În fiecare primăvară, mii de turiști din țară, dar și din străinătate, vin să admire zecile de mii de bujori din localitatea Zau de Câmpie.
Florile se întind pe o suprafață de trei hectare și jumătate, iar printre ele sunt sute de specii de plante rare.
Câmpia cu bujori din județul Mureș este unică în Europa și este singurul loc din Europa în care se pot admira peste 50.000 de bujori în același loc. De altfel, specialiștii spun și că este cea mai mare altitudine din lume în care această plantă s-a putut adapta.
Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie a fost menționat pentru prima dată în 1846, într-un ierbar prezentat la Viena.
În România, istoria rezervației de bujori de stepă începe în 1932, atunci când Alexandru Borza, întemeietorul școlii românești de botanică, i-a rugat pe localnici să aibă grijă de florile care apar primăvară, pentru că sunt foarte rare.
Există și o legendă care circulă printre localnici. Aceștia spun că bujorii de stepă sunt, de fapt, lacrimile de sânge pe care le-ar fi vărsat o fată din sat, după ce un tânăr pe care îl iubea a fost ucis. Se spune că fata plângea când cobora la vale, iar unde cădeau lacrimile apăreau bujorii.
Pentru a ajunge la Zau de Câmpie trebuie să mergeți pe drumul judeţean DJ151, pe ruta Luduş – Roşiori – Tăureni – Zau de Câmpie – drumul judeţean DJ151C în direcţia Valea Largă.
Pe lângă bujori, aici mai puteți admira peste 300 de specii rare de plante. De asemenea, trebuie să ajungeți în zonă și la Castelul Ugron sau Calendar, o construcție cu patru turnuri, pentru fiecare anotimp, 365 de ferestre, câte una pentru fiecare zi a anului, dar și 52 de camere, câte săptămâni are un an.
FOTO: Orjen, Pavle Cikovac/Wikimedia Commons
Castelul Ugron. FOTO: Țetcu Mircea Rareș
Rezervația naturală FOTO: Kulja
Biserică din zonă – FOTO Bogdan salaj