Încă un oraș celebru vrea reducerea turismului. Tu l-ai vizitat?

Un studiu realizat printre catalani relevă faptul că locuitorii din Barcelona cred că orașul lor își pierde din identitate din cauza „turismului excesiv”.

Localnicii spun că-i nemulțumește, de exemplu, faptul că locuințele din centrul orașului nu mai pot fi închiriate decât în regim hotelier, iar prețurile sunt destul de piperate.

Aceștia mai cred și că străzile sau plaja au suferit modificări importante după ce Barcelona a devenit o atracție turistică importantă.

Importantul oraș catalan are o populație de 2 milioane de locuitori și este unul dintre cele mai vizitate locuri din Europa.

Potrivit statisticilor, în fiecare an, peste șapte milioane de turiști vizitează orașul lui Gaudi. Potrivit economiștilor, hotelurile și restaurantele aduc profituri însemnate.

În ultimii 25 de ani, numărul camerelor puse la dispoziția turiștilor a crescut cu peste 20 de mii. Turismul reprezintă în prezent aproximativ 15% din economia orașului.

Orașul îndrăgostiților care nu mai vrea turiști

Și venețienii își doresc să reducă numărul turiștilor care vin în oraș, iar în ultimii ani au făcut mai multe proteste în sensul acesta.

Venețienii spun că orașul a devenit supraaglomerat, viața a devenit extrem de scumpă, se deteriorează monumentele, iar laguna este distrusă de uriașele nave de croazieră. Potrivit venețienilor, în unele zile de vară vin și 70.000 de turiști în oraș, în condițiile în care populația totală este de 60.000.

Consiliul local caută o soluție prin care să limiteze numărul de turiști în oraș, însă nu va fi foarte ușor, întrucât nu poate fi pur și simplu închis orașul pentru străini și nici nu pot fi luate măsuri radicale  în contradicție cu constituția italiană.

Una dintre măsuri ar fi să se promoveze atracții mai puțin cunoscute din oraș, astfel încât centrul să nu mai fie atât de aglomerat. La sfârșitul lunii septembrie, sute de localnici din Veneția au protestat împotriva turismului excesiv. S-au folosit de zeci de gondole și de bărci pentru a opri vasele de croazieră să treacă prin laguna Veneției.

FOTO: Pierre Le Bigot/Flickr (creative commons)

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole