Zonele din București și Cluj care se scufundă câțiva centimetri pe an

Măsurători făcute din satelit în ultimii 5 ani arată că anumite zone din România, inclusiv din București și Cluj Napoca se scufundă cu câțiva centimetri pe an. Pe baza datelor culese din satelit, o companie românească a făcut harta zonelor care se scufundă în România.

Astfel, zonele instabile, dar și cele stabile sunt cuprinse în această hartă cu maximă acuratețe, după ce peste 1500 de imagini radar din 2014-2019 au fost prelucrate după ce au fost culese din satelitul european Santinel-1, informează zf.ro.

Unele zone din partea centrală a Bucureștiului se scufundă cu 1 cm pe an

Potrivit acestei hărți, anumite zone din partea centrală a Bucureștiului se scufundă anual cu până la 1 cm. Măsurătorile precise au fost înregistrate din spațiu, de la peste 600 de km distanță. Pe aceste zone instabile sunt construite câteva clădiri din apropierea râului Dâmbovița, care stau pe un teren moale, care a fost stabilizat artificial.

Zonele din jurul clădirilor sunt recunoscute cu grad seismic ridicat încă din anii 1970-1980, iar acum, pe baza datelor din satelit se poate vedea că terenul este tasat. „Din cauza poziţiei sale pe râul Dâmboviţa şi a nivelurilor ridicate ale apelor subterane, riscul de tasare a terenului în capitală este ridicat. În plus, apropierea sa de zona seismică Vrancea sporeşte riscul unor deformări cauzate de cutremure”, a declarat directorul companiei Terrasigna, Florin Șerban.

Se pare că o construcție extrem de stabilă este podul lui Anghel Saligny, podul Cernavodă, vechi de peste 100 de ani, dar foarte rezistent și astăzi. De asemenea, o altă construcție critică pentru România, Centrala de la Cernavodă, este stabilă, potrivit prelucrării imaginilor din satelit. Cu toate că zona este destul de stabilă, există câteva zone în apropierea Dunării și chiar în Cernavodă, unde pământul se tasează cu 3-6 mm pe an.

Conform datelor preluate din satelit, unele zone din orașul Cluj Napoca, precum cartierul Bună Ziua, unde s-au construit multe clădiri rezidențiale, terenul se deplasează cu până la 12 mm pe an. Mai mult, unele zone înclinate din apropierea străzii Republica alunecă cu 6-8 mm pe an.

Persoana responsabilă cu prelucrarea datelor din satelit de la Terrasigna, Valentin Poncos, a explicat că „Satelitii Copernicus Sentinel-1 A/B trec o dată la şase zile peste aceeaşi zona de 150 km x 250 km şi realizeaza imagini satelitare ale zonei respective, acoperind astfel întreaga Europă”.

Acesta explică și cum au putut fi făcute măsurători atât de exacte asupra acestor zone. „Prin procesarea datelor culese de satelit pentru aceeaşi porţiune de teren, pe o perioadă de cinci ani, am putut estima, în milimetri/an, deplasarea medie anuală”.

Tehnica de procesare a imaginilor radar se face prin programul Persistent Scatterer Interferometry (PSI). Senzorul montat pe satelit trimite microunde electromagnetice pe suprafața terestră, iar în funcție de reflexia sa pe diferitele ținte (clădiri, stânci, etc.) se poate determina cu maximă precizie distanța lor față de senzor.

Monitorizarea terenurilor instabile este de importanță vitală în construirea unor poduri sau linii de metrou

Monitorizarea terenurilor instabile trebuie făcută milimetric este esențială în mai multe domenii. Lucrările de construcție de amploare au nevoie de studii ale mișcărilor de teren pentru a se putea evita anumite greșeli majore. În construirea unor poduri sau linii de metrou, aceste studii au o valoarea foarte mare.

Delia Teleagă, coordonator departament tehnic la Terrasigna a explicat care sunt cele mai importante obiective de monitorizare: „Cele mai importante obiective de monitorizare ar fi zonele unde sunt elemente de infrastructură importante – autostrăzi, drumuri şi poduri, printre altele. În cazul acestora, instabilităţile, fie ele tasări sau alunecări de teren, care nu sunt remediate la timp ar putea avea consecinţe foarte serioase”.

Măsurătorile au fost realizate pe o suprafață de 250.000 de km pătrați, ce a acoperit toată zona României, părți din Moldova, Bulgaria și Ucraina. Terrasigna este unul dintre puținii furnizori validați de Agenția Spațială Europeană pentru oferirea serviciilor de PSI.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole