondenta si multe altele. Sa nu uitam ca la Iasi a a avut loc primul spectacol de teatru tinut in limba romana, la initiativa carturarului Gheorghe Asachi. Se intampla intr-o zi de 27 decembrie, in anul 1816, iar piesa jucata se numea ,,Mirtil si Hloe”. ( Ioan Massof, Teatrul romanesc – privire istorica, volumul I, 1961).

Primaria

Nu doar Viena se poate mandri cu a sa Primarie, fotografiata de fiecare turist care paseste in acest oras. Si Iasiul isi bucura turistii cu o cladire construita in stil neoclasic vienez construita in anul 1832 de Gustav Frey, iar azi folosita in scopuri administrative. Cladirea, asa acum o stim in prezent, a fost reconstruita de Nicolae Rosetti Roznovanu si a fost folosita si ca resedinta regala.

Obiective turistice in Iasi si imprejurimi. Ce aveti de vizitat in inima Moldovei
Palatul Roznovanu- Primaria. Sursa foto: life-is-history.blogspot.com

Obiective turistice in Iasi si imprejurimi: Biserica Domneasca Sfantul Nicolae

Pe starda Anastasie Panu 65 se afla un monument istoric biserica ctitorita de marele domnitor Stefan cel Mare. Biserica Domneasca dateaza din 1492 si este lacasul de cult in care au fost unsi domnitorii moldoveni.

Obiective turistice in Iasi si imprejurimi. Ce aveti de vizitat in inima Moldovei
Biserica Domneasca Sfantul Nicolae. Sursa foto: turistmania.ro

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole