Pestera Piatra Altarului se alatura celor mai interesante cavitati subterane din Romania si Europa. Nu stim cati dintre dumneavoastra ati aflat despre acest loc, dar caverna este impresionanta. Oare de cate ori nu ati descoperit un loc in tara noastra, din intamplare, dar care v-a determinat sa va puneti intrebarea ,,De ce nu promovam zonele stiute mai ales de localnici?”
Ca ne place sau nu, tindem sa avem niste sabloane, alegem atractiile turistice cunoscute si, neaparat, laudate si vrem sa ne relaxam in destinatii exotice. Nu spunem ca aceste dorinte sunt ceva gresit, dar inainte de a tine in mana o harta, ganditi-va cate locuri din Romania ati vizitat. Chiar este o idee buna sa faceti mici insemne pe harta tarii noastre, dar si a lumii. Asa veti avea o vedere de ansamblu a locurilor umblate la pas sau nu.
Calatoriile, fie ele pe plaiuri mioritice, fie in strainatate, ne lasa intiparite cele mai frumoase amintiri, ne imbogatesc spiritual si ne dau subiect de conversatie oricand.
Pestera Piatra Altarului, spectacolul subteran
Astazi, alegem sa exploram Muntii Bihorului. Aici, am aflat ca se afla o pestera neasemuit de frumoasa, locul in care doar specialistii ajung sa observe viata subterana.
Poarta numele de Pestera Piatra Altarului si a fost descoperita in anul 1984 de catre speologii Clubului Politehnica din Cluj. 4 galerii compun aceasta pestera, intinzandu-se in inima muntelui pe o distanta de 3.146 de metri.
Chiar de este greu de explorat, drumul pana la pestera este fenomenal, asa ca tineti aproape camera de fotografiat. Sunteti in pitoreasca Vale a Ponorului, iar privelistea este una care va va lasa fara aer.
Pestera Piatra Altarului este comoara din munti, in interiorul sau formandu-se numeroase formatiuni spectaculoase, cu forme naturale perfecte.
Ce e de vazut in Pestera Piatra Altarului
Palatul este primul pe lista. O sala nu mai inalta de 30 de metri la care se ajunge dintr-o anticamera numita Baldachinul. Aici, calcitul ia forma unor domuri inalte. Aceasta sala pare a fi o catedrala gotica din timpuri stravechi, inconjurata de coloane cu pana la 20 de mtri inaltime.
Paradisul este o galerie cuprinzatoare. Aici spatiile sunt destul de generoase si speologii au ce studia: coloane, depuneri de minerale, ochiuri de apa, formatiuni unice in tara noastra. Pare ca ati intrat intr-o alta dimensiune, ajutati de paraul in culoarea laptelui, care izvoreste din subteran. Un adevarat climat format din macrocristale de calcit, nuferi, cristale, stalagmite, coralite, draperii si perle de pestera. In adancurile Muntilor Bihor, apele de mare adancime au mesterit cum au stiut ele aceste forme. Si continua sa sculpteza zi de zi in calcarele groase sau aduna cristale perfecte de calcit.
Geoda pare a fi perfectiunea speologiei, aici este locul ideal in care sa admirati perfectiunea cristalelor de mina.
In Altarul Ursilor, dupa cum si numele sugereaza, oamenii de stiinta au gasit fragmente interesante de cercetat ale ursului de caverna. In epocile glaciare, Ursus Spelaeus era un locuitor obisnuit al pesterilor.
Pestera Piatra Altarului a fost incadrata in categoria A, pe lista celor mai importante pesteri din Romania, cu o valoare exceptionala pentru patrimoniul speologic.