Canionul 7 Scari. Locul in care feciorii isi testau viitoarele mirese

Canionul 7 Scari este fara indoiala una dintre cele mai spectaculoase atractii din zona Predeal-Brasov. Incercati sa va imaginati 7 pante inlantuite de cate o cadere de apa, acest peisaj formeaza canionul unic in Europa de Est, datorita marimii. Geologii care au analizat acest defileu spun ca aceasta formatiune dateaza din mezozoic si ca aici se afla un fund de mare numit Theus. Locul unde traiau chiar si dinozauri.

Marcaj. Sursa foto: designedtotravel.ro
Marcaj. Sursa foto: designedtotravel.ro

Canionul 7 Scari

Canionul 7 Scari este un defileu sapat in calcarele jurasice din partea de vest a Muntilor Piatra Mare. Are o lungime de 160 de metri si se afla pe raza judetului Brasov. Astfel, judetul adauga in desaga cu atractii turistice un alt obiectiv ce merita vizitat. Defileul s-a format pe valea raului Sipoaia si are o diferenta de nivel de 58 de metri, ce poate atinge usor si 1200 de metri, in cel mai inalt punct.

Canionul Sapte Scari. Sursa foto: descoperimromania.ro
Canionul Sapte Scari. Sursa foto: descoperimromania.ro

Canionul 7 Scari este cel mai frumos din Masivul Piatra Mare. Este format din 7 trepte cu inaltimi ametitoare, intre 2,5 si 15 metri, care sunt invadate de apa si formeaza cascade. Accesul in canion se face pe un traseu destul de accesibil, aveti nevoie doar de forta mentala ca sa va depasiti limitele.

Canionul reintrodus in circuitul turistic

Intre anii 1920-1930 au fost montate primele scari pentru accesul la Canionul 7 Scari. Anii ’70 au adus si ei cateva schimbari, cateva pasarele si niste scari in plus. In anul 2002, pasarelele de la canion au fost inlocuite cu unele metalice. Ultima reabilitarea a locului s-a facut in anul 2013. Intreg ansamblu de la defileu a fost refacut, impreuna cu drumul forestier ce duce pe Valea Sipoaia, intre Dambu Morii si intrarea in Canionul 7 Scari.

Canionul 7 Scari. Sursa foto: en.amazingromania.net
Canionul 7 Scari. Sursa foto: en.amazingromania.net

Peretii defileului continua si astazi sa fie modelati, datorita apei care curge pe zidurile inalte. Canionul 7 Scari din Romania este un loc cu o frumusete aparte, data de caderile de apa, schimbarile de directie si urcusul anevoios pe scarile de aici. Peretii ingusti, slefuiti de raul Sipoaia nu permit o privire de ansamblu, tocmai de aceea fiecare pas va fi o surpiza placuta. Traseul va va impresiona cu siguranta, si daca mai aveti suflu, bucurati-va de peisajele montane din Piatra Mare.

Canion. Sursa foto: emunte.ro
Canion. Sursa foto: emunte.ro

Cum se ajunge la Canionul 7 Scari

De pe DN1, langa localitatea Timisul de Jos, puteti face dreapta pe pod, un drum ce tine aproximativ 1 kilometru, care va va duce catre Cabana Dambu Morii din Sacele. Punctul de plecare catre Canionul 7 Scari este de la cabana, urmand traseul marcat cu banda galbena. Acesta va va purta pe cursul raului Sipoaia-Valea Sipoaia si veti ajunge in amonte la ”Cascada cu Apa Vie”, ca intr-un final, dupa vreo ora de mers, sa ajungeti la canion.

Drumul catre Canion. Sursa foto: ghiduri-turistice.info
Drumul catre Canion. Sursa foto: ghiduri-turistice.info

Locul in care feciorii isi testau viitoarele mirese

Legendele locale spun ca acest canion al celor 7 scari era locul unde se intalneau mocanii din satul Baciu. De altfel, feciorii din sate isi aduceau aici viitoarele mirese pentru a le supune unor teste. Unul dintre teste era drumul pracurs pana la Canionul 7 Scari, tinerii doreau sa stie cat de puternice si sanatoase sunt iubitele lor.

7 Scari. Sursa foto: brasovultau.ro
7 Scari. Sursa foto: brasovultau.ro

A doua incercare viza caracterul viiitoarei mirese. Cei doi indragostiti urcau cele 7 scari ametitoare si innoptau aici, adapostiti in defileu. Daca intre cei doi nu se iscau certuri, atunci acestia erau meniti sa ramana impreuna pentru tot restul vietii. Si in zilele noastre mai exista cupluri care vor sa testeze cat adevar graiesc aceste legende.

Trasee turistice in zona

Daca tot sunteti in zona Canionului 7 Scari ar fi pacat sa nu continuati drumetia si pe cateva trasee din Muntii Piatra Craiului.

Piatra Mare. Sursa foto: cristianbisca.ro
Piatra Mare. Sursa foto: cristianbisca.ro

Dupa spusele din site-ul blog.hotelguru.ro Canionul 7 Scari va ofera perspectiva a trei trasee. Haideti sa le cunoastem:

1.Canionul 7 Scari – acces prin varianta ocolitoare Prapastia Ursilor. Aici veti intalni ca marcaj un triunghi albastru. Timpul alocat acestu traseu este de 30 de minute si are un grad de dificultate mediu.

2.Cabana Dambu Morii – Cascada cu Apa Vie – Canionul 7Scari – Cabana Piatra Mare. Pe acest traseu marcajul isi schimba culoare in galben. Atentie sporita! Drumul se face in 3 ore si este recomandat celor care cunosc muntele si au echipament corespunzator, deoarece este un traseu dificil, dar nu imposibil.

3. Drumul de la Cabana Dambu Morii – Prapastia Ursilor – Cabana Piatra Mare – Varful Piatra Mare. Marcajul de pe acest traseu este rosu si are o durata de 4 ore, insa un grad de dificultate scazut. Este usor accesibil, daca sunteti pregatiti. Drumul pe care veti merge se va ramifica la un moment dat, iar in acest punct aveti doua optiuni. Fie continuati spre Cascada 7 Scari cu un marcaj albastru, fie alegeti Gardul de Piatra, cu marcajul rosu.

Va invitam sa parcurgeti si galeria foto completa:

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole