Vouchere de vacanță 2020. Schimbări importante în acordarea tichetelor de concediu

Vouchere de vacanță 2020. Ministerul Turismului vrea să schimbe radical modul în care se acordă tichetele de vacanță, potrivit unui proiect depus recent în dezbatere publică.

Guvernul a decis ca voucherele de vacanță să fie acordate până pe 31 decembrie 2025.

„Având în vedere că s-a constatat în practică o aglomerare a unităților de cazare în sezon (în special în lunile iunie-august), pe de o parte, și un număr scăzut de turiști în extrasezon, pe de altă parte, s-a decis încurajarea beneficiarilor să opteze pentru o vacanță în extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanță ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie”, scrie în nota de fundamentare a propunerii de schimbare a proiectului de acordare a voucherelor de vacanță.

Vouchere de vacanță 2020. Tichete pentru extrasezon

În proiectul ordonanței de urgență s-a introdus opțiunea acordării de vouchere pentru extrasezon. Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, acest nou tip de voucher se va acorda achiziționării pachetelor turistice pentru perioadele aprilie – mai și octombrie – noiembrie.

Mai exact, un angajat poate primi, în fiecare an, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2025, vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, pentru perioada sezonului, sau de 2.080 de lei, pentru extrasezon.

Angajații pot primi în decursul unui an calendaristic o singură categorie de vouchere, pentru sezon sau extra sezon, în funcție de preferință. Opțiunea este exprimată până la data de 1 noiembrie a fiecărui an pentru anul următor, însă se poate schimba pe parcursul anului, mai spune proiectul ordonanței de urgență.

Voucherele nu pot fi utilizate pentru achiziția online de pachete de concediu, cu excepția situației în care unitatea afiliată implementează proceduri operaționale pentru identificare acestora în momentul efectuării plății.

Ce riscă cei care încalcă regulile acordării tichetelor

Cei care nu respectă regulile de acordare a voucherelor de vacanță sunt amendați. În proiectul de ordonanță de urgență sunt trecute sancțiunile financiare în puncte de amendă. Un punct de amendă este contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 7 puncte-amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte-amendă următoarele:

a) fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la voucherul de vacanţă;

b) comercializarea voucherelor de vacanţă de către angajaţi, angajatori, unităţile afiliate şi structurile de primire turistice;

c) diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanţă utilizate de angajaţi;

d) emiterea de vouchere de vacanţă de către alte entităţi decât cele prevăzute în lege-

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte-amendă şi retragerea licenţei de turism agenţiei de turism, în calitate de unitate afiliată, fapta agenţiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achiziţionare cu vouchere de vacanţă la un preţ mai mare faţă de preţul pachetului similar de servicii achiziţionat prin alte mijloace de plată.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 25 puncte – amendă şi interzicerea pentru doi ani a dreptului de a accepta vouchere de vacanță ca modalitate de plată, fapta unității afiliate de a accepta vouchere de vacanță pentru utilizare în extrasezon pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice prestate în altă perioadă decât aprilie – mai și octombrie – noiembrie.

Proiectul de act normativ îl puteți citi în totalitate aici.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole