Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara

Insula Buyukada este locul in care ati vrea sa va retrageti la sfarsit de zi, departe de Istanbulul cel zgomotos. Sarmanta, precum un print bizantin, cea mai mare insula din Arhipelagul Adalar isi intinde tarmurile atat cat este nevoie, in Marea Marmara. Pe insula, stapana este vegetatia mediteraneana, care creste in voie, in razele blande ale soarelui. 

Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara
Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara: Cateva casute pe tarm. Sursa foto: goturkeytourism.com

Primavara se simte cel mai bine de pe Buyukada, una dintre insulele princiare ale Istanbulului. Natura isi reintra aici in drepturi, iar mirosul florilor de leandru insoteste turistii pe strazile inguste. Va aflati intr-unul dintre cele mai mari orase din lume, singurul dealtfel intins pe doua mari continente, Europa si Asia.

Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara
Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara. Sursa foto: istanbullife.org

Buyukada este cea mai mare dintre cele 9 insule ale arhipelahului, unde odinioara  isi gaseau refugiul printii bizantini, intelectuali si printesele indaratnice, trimise la manastire ori cadanele iesite din gratii. Insula a facut turism inca din vremea Imperiului Otoman, cand cei mai bogati dintre localnici au construit falnice case in stil victorian.

Buyukada: Insula cu parfum de epoca

Insula Principilor pastreaza si astazi farmecul de demult, iar o plimbare pe strazile sale cu parfum oriental si european se face din caleasca. Trasura cu cai sau bicicleta sunt singurele mijloace de transport, aici nu veti intalni masini!

Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara
O plimbare cu trasura in amintirea unei epoci apuse. Sursa foto: beingatouristinturkey.com

Celelalte insule din Arhipelagul Adalar sunt Heybeliada, Burgazada, Kinaliada – cele mai mari – si cinci insule mai mici, Sedef Adasi, Yassiada, Sivriada, Kasık Adasi si Tavsan Adasi.

Pe cat posibil incercati sa vizitati insula in timpul saptamanii, pentru ca weekendul si lunile de concediu sunt extrem de aglomerate. Si ar fi pacat, daca tot ati ajuns in Istanbul, sa ratati o plimbare cu feribotul spre acest taram.

Cu feribotul spre Insula Mare

Statia de unde se face imbarcarea se numeste Kabatas, aici plecarea spre insule se face cu feribotul sau cu ambarcatiunile private. Vapoarele pleaca din ora in ora, iar pretul unui bilet este de 3 lire turcesti, adica 1 euro. Daca aveti de stat la coada pentru puteti incerca si la una dintre companiile private, nu ar trebui sa coste mai mult de 2 euro biletul.

Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara
Cu feribotul spre Buyukada. Sursa foto: beingatouristinturkey.com

Profitati de plimbarea pe mare pentru a admira palcurile de insule, pescarusii si Istanbulul lasat in urma. Odata ce ati pasit pe insula, incepeti din centru, Piata Dock, acolo unde micul oras freamata de viata. Veti gasi magazine, restaurante, cafenele, un parc, un turn cu ceas si docurile unde ambarcatiunile asteapta.

Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara
Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara: pe strazile inmiresmate ale insulei. Sursa foto: beingatouristinturkey.com
Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara
Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara. Sursa foto: peraair.com

Langa piata se afla trasurilor trase de cai, urcati intr-una si porniti in explorarea insulei Buyukada. Cel mai lung traseu dureaza 1 ora si aveti timp sa contemplati zarea, stilul arhitectonic, oamenii locurilor. De asemenea, puteti inchiria o bicicleta pentru a descoperi singuri minunile pe care le ascunde acest colt de Rai.

Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara
Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara. Sursa foto: bolge1.ormansu.gov.tr

Daca intentionati sa ramaneti cateva zile pe insula va puteti caza la una dintre unitatile de aici. Pentru o noapte, la un hotel de 3 stele, o camera dubla costa 50 de euro. Aveti de ales dintre hotelurile cu parfum de epoca, ori cele tipic otomane sau pe cele cu design modern.

Buyukada. Printesa indaratnica din Marea Marmara
Vedere spre Arhipelagul Adalar. Sursa foto: adalardan.net

Companiile aeriene Tarom si Turkish Airlines au cele mai multe zboruri catre Istanbul. Am facut si noi o simulare sa vedem ce costuri ar fi pentru primul weekend de dupa Paste, de exemplu. Si iata ce am gasit, potrivit momondo.ro! Pretul unui bilet dus-intors, pentru 2 persoane este de 294 de euro la Tarom. Cat despre compania turceasca, tariful este de 336 de euro.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole