Comuna Ciocanesti din judetul Suceava a fost introdusa intr-un top 10 al ghidului de calatorii Lonely Planet. Zona pitoreasca din Bucovina se afla pe locul 6 al celor mai colorate destinatii de vacanta din Europa. Comuna se remarca prin arhitectura caselor pictate cu motive traditionale, cat si prin arta incondeierii oualor, conform Lonely Planet.
Pe primul loc in clasament se afla orasul colorat al Italiei, Burano din Venetia. Pe al doilea loc, satul Zalipie din Polonia, iar locul trei este ocupat de casele din Costa Nova din Portugalia.
Comuna Ciocanesti – muzeul in aer liber
Revenind la comuna din Bucovina, ce a fascinat strainii, aflam ca, aceasta a fost declarata sat cultural si muzeu in aer liber in 2014.
Comuna, atestata documentar din anul 1400, este recunoscuta pentru traditia incondeierii oualor care a inspirat locuitorii sa-si picteze casele in acelasi stil.
In anii ’50, primarul comunei, mester popular, a decis sa dea un alt aspect unei case, inspirat fiind de motivele populare romanesti. Locuinta a devenit in prezent Casa Muzeu Taran Leontina. Este o casa pictata cu aceleasi motive ce se regasesc in arta incondeierii oualor. O casa frumoasa ”sa se uite si soarele la ea”, dupa cum spune propietara.
Comuna se afla in zona montana Iacobeni-pasul Prislop, la numai 20 de kilometri de statiunea turistica Vatra Dornei. In vara anului 2015 a fost inaugurat si Muzeul Etnografic, cu scopul de a pastra si a perpetua traditiile populare romanesti.
Comuna, de doar 1400 de locuitori, este renumita si pentru evenimentele ce au loc peste an in aceasta zona. Printre acestea se afla Festivalul National al Oualor Incondeiate, Festivalul National al Pastravului si Festivalul National de Datini si Obiceiuri.
In topul realizat de ghidul de calatorii Lonely Planet s-a mai clasat si orasul strumfilor, Juzcar din Spania, cu ale sale case varuite in albastru. In anul 2011, in urma premierii filmului ”Strumfii”, locuitorii au ales sa-si pastreze casele colorate astfel. Si cea mai nordica asezare, Longyearbyen din Norvegia. a impresionat prin casele colorate. Ultimul loc este ocupat de Stein am Rhein din Elvetia. Acest loc amplasat pe cursul Rinului are nenumarate fresce pe care localnicii sunt obligati sa le intretina.