Ce drepturi ai dacă ți s-a anulat cursa de avion, autocar, tren sau vapor

Legăturile aeriene cu Spania și Italia au fost suspendate. De asemenea, nu se mai fac transporturi nici cu autocarele sau cu trenul în afara țării. Potrivit regulilor europene, cei care au cumpărat bilete de avion, tren, autocar sau vapor, dar nu le mai pot folosi din cauza restricțiilor impuse pentru a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus, își pot primi banii înapoi în anumite situații.

Comisia Europeană a publicat astăzi un set de linii directoare pentru a se asigura că sunt aplicate corect drepturile pasagerilor într-un mod coerent în toate țările membre ale Uniunii Europene.

În cazul anulării curselor, furnizorul de transport trebuie să ramburseze sau să îndrume pasagerii către alte rute. Dacă pasagerii decid să-și anuleze călătoria din propria inițiativă, rambursarea biletului depinde de tipul acestuia, iar companiile pot oferi vouchere pentru folosire ulterioară.

„Având în vedere anulările în masă și întârzierile cu care se confruntă atât pasagerii cât și operatorii de transport din cauza pandemiei  de COVID-19, Comisia dorește să ofere o siguranță legislativă cu privire la modul de aplicare a drepturilor pasagerilor UE. În cazul anulărilor, furnizorul de transport trebuie să ramburseze sau să îndrume pasagerii către alte rute.

Dacă pasagerii decid să își anuleze călătoria din proprie inițiativă, rambursarea biletului depinde de tipul acestuia, iar companiile pot oferi vouchere pentru folosire ulterioară. Liniile directoare de astăzi vor oferi claritatea necesară cu privire la modul de aplicare a drepturilor pasagerilor UE într-o manieră coordonată, în întreaga Uniune. Continuăm să monitorizăm situația care evoluează rapid și, dacă va fi cazul, vom lua măsuri suplimentare”, a declarat comisarul pentru Transport, Adina Vălean.

Comisia Europeană mai transmite că aceste orientări vor ajuta pasagerii, industria și autoritățile naționale în această situație fără precedent, în care sunt impuse restricții importante de călătorie către guvernele naționale, iar serviciile de transport în UE se confruntă cu un efect de domino.

Aceste clarificări vor contribui la reducerea costurilor pentru sectorul transporturilor, puternic afectat de pandemie. Liniile directoare prezentate acoperă drepturile pasagerilor atunci când călătoresc pe cale aeriană, feroviară, navală sau cu autobuzul /autocarul, căi navigabile maritime și interioare, precum și obligațiile corespunzătoare pentru transportatori.

FOTO: Free-Photos /Pixabay.com

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole