Satele romanesti sunt unice in lume, au acel ceva, o energie anume, care ii atrage pana si pe turistii straini, inebuniti dupa locurile salbatice, mancarurile traditionale si linistea vietii rurale, intalnite doar in Romania. Si cum cautam mereu cele mai pitoresti locuri din tara noastra, am aflat ca au fost desemnate ”SATELE CULTURALE ALE ROMANIEI 2018”. In competitia organizata de Asociatia Cele mai frumoase sate din Romania au ajuns in finala 16 localitati romanesti, dar s-a calificat si Tiganesti, un sat din Republica Moldova, potrivit asociatiei.
Iata cele mai frumoase asezari desemnate in 2018:
Sadu, judetul Sibiu
Satul Sadu din judetul Sibiu a primit coronita pentru binemeritatul loc 1, in cadrul competitiei ajunse la cea de-a 5-a editie. Numele poate il stiti de pe etichetele cu pateu ale celor de la Scandia, dar asezarea nu este faimoasa doar pentru marea companie. Este un adevarat tinut al Transilvaniei, asezat acolo unde „fala apelor transilvane strapunge catena Carpatilor”. 20 de kilometri il despart de Sibiu, iar falnicul munte Prejba sta de paza de la cei 1.773 de metri ai sai.
Satele romanesti: Miroslava, judetul Iasi
Daca nu stiati de ce aceasta comuna a fost inclus pe lista asezarilor culturale din 2018, aflati ca aici veti putea vizita 12 obiective turistice incluse pe lista monumentelor istorice ale Iasiului. 4 dintre acestea sunt situri: situl de la Rapa, fortificatia din Valea Ursului, asezarea din perioada Halstatt si situl de la Bulgarie. Celelalte 8 sunt: bisericile de pe raza comunei ridicate intre 1700-1833, Casa Anghel din Cornesti si Casa Sturdza din satul Miroslava. Faceti o drumetie si in Padurea Uricani, declarata arie protejata-aici se afla teiul de argint, gorunul si stejarul.
Corbi, judetul Arges
Pe ,,Arges in gios, pe un mal frumos…”a fost asezat la poalele Muntilor Iezer-Papusa, satul Corbi. Pe raza comunei, in staul Jgheaburi, veti intalni unul dintre cele mai misterioase locuri, Manastirea Corbii de Piatra. Una sezamant rupestru ce dateaza din secolul al XIV-lea. Lacasul sapat in stanca dura a fost folosit ca tribunal de catre domnitorul Neagoe Basarab.
Satele romanesti: Vorona, judetul Botosani
Judetul Botosani ascunde si el un alt sat linistit, ferit de agitatia marilor orase, in care locuitoii sai, cei aproape 8.000 de oameni, isi duc traiul zilnic. Manastirea Vorona si Manastirea Sihastriei Voronei sunt atractiile comunei, Moldova fiind recunoascuta pentru lacasele de cult arhaice. Legenda locului spune ca domnitorul Alexandru Ioan Cuza ar fi fost inchis de un staret in intunericul beciului uneia dintre manastiri. Cauza? Ideea secularizarii averilor manastiresti.
Dragus, judetul Brasov
La Dragus, pe langa frumusetea locului, a fost construita si o baza turistica cu partie de schi, instalatie de teleschi, pensiuni si tiroliene. nu ratati o plimbare prin Muzeul Satului, un adevarat spectacol al caselor tipice locului.
Satele romanesti: Satul Bobohalma, judetul Mures
Ati auzit de satul Bobohalma? Noi, nu! Dar am descoperit un loc arhaic, unde localnicii isi poarta cu fala straiele populare, painea e framantata in covata, pamanturile fertile dau roade bune, iar peisajele va lasa fara rasuflare. Traditiile pastrate din mosi stramosi, de 650 de ani au convins juriul sa desemneze Bobohalma sat cultural al Romaniei in acest an.
Galautas, judetul Harghita
Galautas, un sat cu talc al judetului Harghita, a fost ridicat pe cursul Muresului si se afla la aproape 700 de metri inaltime. Anul fondarii acestei asezari apare in izvoarele istorice ca anul 1768. Inconjurat de munti si dealuri, locul merita o excursie de cateva zile pentru a va deconecta.
Satele romanesti: Moroeni, judetul Dambovita
Atractiile de neratat din Moroeni sunt Lacul Bolboci, Pestera Ialomitei, iar la limita cu judetul invecinat, Prahova puteti urca catre Varful Omu, spre culmea sa inalta din Bucegi. Prin comuna trece si drumul national 71 ce leaga doua orase importante, Sinaia de Targoviste.
Recea, judetul Maramures
Recea este o localitatea cu mari bogatii ale subsolului printre care si aur pentru care localnicii au invatat cum sa prelucreze aceste zacaminte. Potrivit Primariei Recea, primii oameni care s-au stabilit prin aceste zone au fost oamenii primitivi. Fiind vorba de Maramures, splendoarea costumelor populare este data atent de mestesugari iscusiti. Daca ajungeti toamna aveti ocazia sa gustati din recoltele pamantului la ,,Festivalul strugurilor”.
Satele romanesti: Padureni, judetul Vaslui
Nici nu ati spune ca sunteti la tara cand pasiti in Padureni. Asta datorita fondurilor obtinute si folosite cu grija de autoritatile locale. Buni gospodari, au pus mana de la mana si au adus comuna la standarde europene: lac de agrement, spatii verzii cu locuri de joaca pentru cei mici, piscina, foisoare si spatii special amenajate pentru gratare. Si totul, in aer curat!
Valisoara, judetul Hunedoara
Satele romanesti: Tibanesti, judetul Iasi
Atractia localitatii este de departe Conacul Petre Carp si parcul dendrologic pe arealul caruia se afla o multime de plante indigene si exotice. Pana mai ieri era o ruina, dar azi este un important centru cultural, unde oameni talentati, cu povesti ocupa cu rasete si invataminte salile goale. Casa a apartinut politicianului roman Petre Carp, iar locul este un adevarat colt de istorie.
Ruginoasa, judetul Iasi
Traditiile nu au fost uitate nici la Ruginoasa, poate de aceea este printre ,,satele culturale ale Romaniei 2018”. An de an, pe 31 decembrie, din mosi stramosi, tinerii din satul din deal se lupta cu cei din vale pentru ca sa alunge duhurile rele. Castelul lui Cuza Voda este un monument istoric, ce sta marturie de zeci de ani si a fost adapost familiei Sturza sau al Elenei si al lui Alexandru Ioan Cuza. Un loc impresionant, ce merita vazut!
Satele romanesti: Piscu, judetul Ilfov
Poate veti spune ca nu are nimic special acest sat al Ilfovului, dar este total gresit! In urma cu 30 de ani, aici exista centrul Munteniei de olarit. Ce-i drept, mestesugul a fost uitat in timp, dar sotii Scripcariu, artisti de profesie si mutati din capitala aici, au reinviat traditii de mult apuse. Ateliere de olarit, o scoala pentru copiii locului si multa voie buna si invataminte pretioase.
Dofteana, judetul Bacau
Credem ca expresia ”la cucuietii din deal” s-a nascut in satul Cucuieti al comunei Dofteana. Lasand analiza pe text, aflam ca aceasta localitate ascunde o adevarata bijuterie arhitecturala, ansamblul Castelului Ghika. Construit in secolul XIX, cladirea a deservit familiei Ghica si oaspetilor sai pe parcursul partidelor de vanatoare. Domeniul este spectaculos, cu lac, padure si alei boeme, insa e intr-o stare avansata de degradare.