Cetatea Devei – un impresionant monument medieval, emblema a orasului

Cetatea Devei este situata in municipiul Deva, judetul Hunedoara, pe varful unui deal vulcanic. Numele Deva este considerat a proveni din vechiul cuvant dacic dava, insemnand „cetate”.
Dealul Cetatii Deva este format ca rezultat al activitatii vulcanice care a avut loc in neogen (acum 10-6 milioane de ani). Chiar daca are doar 371 m, dealul domina regiunile din jur cu 100-180 m.

Aflat sub influenta unui climat mediteranean, Dealul Cetatii Deva prezinta o vegetatie bogata, cu numeroase elemente pentru Romania, fapt pentru care a fost declarata rezervatie in 1958. Printre fauna, exista cateva vipere cu coarne (Vipera Amonytes). In partea de jos a dealului, in nord, existau ape termale minerale (17-18 C), utilizate pentru bai de sare.
Constructia originala Castelul dateaza din 1250, cand Transilvania era sub conducerea regelui Ungariei Bela IV.

Domnitorul Transilvaniei Janos Hunyadi a facut din Cetatea Deva una dintre cele mai deosebite din Transilvania in 1453, adoptand-o ca resedinta. Cu trecerea anilor, castelul a fost vazut din ce in ce mai mult ca obiectiv militar semnificativ, fiind mentionat ca una dintre locatiile fortificate cele mai inexpugnabile ale Transilvaniei, din anii 1660.
Starea ruinata a cetatii de astazi se datoreaza unei explozii aparent accidentale, din timpul revoltei din 1848-1849 locale impotriva dominatiei austriece habsburgice.

Pe parcursul ultimilor 3 ani, accesul la cetate a fost limitata la o zona de belvedere. Autoritatile locale din Deva au transformat cetatea intr-un loc cultural pentru a gazdui mai multe evenimente in aer liber, dar si pentru stimularea turismului in oras. Festivalul de opera in aer liber ar putea fi gazduit aici.

Turistii vor avea posibilitatea să viziteze Camera Artileriștilor, Bastionul semicircular Bethlen sau zona cuptoarelor, spații restaurate în totalitate. Autoritățile locale estimează că durata unui tur complet al fortăreței ar fi de cel puțin două ore.

Un tur complet al cetatii dureaza doua ore. Exista mai multe excursii disponibile pentru a vizita monumentul, pe jos sau cu masina de cablu, in timp ce cuprinzand sala de artilerie, bastion si cele trei incinte.
Accesul spre Cetate este posibil atat pe jos, pe drumul vechi sau pe potecile batute de localnici, dar şi contra-cost cu ajutorul unei telecabine, ( lift monoliner, unic in aceasta zona a Europei).

Dupa ce a suferit lucrari de reconditionare, in ultimii trei ani, Cetatea Devei si-a deschis din nou portile pentru vizitatori incepand cu 1 aprilie.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole