Dorul de munte, aer curat și peisaje naturale de poveste poate fi vindecat într-un weekend de trasee montane ușoare, prietenoase atât pentru începători, cât și pentru familiile cu copii. Vă propunem câteva variante de excursii pe munte, pentru care nu este necesară experiență în cățărări, o condiție fizică de Iron Man sau un echipament sportiv sofisticat.
Sugestiile noastre de trasee montane ușoare sunt adecvate și copiilor, care au nevoie de plimbări accesibile pe munte și peisaje spectaculoase care să le distragă atenția de la efortul fizic moderat.
Drumețiile montane ușoare sunt acele trasee care au o durată de parcurgere de până la 4 ore, pe o distanță de 5-6 kilometri, cu o diferență de nivel cumulată de 400-500 de metri, o pantă medie de până la 7-8 grade și un teren fără porțiuni tehnice, pentru care este necesară o pregătire fizică minimă, potrivit experților în excursii pe munte.
Echipamentul adecvat este aliatul tău în drumeție
Chiar dacă te aventurezi într-o simplă excursie de o zi la munte, nu uita că echipamentul special de munte este necesar pentru o experiență plăcută la întâlnirea cu natura, unde altitudinea și denivelările solului pot ridica probleme. Îmbracă-te adecvat temperaturilor ceva mai scăzute de pe munte, chiar și în sezonul cald, și optează pentru haine lejere, din fibre sintetice, care nu rețin apa și se usucă imediat. Deoarece vremea la munte este adesea schimbătoare, nu ți-ar strica să ai la tine o pelerină de ploaie sau o bluză impermeabilă.
Nu uita că și încălțămintea contribuie la confortul tău din timpul drumețiilor, așa că alege bocancii pentru trei sezoane, cu un număr mai mare, deoarece îți protejează glezna pe terenul mai accidentat și au o aderență foarte bună. Nici accesoriile de munte nu sunt de neglijat, așa că nu uita acasă rucsacul, bidonul cu apă, pentru hidratare, o șapcă sau o pălărie, precum și o busolă sau o hartă. Odată echipat, poți porni la drum pe unul dintre itinerariile sugerate mai noi!
Trasee montane ușoare în munții Bucegi
Munții Bucegi sunt cei mai accesibili și cei mai apropiați de orașele București, Brașov și Ploiești. Un traseu ușor care poate fi parcurs împreună cu copiii este orașul Bușteni-Cascada Urlătoarea, la care se poate ajunge în maximum 3 ore, cu plecare din centrul orașului. Traseul se desfășoară accesibil, pe o potecă de plimbare, prin pădure. Întâlnirea cu Cascada Urlătoarea este impresionantă, darorită zgomotului pe care îl face apa în cădere, de unde și numele acesteia.
Un alt itinerariu accesibil este Cabana Padina – Șaua Strunga, un traseu de circa 3 ore și jumătate. Drumul se face prin pădure și pe pajiști întinse, având la capătul său un mic refugiu unde se poate lua o pauză înainte de drumul de întoarcere.
Trasee montane ușoare în munții Făgăraș
Chiar dacă Munții Făgăraș sunt cei mai înalți, acest lucru nu ar trebui să vă descurajeze, deoarece aici se regăsesc numeroase poteci, potrivite ca dificultate și pentru începători. O drumeție ușoară este Valea Sâmbetei-Cabana Valea Sâmbetei, pe partea nordică a masivului, drumeție plină de peisaje naturale care vă vor umple de energie și de bună dispoziție.
Pentru a ajunge la priveliștea spre Piatra Caprei, de la Mănăstirea Sâmbăta puteți urca cu mașina pe drumul pietruit, apoi pe o potecă, la capătul căruia veți poposi la cabană, unde puteți lua o pauză de masă.
Tot în munții Făgăraș puteți urma un alt traseu ușor, Lacul Bâlea-Lacul Capra, două lacuri glaciare renumite pentru frumusețea lor. Acest parcurs se află la o altitudine accesibilă, iar drumul către lacul Capra este presărat și cu puțină aventură, datorită unei pante accentuate care trebuie parcursă cu grijă.
Drumul dintre cele două lacuri se realizează printr-o potecă apreciată de specialiștii în drumeții montane drept „ușor instabilă”. Puteți profita de acest mic obstacol pentru a le povestiți copiilor mai multe despre tainele muntelui, care cere respect și atenție din partea tuturor turiștilor, indiferent de experiență.
Trasee montane ușoare în masivul Piatra Mare
Piatra Mare este renumit pentru cele două canioane ale sale, Șapte Scări și Tamina. Un traseu care poate fi realizat cu ușurință este Dâmbu Morii – Canionul Șapte Scări, potrivit mai ales începătorilor care simt nevoia de aventură în natură. Drumeția începe din localitatea Dâmbu Morii și continuă pe un drum pietruit, care nu solicită efort, însă după câțiva kilometri, aventura începe odată cu intrarea în canion. Acesta a fost recondiționat și dotat cu scări construite în rocă, fiind locul ideal pentru o pauză de realizat fotografii.
Un traseu asemănător este Timișu de Sus – Canionul Tamina, care, deși se află într-o stare de degradare, poate fi admirat de la baza lui, pe un drum forestier. Și aici zgomotul apei care își face loc pe pereții înalți ai masivului poate fi ascultată minute în șir, având un efect de relaxare și calmare.
Odată inițiați în tainele munților, puteți să vă realizați propriile trasee montane ușoare, continuând cu Munții Postăvaru, ușor accesibili datorită drumurilor construite până aproape de cel mai înalt vârf, Munții Baiului, ale cărui culmi nu depășesc 2000 de metri, sau Munții Ceahlău, unde se află renumita cascadă Duruitoarea.