Dupa caderea guvernului post-sovietic Sevardnadze, Tbilisi a parcurs un drum lung. Valea raului Kura a inflorit, arhitectura caselor este una tare pitoreasca, pe scena culturala se intampla tot felul de evenimente, exista locuri de cazare, insa transportul public pare din alta epoca. Chiar si cu acest mic inconvenient, vechiul oras nu si-a pierdut din farmec, cartierele inca iti lasa impresia unui sat, cu strazi inguste si mici negustori care isi vand marfa. Toate acestea fac din oras un loc ce merita vizitat.
Modern si vechi, Tbilisi este inima Caucazului si nu ar trebui ratat de nici un vizitator.
Strazile inguste ale orasului vechi, cafenele care sunt afaceri de familie, cladirile din caramida sunt reprezentative pentru patrimoniul bogat. Ca turist daca iti doresti sa petreci in fiecare noapte atunci alegerea numarul 1 trebuie sa fie partea veche a orasului. Printre atatea cladiri imbatranite de timp, pe malul vestic al raului Kura(scris si Mtkvari) isi fac loc si cele moderne si cele renovate.
Tbilisi: istoria colorata a unui oras fascinant ce ar merita sa se regaseasca in ofertele turistice
Stancile pe care care a fost construit cartierul istoric Metekhi si catedrala ce ii poarta numele ofera cea mai buna priveliste a orasului si asupra cetatii Narikala.
Tot in centrul vechi al orasului exista Micul Turn Inclinat, ce concureaza cu Turnul din Pisa, chiar de aceasta constructie din Tbilisi este una moderna de an 2010. La orele 12 si 19, turnul cu ceas ofera un spectacol ce merita vazut. Chiar pe aceeasi starda, langa turn se afla si Teatrul de Papusi Gabriadze, fondat in 1981.
Cartierele invecinate precum Vake, Vera sau Saburtalo sunt locurile in care veti gasi cele mai multe magazine, cafenele si restaurante moderne.
Un oras privilegiat de natura
Tbilisi a fost ridicat intr-un peisaj natural impresionant, la convergenta canioanelor, raurilor si valor, astfel incat privelistile sunt minunate. Doua telecabine si un funicular strabat dealurile si muntii, iar in cateva minute veti ajunge la cetatea persana Nurikala, Lacul Testoaselor( la 687 de metri altitudine) si in Muntele Mtatsminda. De asemenea, zona este una prielnica ciclismului si drumetiilor montane.
Podul de trecere traverseaza Mtkvari si imparte Tbilisi in doua. Parcul Rike gazduieste cele mai interesante structuri post moderne din oras, Sala de concerte Rike Park si Centrul de Expozitii.
Neaparat sa va vizitati baile de sulf ale lui Abanotubani (cladirea este o bijuterie din mozaic albastru)si gradinile botanice, oaze tropicale in care va puteti relaxa dupa atata alergatura prin oras.
Experimentati o zi si la targul de vechituri de pe Dry Bridge, unde puteti gasi tot ce va trece si nu va trece prin cap, in special obiecte din perioada sovietica.
Se spune chiar ca in Tbilisi se afla si cluburi exclusiviste, strada Akhvlediani si zona Chardin fiind renumite pentru baruri, muzica live si viata de noapte efervescenta.
Turul orasului georgian il puteti incheia apoteotic cu o oprire pe Podul Pacii, una dintre structurile moderne din Tbilisi care trebuie fotografiate.
Cum ajungeti
Cu avionul este cea mai rapida varianta, in aproximativ 5 ore ajungeti la destinatie(fara escala), pe Aeroportul International Tbilisi. Noi am gasit o oferta a companiei Turkish Airlines. Aceasta va scoate din buzunar 437 de euro, dus-intors, cu bagaj de mana si de cala inclus, dar si cu o escala de aproximativ 2 ore in Istanbul. Din aeroport puteti ajunge in capitala Georgiei, care se afla la 17 kilometri distanta, cu taxiul. Aveti grija sa cereti pornirea aparatului, taximetristii din Georgia nu sunt cu mult diferiti de cei din Bucuresti. Tariful ar trebui sa fie in jurul a 0,20 euro. ( 1 euro=2,86 lari, gel georgian), iar tariful de stationare este de 3 euro.
Mancare
Sa incercati painea locala denumita ,,puri”, este coapta in cuptoare traditionale. Tot o paine este si hachapuri, doar ca umpluta cu branza, sau, un fel de langos.
Dintre mancarurile pe care trebuie sa le incercati sunt si shashlyk (kebab), khinkali (galuste cu carne) sau bazhe (friptura de pui). Masa pentru doua persoane nu ar trebui sa va coste mai mult de 20-30 de euro.
Tbilisi a fost binecuvantat cu un decor natural incredibil, prins intre Marea Neagra, Muntii Caucaz si Marea Caspica. Un taram mereu verde pozitionat la raspantia traditiilor milenare, a drumurilor comerciale si a legendelor.