Praga este recunoscuta pentru comorile arhitecturale, pastrate intacte, inca de la fondare. ”Orasul de aur” are inclus in Patrimoniul UNESCO, din anul 1992, centru vechi istoric. Este unul dintre marile orase-centre culturale din lume care gazduieste, anual, numeroase evenimente europene si internationale.
Obiectivele turistice din ”Orasul de aur” al Cehiei:
Turnul din dealul Petrin
Dealul Petrin, din centrul orasului Praga, are o inaltime de 327 de metri si este atractia principala in ”Orasul de aur”. In varful dealului este amplasat turnul de otel care in ceha este numit Petřínská rozhledna. Acesta a fost construit in anul 1891 si era folosit ca turn de observatie. In prezent turnul este atractia preferata de turisti. In anul 2014, aproximativ 600.000 de vizitatori au vazut panorama asupra orasului din Turnul Petrin. In cadrul turnului se afla un magazin de suveniruri, o cafenea si o zona expozitionala.
Funicularul Petrin
Daca ajungeti in Praga nu ratati plimbarea cu funicularul, calea ferata ingusta care se deplaseaza pe un plan inclinat. In aceasta perioada a anului, funicularul circula din 15 in 15 minute, de la ora 9:00 pana la 23:20. Odata ajunsi in deal, puteti vizita Turnul Petrin, gradinile amenajate aici, sau puteti face o plimbare pana la manastirea Strahov. Mai multe detalii despre perioada de functionare si achizitia biletelor puteti afla de pe site-ul oficial al transportului public din Praga, aici.
De asemenea, cehii au si o linie de autobuz-cinema, tramvaiul nostalgic numarul 23, linia de tramvai istorica numarul 41, linii catre muzeele din oras si scaunul-lift din gradina zoologica.
Turnul de pulbere Mihulka
Capitala Cehiei incanta privitorul cu multe constructii vechi, parca ai umbla intr-un cufar al comorilor. Oriunde ai intoarce capul, cladirile impozante, cu basoreliefuri atent lucrate stau marturie istoriei acestui oras. Turnul de pulbere Mihulka este o astfel de constructie, care iti atrage atentia. Cladirea, in stil gotic, dateaza din anul 1475 si imparte Orasul Nou de Orasul cel Vechi. In secolul al XVII-lea, turnul era folosit pentru depozitarea prafului de pusca.
Podul Carol
Podul Carol din Praga a fost ridicat in timpul domniei regelui Carol al IV-lea, de unde ii provine si numele. Acesta a fost construit deasupra raului Vltava, peste ruinele unui alt pod din oras. Pana in anul 1841, Podul Carol a fost cea mai importanta si singura cale de acces catre cetate, Orasul Vechi si zonele din jur.
Castelul Praga
Castelul din Praga este inscris in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mare castel antic din lume. Castelul este o constructie a secolului IX, iar in prezent este folosita ca resedinta oficiala, dar este deschis si vizitatorilor. In cadrul castelului puteti admira salonul Vladislav, unde regii erau incoronati sau apartamentele regale. Castelul este format din mai multe cladiri: biserici, o manastire, casele vechilor negustori si turnuri de aparare.
In epoca moderna castelul gazduieste Galeria Nationala de Arta Boemiana Baroca, dar si alte muzee. Asadar, nu pierdeti o vizita prin odaile fostilor regi ai Boemiei. Mai multe detalii legate de programul de vizitare si bilete puteti afla aici.
Ceasul astronomic
In centrul istoric al Pragai, langa primarie se afla capodopera ceasornicarului Master Hanus, realizata in 1410. Ceasul este format din 3 parti: cadranul astronomic, drumul apostolilor si cadranul cu medalioane ale calendarului. Orologiul ofera un adevarat spectacol atunci cand anunta ora exacta. Un schelet suna dintr-un clopot, dupa care ies cei 12 apostoli, un cocos anunta ora, iar clopotele ceasului incep sa bata. Toata aceasta scena este insotita si de alte marionete, componente ale ceasului astronomic. Un spectacol unic ce nu trebuie ratat in ”Orasul de aur”.
Centrul vechi istoric
Si ca o impletire a calatoriei prin Praga, popositi in centrul vechi. Acesta a fost inclus in Patrimoniul UNESCO, in anul 1992. Este zona unde se gasesc majoritatea obiectivelor turistice, intesata de mii de turisti. Ca o intoarcere in timp, cu sute de ani, puteti admira Palatul Rococo Kinsky, Ceasul astronomic, Biserica Sfantul Nicolae, Catedrala Sfantul Vitus, Strada de aur.