Obiective turistice in Praga. Ce gasesti in orasul de aur al Cehiei

Praga este recunoscuta pentru comorile arhitecturale, pastrate intacte, inca de la fondare. ”Orasul de aur” are inclus in Patrimoniul UNESCO, din anul 1992, centru vechi istoric. Este unul dintre marile orase-centre culturale din lume care gazduieste, anual, numeroase evenimente europene si internationale. 

Obiectivele turistice din ”Orasul de aur” al Cehiei:

Turnul din dealul Petrin

Dealul Petrin, din centrul orasului Praga, are o inaltime de 327 de metri si este atractia principala in ”Orasul de aur”. In varful dealului este amplasat turnul de otel care in ceha este numit Petřínská rozhledna. Acesta a fost construit in anul 1891 si era folosit ca turn de observatie. In prezent turnul este atractia preferata de turisti. In anul 2014, aproximativ 600.000 de vizitatori au vazut panorama asupra orasului din Turnul Petrin. In cadrul turnului se afla un magazin de suveniruri, o cafenea si o zona expozitionala.

Turnul Petřín din Praga. Sursa foto: trecator.ro
Turnul Petřín din Praga. Sursa foto: trecator.ro

Funicularul  Petrin

Daca ajungeti in Praga nu ratati plimbarea cu funicularul, calea ferata ingusta care se deplaseaza pe un plan inclinat. In aceasta perioada a anului, funicularul circula din 15 in 15 minute, de la ora 9:00 pana la 23:20. Odata ajunsi in deal, puteti vizita Turnul Petrin, gradinile amenajate aici, sau puteti face o plimbare pana la manastirea Strahov. Mai multe detalii despre perioada de functionare si achizitia biletelor puteti afla de pe site-ul oficial al transportului public din Praga, aici.

Funicularul Petrin. Sursa foto: commons.wikimedia.org
Funicularul Petrin. Sursa foto: commons.wikimedia.org

De asemenea, cehii au si o linie de autobuz-cinema, tramvaiul nostalgic numarul 23, linia de tramvai istorica numarul 41, linii catre muzeele din oras si scaunul-lift din gradina zoologica.

Turnul de pulbere Mihulka

Capitala Cehiei incanta privitorul cu multe constructii vechi, parca ai umbla intr-un cufar al comorilor. Oriunde ai intoarce capul, cladirile impozante, cu basoreliefuri atent lucrate stau marturie istoriei acestui oras. Turnul de pulbere Mihulka este o astfel de constructie, care iti atrage atentia. Cladirea, in stil gotic, dateaza din anul 1475 si imparte Orasul Nou de Orasul cel Vechi. In secolul al XVII-lea, turnul era folosit pentru depozitarea prafului de pusca.

Turnul de pulbere Mihulka. Sursa foto: Hans Peter Schaefer/reserv-a-rt.de/wikipedia.org
Turnul de pulbere Mihulka. Sursa foto: Hans Peter Schaefer/reserv-a-rt.de/wikipedia.org

Podul Carol

Podul Carol din Praga a fost ridicat in timpul domniei regelui Carol al IV-lea, de unde ii provine si numele. Acesta a fost construit deasupra raului Vltava, peste ruinele unui alt pod din oras. Pana in anul 1841, Podul Carol a fost cea mai importanta si singura cale de acces catre cetate, Orasul Vechi si zonele din jur.

Podul Carol, Praga. Sursa foto: ghiduri-turistice.info
Podul Carol, Praga. Sursa foto: ghiduri-turistice.info

Castelul Praga

Castelul din Praga este inscris in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mare castel antic din lume. Castelul este o constructie a secolului IX, iar in prezent este folosita ca resedinta oficiala, dar este deschis si vizitatorilor. In cadrul castelului puteti admira salonul Vladislav, unde regii erau incoronati sau apartamentele regale. Castelul este format din mai multe cladiri: biserici, o manastire, casele vechilor negustori si turnuri de aparare.

Castelul Praga. Sursa foto: mamistietot.ro
Castelul Praga. Sursa foto: mamistietot.ro

In epoca moderna castelul gazduieste Galeria Nationala de Arta Boemiana Baroca, dar si alte muzee. Asadar, nu pierdeti o vizita prin odaile fostilor regi ai Boemiei. Mai multe detalii legate de programul de vizitare si bilete puteti afla aici.

Ceasul astronomic

In centrul istoric al Pragai, langa primarie se afla capodopera ceasornicarului Master Hanus, realizata in 1410. Ceasul este format din 3 parti: cadranul astronomic, drumul apostolilor si cadranul cu medalioane ale calendarului. Orologiul ofera un adevarat spectacol atunci cand anunta ora exacta. Un schelet suna dintr-un clopot, dupa care ies cei 12 apostoli, un cocos anunta ora, iar clopotele ceasului incep sa bata. Toata aceasta scena este insotita si de alte marionete, componente ale ceasului astronomic. Un spectacol unic ce nu trebuie ratat in ”Orasul de aur”.

Ceasul astronomic, Praga. Sursa foto: commons.wikimedia.org
Ceasul astronomic, Praga. Sursa foto: commons.wikimedia.orgCeasul astronomic, Praga. Sursa foto: commons.wikimedia.org
Ceasul astronomic, Praga. Sursa foto: tvl.ro
Ceasul astronomic, Praga. Sursa foto: tvl.ro

Centrul vechi istoric

Si ca o impletire a calatoriei prin Praga, popositi in centrul vechi. Acesta a fost inclus in Patrimoniul UNESCO, in anul 1992. Este zona unde se gasesc majoritatea obiectivelor turistice, intesata de mii de turisti. Ca o intoarcere in timp, cu sute de ani, puteti admira Palatul Rococo Kinsky, Ceasul astronomic, Biserica Sfantul Nicolae, Catedrala Sfantul Vitus, Strada de aur.

Centrul vechi istoric, Praga. Sursa foto: kongres-magazine.eu
Centrul vechi istoric, Praga. Sursa foto: kongres-magazine.eu

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole