Cele mai frumoase sate din Banat și Crișana

În zona de vest a țării există mai multe locuri de vis pe care orice român trebuie să le viziteze măcar o dată în viață. În acest articol vă prezentăm câteva dintre cele mai frumoase sate din Banat și Crișana.

Lista rămâne deschisă și așteptăm și de la dumneavoastră propuneri de sate din această parte a țării.

Cărpinet, Bihor. Este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase sate din Banat și Crișana. În această localitate se află mănăstirea Izbuc, cea mai veche din Bihor. Tot aici se află și Izbucul de la Călugări, un izvor carstic care a primit distincția de monument al naturii.

Cei care vizitează Cărpinet pot trece și pe la Peștera Câmpenească, în care se intră printr-un portal înalt de 20 de metri. Peștera se află într-o adâncitură a depresiunii Țarina și aici se găsește cea mai mare cascadă subterană din România.

De asemenea, pe platoul carstic Vașcău puteți vedea lacul dolinar Tăul lui Ghib, o raritate în peisajul calcaros din țara noastră. Pe maluri este o argilă roșie, pe care meșterii o folosesc la confecționarea vaselor ceramice. Culoarea argilei intră în contrast cu vegetația verde și pietrele albe care răsar din apă din loc în loc și creează o imagine unică.

Cărpinetul, unul dintre cele mai frumoase sate din Banat și Crișana, găzduiește și o carieră în care se găseșete cel mai pur calcar din Europa. Încă mai sunt localnici care vara fac var în varnițe tradiționale și-l folosesc în gospodărie. Tot în această localitate se află și o superbă mănăstire de lemn.

FOTO: primaria-carpinet.ro
FOTO: primaria-carpinet.ro
FOTO: primaria-carpinet.ro
FOTO: primaria-carpinet.ro
FOTO: primaria-carpinet.ro
FOTO: primaria-carpinet.ro

Belinț, Timiș. Se află la 14 kilometri nord-vest de municipiul Lugoj. În 1369 se vorbește în documente de comuna Belenche, ca proprietate a familiei Beșan. În 1554, într-un registru otoman se face referire la așezarea „Belencz”, o comunitate cu 34 de case. În istoria Belințului, unul dintre cele mai frumoase sate din Banat și Crișana, se vorbește și despre o trupă de teatru, care ar fi existat la sfârșitul anilor 1800.

De asemenea, la jumătatea anilor 1800, a fost înființat și un cor mixt, care a ajuns să fie cunoscut în toată țara. În Belinț există o biserică construită la sfârșitul anilor 1700. De asemenea, aici există și un monument ridicat în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial. În prezent, în zilele de sărbătoare și tinerii încă se mai îmbracă în portul popular și păstrează în continuare tradițiile.

Corul din Belinț. Începutul anilor 1900 FOTO: Wikimedia Commons
Corul din Belinț. Începutul anilor 1900       FOTO: Wikimedia Commons

Cele mai frumoase sate din Banat și Crișana. Șiria și Hășmaș

Hăşmaş, Arad. Localitatea Hăsmaş apare în Registrul de intrare a dijmelor din cereale şi vin, porci, oi şi capre din Fondul Episcopiei romano-catolice Oradea pe la anul 1581 sub numele de Hagymaş. În lucrarea lui Goriolan Suciu, Hăsmaşul este atestat la 1588, sub numele de Hagimaş; la 1595 apare sub denumirea de Kis-Hagymas; la 1599 Kyshagimas şi Nagyhagimas iar la 1851 Hastmas. La 1581 localitatea Hăsmaş aparţinea de Comuna Beliu( Beely) numărând o populatie de 9 familii româneşti.

Aici sunt două cetăți dacice, una în satul Boftei și cealaltă în Clit. Pe teritoriul comunei au fost descoperite urme ale culturii Tisa, o cultură înfloritoare şi de lungă durată şi cea mai cunoscută cultură neolitică din judeţ.

De asemenea, Hășmaș intra în topul celor mai frumoase sate din Banat și Crișana și pentru că aici se regăsește una dintre cele mai frumoase biserici din lemn, construită în secolul al XVIII-lea. De aici se poate pleca spre trasee montane din Munții Codru Moma. De asemenea, există în Hășmaș și una dintre cele mai celebre păstrăvării din zonă.

Şiria, Arad. Și această localitate trebuie trecută pe lista cu cele mai frumoase sate din Banat și Bucovina. Aici se află, pe unul dintre dealuri, cetatea Șiriei, o construcție din piatră, care astăzi este o ruină. Un document din anul 1440 vorbește despre un voievod pe nume Ștefan din Șiria, care conducea cetatea. La începutul celei de-a doua jumătăți a secolului al XV-lea cetatea intră în posesia lui Matei Corvin, iar între 1461 și 1464 este stăpânită de familia Bathory. Sub stăpânirea otomană, între 1599 și 1600 este garnizoana lui Mihai Viteazul. Din motive strategice, în 1784, trupele habsburgice au decis să distrugă cetatea.

Tot la Șiria este și castelul Bohuș, o construcție în stil neoclasic, care a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Construcția impresionantă are 30 de camere, iar aici este găzduit și un muzeu memorial Ioan Slavici. De altfel, tot în Șiria poate fi vizitată și casa în care s-a născut scriitorul.

În incinta casteului Bohuș funcționează și o expoziție permanentă consacrată compozitorului Emil Monția. Iar într-o altă cameră se găsesc picturi, scrisori, fotografii, câteva piese de mobilier, toate de la jumătatea anilor 1800. Printre altele, este și masa pe care Artur Görgey a semnat actul de depunerea a armelor, armistițiul a avut loc pe 13 august 1849.

În apropiere, în satul vecin Galșa, puteți vizita o biserică din secolul XVIII-lea și un secol din aceeași perioadă, construit în stil baroc.

Cetatea din Șiria FOTO: Wikimedia Commons
Cetatea din Șiria FOTO: Wikimedia Commons

Fotografia principală: Biserica Romano–Catolică „Sf. Ion Nepomuk” din Șiria. Sursa: turismsiria.ro

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole