Satul de poveste din România în care poți cumpăra o casă cu un salariu: „E o gură de Rai!”

Cele mai multe case sunt părăsite. Se spune că aici îi revin fiecărui sătean câte 12 case.  „Geografic, Gherdealul e aproape în mijlocul țării, dar dacă stai o săptămână în el și nu vezi nici o față de om, ți se pare că ești la capăt de lume.(…) Deși pare extrem de melancolic, pentru cine are ochi să vadă, Gherdealul este o gură de rai”, spune Dani, autor al unui blog dedicat poveștilor acestui sat.

Gherdeal se află aproape de granița dintre județele Sibiu și Brașov, imediat după satul Cincu. Aparține de comuna Bruiu, iar aici mai trăiesc doar 7 oameni. În total sunt 112 case, însă cele mai multe au fost părăsite de familiile de sași care au trăit aici.

Atestat încă din 1.300, Gherdealul a fost pe vremuri un sat înfloritor. Avea școală săsească și școală românească, grădiniță, două biserici și peste 300 de localnici, în marea lor majoritate sași.

Cei mai mulți sași au plecat în Germania în anii 90. Pentru prima dată a fost din nou „repopulat” pentru câteva zile, la jumătatea lunii august, în 2014. Atunci, foarte mulți dintre cei care au copilărit în Gherdeal au revenit pentru o petrecere.

O casă aici costă până în 2.500 de lei. E adevărat că multe multe dintre ele sunt aproape niște ruine. Însă cineva crede că locul va fi din nou populat, dacă nu de oameni, măcar de turiști.

Potrivit Bunaziuafagaras.info, un sas din orașul Victoria a descoperit satul, din întâmplare în timp ce se plimba cu motocicleta. Așa s-a gândit să ridice o pensiune.

Proprietarul trăiește în Germania, are o firmă de canalizări și până acum a reușit să cumpere, la propriu, jumătate de sat. Planul său de afaceri în turism se întinde pe suprafața a șapte case vechi. În proiect este cuprins și un sanatoriu, o piscină cu saună, dar și un microsat de vacanță unde vor locui oamenii.

FOTO: gherdeal.blogspot.ro

Articole similare

Comentarii

  1. Mar interesa o casuta e fff frumos mai ales la noi in tara Romaneasca… România a fost va fi si este nu pot sa traesc fara tn draga mea Romanie… va iubesc pe toti Romani…

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole