Cascada Cailor. Cea mai inalta cadere de apa din Romania

Cascada Cailor este situata la o altitudine de 1.300 de metri, pe versantul nordic al Muntilor Rodnei, in apropiere de statiunea turistica Borsa. Apa cascadei, care se aduna intr-un circ glaciar, se scurge de la o inaltime de 90 de metri, fiind astfel considerata cea mai inalta cadere de apa din Romania. Impunatoarea cascada din Muntii Carpati este vizitata anual de mii de turisti romani sau din strainatate.

Cascada Cailor, Borsa, Maramures. Sursa foto: biancaionel.com

Cascada Cailor. Cea mai inalta cadere de apa din Romania

Cascada Cailor din Muntii Rodnei are o inclinatie a pantei intre 45-100 de grade, ceea ce ii confera titlul de cea mai inalta cascada din Romania. Cascada din Transilvania este poate una dintre cele mai frumoase cascade din tara noastra. Apa de pe versantul rezervatiei Piatra Rea, ce rezulta din ploi si din topirea zapezilor, se aduna intr-un circ glaciar si se scurge peste o formatiune calcaroasa numita ”Podul Cailor”.

Aflata in apropierea Complexului Turistic Borsa din judetul Maramures, Cascada Cailor este inclusa in circuitul turistic din Maramures alaturi de alte obiective din judet. Cum se face accesul la cascada? Aveti doua optiuni, fie dinspre Complexul Turistic Borsa sau de pe creasta muntilor Rodnei.

Cascada Cailor, Borsa, Maramures. Sursa foto: jurnalMM.ro

Daca alegeti sa urcati de la Borsa o puteti face pe jos, pe un traseu marcat, traseu ce dureaza in jur de 3 ore. Mai puteti alege varianta telescaunului si apoi puteti sa continuati pe jos 1 km. O varianta de ales in timpul iernii, atunci cand Cascada Cailor este inghetata. Bine de stiut! Telescaunul functioneaza pentru un grup de 10-15 persoane, iar ultima cursa este la ora 17:00.

Legenda Cascadei Cailor

Se spune ca, datorita pasunilor bogate, Muntele Piatra Rea era locul preferat al satenilor. Pe timp de primavara isi aduceau aici hergheliile de cai si le tineau pana toamna tarziu.

Legenda spune intamplarea unei herghelii de cai care a ramas blocata pe munte. Pe timp de furtuna caii se aflau pe marginea platoului de unde se formeaza cascada. Acestia au fost atacati de un urs si, neavand nicio scapare, au sarit in gol.

Cascada Cailor, Borsa, Maramures. Sursa foto: cunoastelumea.ro

De atunci localnicii au numit locul Cascada Cailor. Insa nu doar cascada a primit acest nume. Muntele a primit numele de Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor, iar apa pravalita de pe versanti se numeste Izvorul Cailor.

Cascada Cailor, Borsa, Maramurs. Sursa foto: bolghotelguru.ro

 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole