Nu se stie cu exactitate cine a facut pentru prima oara vin fiert, dar sunt cateva retete vechi care atribuie licorii lui Bachus si proprietati tamaduitoare. Cea mai cunoscuta reteta din Evul Mediu este ”hippocras-vinum Hippocraticum”, numita dupa ”parintele medicinei”, Hippocrate. Dacii foloseau vinul rosu fiert impotriva gripei, dar si la prepararea unor medicamente. In zilele noastre, bautura aromata ce isi imprastie parfumul in toata casa, in momentul prepararii, este servita, adesea, in perioada sarbatorilor de iarna.
Retete romanesti de vin fiert:
Muntenia
Ingrediente: 1 litru de vin rosu sec de casa, miere sau zahar pentru indulcit, mirodenii: 1 baton de scortisoara, 4 stele de anason; felii de mar romanesc, dupa plac.
Mod de preparare: Se pune vinul intr-o oala, la fiert si se adauga mirodeniile, zaharul, si merele. Daca puneti miere, adaugati-o la final, in lichidele fierbinti poate deveni toxica. Se asteapta pana da in primul clocot si se stinge focul. Se bea fierbinte.
Dobrogea
Ne ducem catre malul marii, unde locuitorii sunt mai degraba experti in realizarea cafelei la ibric, dar aflam si o reteta dobrogeana de vin fiert.
Ingrediente: 1 litru de vin rosu, mirodenii: 2 batoane de scortisoara, 4 cuisoare, 2 foi de dafin; zahar si mere romanesti.
Mod de preparare: Se ia un vin gustos, indicat sa fie de casa, si se pune intr-un vas pentru a se fierbe. Se adauga si mirodeniile, zaharul si merele. Pentru un gust autentic vinul se fierbe la flacara, nu pe plita electrica. Se poate servi cald din cesti de lut.
Moldova
In Moldova, mai exact in regiunea Basarabiei, vinului fiert i se spune ”izvar”. Licoarea cu taine mari, ce dezleaga limbi si leaga prietenii se face doar din vin curat de casa, sec pentru a nu-si pierde taria prin incalzire.
Reţeta izvarului
Ingrediente: 1 litru de vin rosu de casa, 5 linguri de miere si 10 boabe de piper negru.
Mod de preparare: Vinul rosu si boabele de piper negru se pun intr-un vas emailat si se pun pe foc. Atunci cand ies primii aburi, se adauga si mierea. Nu lasati sa fiarba prea mult, la primul clocot se ia de pe foc si se acopera. Se bea cald. Se pot adauga, dupa preferinte, portocale sau scortisoara.
Transilvania
Reteta veche, de familie, din zona Transilvaniei este potrivita pentru ”terapia cu vin” care alunga racelile de sezon, datorita piperului pe care il contine.
Ingrediente: vin dulce rosu, 1 portocala, 2-3 cuisoare, scortisoara praf sau baton, flori de trandafir, piper roz, miere.
Mod de preparare: La aceasta reteta se foloseste un vin de casa, parfumat la care se adauga pentru un plus de dulceata, miere. Vinul rosu se pune intr-o oala si se adauga pe rand mirodeniile uscate: cuisoarele, scortisoara. Piperul roz este indicat sa se puna dupa ce s-a infierbantat si doar un praf pentru a nu-i da iuteala. Tot la final adaugati si portocala impreuna cu florile de trandafir. Se serveste in cani de lut, fara toarta.
Maramures
Regiunea Maramuresului este zona cu cele mai multe traditii, pastrate din strabuni cu sfintenie. In perioada sarbatorilor colindele rasuna pe ulitele satelor, gospodinele pregatesc bucate inmiresmate, iar barbatii trebaluiesc prin curte pentru a primi cum se cuvine marea sarbatoarea a Craciunului. In afara de vinul fiert, vedeta regiunii este si tuica fiarta, folosita ca un adevarat remediu pentru o sanatate de fier.
Reteta de vin fiert
Ingrediente: vin rosu, portocale, lamaie, bucati de mere, zahar, mirodenii: foi de dafin, scortisoara si piper.
Mod de preparare: Vinul se pune la fiert impreuna cu toate ingredientele si se aduce la fiert. Cand a facut prima spuma, se ia de pe foc si se bea fierbinte, neaparat in cani de lut.
Oltenia
Si in Oltenia, reteta de vin fiert este o traditie in anotimpul rece. Nu se deosebeste foarte mult de celelalte, pastreaza aceleasi ingrediente.
Ingrediente: vin rosu, mirodenii, zahar sau miere.
Mod de preparare: Intr-o oala emailata se pune vinul, se adauga mirodeniile preferate, scortisoara, cuisoare, anason, piper si se pune zaharul. Se asteapta sa se incalzeasca si sa isi dezvaluie aroma, dupa care se pune in cesti si se bea cald.
Banat
Influentele Imperiul habsurburgic si-au pus amprenta definitiv asupra zonei Banatului. Stilul arhitectonic, ordinea oraselor, dar si retetele de vin au gust vienez.
Reteta vin fiert dupa modelul vienez/ Gluckwein
Ingrediente: vin rosu, fructe, mirodenii: anason, cuisoare, scortisoara si nucsoara.
Mod de preparare: Vinul se incalzeste, atentie, nu se fierbe, si se pun toate mirodeniile in vasul in care a fost pusa licoarea lui Bachus. Se poate servi cu mai multa scortisoara si cateva felii de portocale.