Cheile Samariei sunt a doua atractie turistica din Creta – dupa ruinele din Knossos, cel mai vechi oras din Europa. Mai mult de un sfert de milion de persoane exploreaza defileul in fiecare an, din mai pana in octombrie. In timpul iernii, cheiul este inchis vizitatorilor din cauza pericolului reprezentat de apa si caderile de pietre de pe versanti.
Cum ajungeti in Cheile Samariei?
Din Bucuresti, marile companii opereaza destule zboruri catre magnifica Creta, asa ca nu va fi greu sa rezervati un bilet de avion catre orasul Chania. De la aeroport va trebui sa va asigurati legatura cu orasul, fiind o distanta de 14 kilometri. Odata ajunsi in oraselul la malul marii, bucurati-va de atmosfera de vacanta si porniti a doua zi cu forte proaspete in drumetie.
Pentru asta va trebui sa ajungeti in Agia Roumeli (Aghia Roumeli), un sat mic si linistit situat in sudul prefecturii Chania. Accesul se face doar cu feribotul, neexistand retea rutiera. Zona nu este usor accesbila, fiind inconjurata de Muntii Albi si Cheile Samariei, unde ajungem in catva clipe.
Pregatiti-va pentru o drumetie de o zi in Cheile Samaria. Dar, drumul prin albia raurilor si privelistile merita osteneala. Excursionistul se confrunta cu natura si frumusetea salbatica pe o lungime de 18 kilometri. Mama Natura si-a croit drumul prin masele voluminoase de calcar care se ridică de la 200 la 2000 de metri.
Admirati caprele salbatice ce sigur se hranesc pe stancile inalte, incercati sa va depasiti limitele fizice, chiar daca ati obosit. Cheile din Creta atrag zeci de mii de vizitatori pe an.
Intr-o zona destul de arida, flora si fauna au supravietuit si sunt perfect adaptate. Plimbarea prin defileu va dura aproximativ 5 ore si veti trece prin paduri de chiparos si pini care acopera stancile verticale.
Traseul pasionatilor de drumetii in Cheile Samariei
Turul incepe de pe coasta de nord, din Chania. Turistii trebuie sa ajunga pe platoul Omalos in jurul orei 07:30, la o altitudine de 1000 m. Aici, in Muntii Albi incepe aventura, iar turul incepe destul de abrupt printre bolovani, paduri si izvoare cu apa rece. La finalul traseului va asteapta satul pescaresc Agia Roumeli, chiar langa Marea Libiei. De aici, transportul este asigurat de ”taxiurile pe apa” care ajung in Sougia, apoi drumul in orasul Chania continua cu autocarul. Este ora 20:30.
Traseul cel mai usor
Turul porneste tot de pe coasta de nord, din Chania, iar la 07:30 se face o oprire la Xyloskalo, unde turistii pot lua un mic dejun frugal si pot face cateva fotografii. Plecare de la Omalos la Sougia, apoi drumul se face pe apa spre Agia Roumeli. La sosirea la Agia Roumeli calatorii urca pe aceleasi poteci, apoi este timpul unei pauze in program. Timp liber pentru inot si voie buna, pentru ca in cateva ceasuri se face imbarcarea spre cazare.
De altfel, daca apusul nu va lasa sa plecati puteti petrece o noapte aici, ca a doua zi sa rataciti pe stradute. Preturile actualizate si ofertele unitatilor de cazare le gasiti pe Booking.com.
Defileul Samariei ne-a aratat o alta fata a Cretei, departe de ritmul urban sau plajele pline de turisti. Un loc de regasire si de contopire cu natura, unde calatorul este purtat timp de ceasuri bune!